Ministar Nakić u posjetu: kako su Danci svladali otpor promjenama


hrvatska delegacija na čelu s ministrom zdravlja posjetila Dansku

Autor/Izvor: Izvor: Ministarstvo zdravlja 20160502

Objavljeno: 4.05.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministar Nakić u posjetu: kako su Danci svladali otpor promjenama

Službeni posjet Kraljevini Danskoj od 27. do 29. 04. 2016. ministar zdravlja Dario Nakić, u pratnji pomoćnice Ružice Palić Kramarić

 

Trodnevni posjet, prilikom kojega je hrvatska delegacija na čelu s ministrom zdravlja posjetila gradove Kopenhagen, Odense i  Aarhus, održan je radi uvida u način rješavanja prepreka   koje je Kraljevina Danska savladavala prilikom restrukturiranja vlastitog zdravstvenog sustava.

 

Dansko je društvo usporedivo s hrvatskim u  pogledu općih prostornih, zemljopisnih i ostalih pokazatelja. Kraljevina Danska je još 2007. provela  paket reformi u zdravstvu,  sličan onima koje najavljuje ministar Nakić. U provedbi su nailazili na otpore lokalne zajednice. No, danas se jasno mogu vidjeti pozitivni rezultati.

Za vrijeme posjeta naša je delegacija je održala niz sastanaka s istaknutim danskim dužnosnicima:

  • Sophie Haestorp Andersen - čelnica Regionalnog vijeća Regije Kopenhagen, s kojom se hrvatski ministar zdravlja susreo prilikom boravka u Sveučilišnoj bolnici u Kopenhagenu. Tema sastanka odnosila se na post-reformsko strukturiranje i organizaciju zdravstvenog sustava, s naglaskom na bolnicama u vlasništvu regionalnih ogranaka:kako se postiže suradnja među bolnicama, koja su načela upravljanja istih te koje su buduće strategij
  • Per Okkels - stalni tajnik Ministarstva zdravlja Kraljevine Danske s kojim je ministar nakić izmijenio poglede o aktualnim inicijativama u zdravstvenoj politici i iskustva i planove po pitanju zdravstvenog turizma.
  • Posjet Sveučilišnim bolnicama Odenze i Aarhus- hrvatska je  delegacija razmijenila iskustva i stekla nova saznanja o pitanju reformi bolnica, bolničke logistike i nove bolničke infrastrukture u Kraljevini Danskoj.
  • Zsuzsanne Jakab, regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije - ministar Nakić se zahvalio na potpori regionalne direktorice prilikom migrantske krize te predstavio plan reformi bolničkog sustava i sustava hitne medicinske pomoći, pri čemu je dobivena puna potpora za provođenje najavljenih reformi.  

Poseban naglasak stavljen je na važan program za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Održivi razvoj (Sustainable development goals). Navedeni program Ujedinjenih naroda oformljen je kroz 17 održivih ciljeva s  krajnjim ciljem zaustavljanja siromaštva, neravnopravnosti i nepravednosti te sa željom za hvatanje ukoštac s klimatskim promjenama. Budući da je zdravlje uključeno u svih 17 ciljeva, ovo je jedan od važnijih projekata u svjetskom zdravstvu.

Pitamo se, da li je netko iz hrvatske delegacije uočio da u organizaciji danskog Ministarstva zdravlja postoji pozicija "stalnog tajnika"?

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.