DUH/G VREMENA - teme simpozija Mediji i zdravlje 2016. u Grožnjanu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 13.06.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

DUH/G VREMENA - teme simpozija Mediji i zdravlje 2016. u Grožnjanu

Zbog turbulentne političke situacije - na tradicionalni simpozij Mediji i zdravlje koji se 10. lipnja održao u Grožnjanu – nisu došli neki koje se očekivalo (primjerice I. Strenja Linić, šefica saborskog Odbora za zdravstvo; Fedor Dorčić, novi v.d. ravnatelj HZZO-a …).

 

Simpozij Mediji i zdravlje već tradicionalno okuplja glavne dionike u zdravstvu, predstavnike Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, udruge pacijenata, predstavnike farmaceutske industrije te novinare koji medijski prate zdravlje i zdravstvenu politiku.

 

Ovogodišnji 15. po redu simpozij Mediji i zdravlje  odvijao se  pod nazivom  Duh/g vremena. Dominirale su dvije teme. O prvoj temi Reforme i promjene u sustavu zdravstvu – od ideja do implementacije s različitih su pozicija govorili:

  • Denis Kovačić, Ministarstvo zdravlja (MZ),
  • Krešimir Luetić, Hrvatska liječnička komora (HLK)
  • Ada Barić Grgurević, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL)
  • Vikica Krolo, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM)
  • Stjepan Orešković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (MEF),
  • Dražen Jurković, Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ)
  • Dragan Korolija Marinić, Odbor za zdravstvo SDP-a

Izdvajamo dva apele o potrebi kontinuiteta, specifično u postizbornom razdoblju kad jedna državna zdravstvena administracija "naslijedi" drugu:


„Mi apeliramo, nužno je da sve što se pokrenulo da se ne zaustavlja! U protivnom to bi bilo pogubno i za bolesnike i za nas liječnike“, poručila je  Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

„Nadamo se da će procesi koji idu ka poboljšanju zdravstvenog sustava biti nastavljeni, odnosno, da neće biti zaustavljanja", rekao je Krešimir Luetić iz HLK-a.

 

Druga  ključna  tema simpozija u Grožnjanu je bila: Javna objava prijenosa vrijednosti- transparentnost suradnje farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim organizacijama.

 

Riječ je o hrvatskom projektu (istovrsni projekti razvijaju u mnogim zemljama!) kojim se želi postići bolje razumijevanje odnosa farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika u cilju jačanje povjerenja. Rezultat ovog projekta bit će javno dostupni podaci o tome na koji način farmaceutske tvrtke podržavaju liječnike u usavršavanju i edukaciji. Naime, javnosti će do kraja lipnja  biti dostupni podaci o iznosima i osnovama prijenosa vrijednosti u Hrvatskoj. 

Pod pojmom prijenos vrijednosti podrazumijevaju se najčešće troškovi edukacija koje proizvođači lijekova plaćaju liječnicima u vidu troškova putovanja i kotizacija za kongrese i slična događanja ali  i donacije, naknade za usluge predavanja i slično..

 

O temi Prijenos vrijednosti - Izazovi transparentnosti farmaceutske industrije održano je:

  • predavanje - Sani Pogorilić, predstavnik inovativnih proizvođača lijekova i čelnik Inovativne farmaceutske inicijative (IF!):
  • panel rasprava - moderator Krešimir Macan (Manjgura), sudionici panela: predstavnici MZ, HZZO, HLK, HLZ, HUBOL, KOHOM, HLS, udruge pacijenata (KUZ, Sklerodermija) i  novinari koji prate zdravstvo

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.