*Presađivanje organa: 22 liječnika iz Mostara u KBC-u Zagreb


www.zdravlje.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.05.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Presađivanje organa: 22 liječnika iz Mostara u KBC-u Zagreb

Liječnici iz Mostara boravili su početkom svibnja u KBC Zagreb kako bi se na hrvatskim iskustvima pripremili za uspješno obavljanje transplantacija u svojoj sredini.

 

Hrvatska je u privilegiranom statusu u odnosu na druge zemlje Europe: kada se pojavi potreba za transplantacijom, naši bolnički centri dobiju traženi organ vrlo brzo a jedan od razloga je i taj što naša zemlja  prednjači po davanju organa u pool Eurotransplanta. U 2014. godini su  144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 života onih koji su čekali na bubreg, jetru, srce ili neki drugi organ, ali i pomogle da Hrvatska ostane na samom svjetskom vrhu po broju transplantacija, donora i s najkraćim listama čekanja na organe. Hrvatska je izuzetna kako po broju darivatelja organa i tkiva, tako i po izuzetno uspješnim liječnicima koji obavljaju presađivanje.

 

U Hrvatskoj se transplantira najveći broj bubrega na milijun stanovnika u svijetu. Među prve smo dvije zemlje u svijetu  po uspješnosti transplantacije srca, rezultati preživljavanja su izuzetni, 60% na desetogodišnje preživljavanje. 

 

Kako to rade najbolji hrvatski liječnici, došli su vidjeti i naučiti njihovi kolege iz Mostara, gdje je transplantacija tek u počecima. Početkom svibnja,  u KBC –u Zagreb je boravilo 22 liječnika iz Mostara, kako bi se na hrvatskim iskustvima pripremili za uspješno obavljanje  transplantacija u svojoj sredini.

 

Trenutna situacija glede darivanja i presađivanja organa i tkiva u susjednoj državi nije sjajna. Davor Tomić sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar obrazlaže: „Manjak je darivatelja, pa su duge liste čekanja. Mislim da čeka oko 200 ljudi. Događa se da se ljudi prijavljuju čak i u Hrvatsku. Tome treba dodati i pravnu stranu i složenost političkog sustava…“

A sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, izjavio je tim povodom: „Motiv je jasan i nas iz KBC-a Zagreb i naših kolega iz Mostara - u što skorije vrijeme napraviti transplantaciju bubrega u Mostaru. Nadamo se kako će do toga doći za manje od godinu dana.“ (Izvor: Nova TV 20160504)

 

*Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva,  obilježava  se 26. lipnja prema odluci Hrvatskog sabora iz 2006. godine. Presađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe, kao što su jetra, srce i pluća, presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Na žalost, broj osoba koje čekaju na presađivanjem mnogo je veći od broja raspoloživih organa. Stoga tema darivanja organa zahtijeva široku podršku javnosti usmjerenu na razvijanje transplantacijske svijesti  i isticanje  važnosti darivanja organa nakon smrti u svrhu liječenja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.