Do 30. travnja javna rasprava o povećanju cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.04.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Do 30. travnja javna rasprava o povećanju cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je nakon  naloga Ministarstva zdravlja za podizanjem cijena polica dopunskoga zdravstvenog osiguranja, postupio po redovitoj pravnoj proceduri:

 • stavio je odluku na javnu raspravu koja traje od 01.04.-30.04.2016. (postupak internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću),
 • slijedi analiza javne rasprave,
 • a zatim će Upravno vijeće HZZO-a donijeti konačnu odluku o podizanju cijena polica dopunskoga zdravstvenog osiguranja

Podsjetimo, ministar zdravlja Dario Nakić najavio je krajem ožujka podizanje cijena dopunskog zdravstvenog. Cijene police trebala bi skočiti sa 70 na 89 kuna a nova bi se cijena primjenjivala  od 01.05.2016. No,  procedura počinje tek kad HZZO zaprimi  nalog za poskupljenje od Ministarstva zdravlja.

 

HZZO je izdao priopćenje kojim odgovara na medijske upite o poskupljenju dopunskoga zdravstvenog osiguranja:

 • ima 2.471.301 korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja s valjanim policama,
 • 1.589.522 korisnika plaća dopunsko zdravstveno osiguranje iz vlastitog džepa,
 • 881.779 korisnika je iz osjetljivih skupine na teret državnog proračuna.

Dr­žava plaća dopunsko zdravstveno   građanima:

 • koji imaju primanja manja od 1.939 kuna, odnosno 1.516 kuna po članu obitelji,
 • hrvatskim braniteljima temeljem  članka 11. Zakona o hrvatskim braniteljima i članka 14. a Zakona o dopunskom osiguranju, i to zbog ozljeda ili bolesti nastale u Domovinskom ratu.
 • učenicima i studentima,
 • umirovljenici s malim mirovinama,
 • darivatelji organa i krvi …

"Točno je da se iz proračuna ne dobivaju sva financijska sredstva koja bi trebala biti dobivena za pokrivanje prava koja je država dala osjetljivim skupinama. Za spomenuti broj polica na teret državnog proračuna, HZZO-u je u 2015. godini trebalo biti uplaćeno:

 • 815 milijuna kuna,
 • država je  uplatila  tek 365.776.982,88 kuna,
 • za 2015. godinu je država ostala dužna HZZO-u  više od  polovice iznosa kojim proračun pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje za osjetljive skupine građana"-kaže se u priopćenju Službe za odnose s javnošću HZZO-a (20160430)

Upravo taj dug Silvano Hrelja, šef HSU, uzima kao argument protiv poskupljenja dopunskog: „Vlada problem može riješiti. Neka samo HZZO-u uplati 450 milijuna kuna koje lani nije platila bivša Vlada i sustav može i dalje funkcionirati bez poskupljenja, na razini od 70 kuna za policu“. Poskupljenjem je, kaže Hrelja, pogođeno 1,6 milijuna korisnika koji uredno plaćaju svoju policu, a kojima se želi uzeti još 450 milijuna kuna godišnje jer država nije ispunja­vala svoje obaveze prema HZZO-u.

 

 

U razdoblju  01.04. 2016. – 30.04.2016. traje postupak internetskog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću:

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o cijeni police dopunskog zdravstvenog osiguranja.Svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst Prijedloga Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o cijeni police dopunskog zdravstvenog osiguranja do 30. travnja 2016. godine na e-mail adresu: ainteresirana.javnost@hzzo.hr

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.