Twinning komponenta: do boljih rješenja u prevenciji raka


Twinning projekt za unapređenje preventivnih programa

Autor/Izvor: SUPRA, Izvor: Ministarstvo zdravlja 20160429

Objavljeno: 12.05.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Twinning komponenta: do boljih rješenja u prevenciji raka

U Ministarstvu zdravlja započela je provedba Twinning komponente projekta Unaprjeđenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka

 

“Unatoč svim nastojanjima, učestalost malignih bolesti se ne smanjuje. Na preventivni pregled za rak debelog crijeva odazove se  manje od 30 %;  za rak dojke odazove se jedva 50 %  pozvanih;  za rak vrata maternice tek nešto više. Ljudi se ne javljaju sve dok ne osjećaju simptome, ali tad je često već kasno” - izjavio je  v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo (HZJZ) Ranko Stevanović i ujedno  voditelj *projekta zemlje korisnice.

 

Zahvaljujući umrežavanju s partnerima iz Litve i Slovenije, Hrvatska sudjeluje u twinning projektu koji bi  razmjenom iskustava i znanja trebao dovesti do boljih rješenja u provedbi preventivnih programa.

 

Twinning projekt za unapređenje preventivnih programa će trajati 12 mjeseci, provodit će ga Ministarstvo zdravlja RH i HZJZ u suradnji sa stručnjacima iz Litve i Slovenije, a za njegovu provedbu predviđeno je 609.425 EUR iz programa Prijelaznog instrumenta za Hrvatsku.

Dionici Twinning projekta su;

 • Ministarstvo zdravlja Republike Litve,
 • Litavski nacionalni institut za rak,
 • Litavsko sveučilište zdravstvenih znanosti,
 • litavska Središnja agencija za upravljanje projektima
 • Nacionalni institut za javno zdravlje Republike Slovenije,
 • hrvatski  partneri su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske,
 • Hrvatski institut za javno zdravstvo,
 •  Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Cilj ovog projekta je smanjiti stopu obolijevanja i smrtnosti od raka kroz provođenje postojećih nacionalnih programa ranog otkrivanja:

 • raka dojke,
 • raka vrata maternice,
 • raka debelog crijeva,

“Nismo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, odaziv i ishodi liječenja su nezadovoljavajući i mogu nas samo potaknuti da se dodatno aktiviramo i učinimo više po pitanju preventivnih programa”, rekao je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac te dodao kako imamo mogućnost, zahvaljujući prijateljstvu i komunikaciji s kolegama iz Litve i Slovenije, sudjelovati u twinning projektu i razmjenom iskustava i znanja doći do boljih rješenja u provedbi preventivnih programa.


“U Europskoj uniji se svake godine dijagnosticira oko 3 milijuna novih slučajeva malignih oboljenja i, bez obzira na sve poduzete mjere, godišnje zbog raka izgubimo oko 1,7 milijuna života”, upozorio je Narimantas Samalavičius, voditelj projekta u ime zemlje članice i voditelj Centra za onkokirurgiju pri Litavskom nacionalnom institutu za rak. Također je naglasio kako je provođenje preventivnih programa jedna od glavnih mjera stavljanja malignih bolesti pod nadzor.


U Hrvatskoj su maligne bolesti druge na listi uzročnika smrti, odmah iza kardiovaskularnih i od njih umire preko 30%o svih hrvatskih pacijenata. Prema posljednjim obrađenim podacima HZJZ-a, najsmrtonosniji je rak bronha i pluća koji je odgovoran za 2827 umrlih u 2014. godini, a slijedi ga rak debelog crijeva od kojeg su umrle 2094 osobe. Iste je godine od raka dojke umrlo 1086 žena, a od raka prostate 750 muškaraca.

Za više informacija molimo kontaktirati: kontakt@miz.hr

Projekt financira Europska unija
Predstavništvo EU u Republici Hrvatskoj
Ban Centar, Ulica Augusta Cesarca 4-10,10000 Zagreb

http://ec.europa.eu/croatia/index_hr.htm

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.