Prepreke: kanabis u skladištu IZ-a ali još ne može do bolesnika


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.06.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prepreke: kanabis u skladištu IZ-a ali još ne može do bolesnika

Imunološki zavod importirao prvi kontigent kapsula kanabisa iz Kanade. Novosti u liječničkoj i ljekarničkoj praksi.

 

Tek je ovih dana uvezen prvi kontigent kapsula kanabisa - iako je još u listopadu 2015. usvojen *Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova - kojim se u hrvatskim ljekarnama uz recept dozvoljava kupnja  lijeka na bazi indijske konoplje za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i dječje epilepsije

 

Kapsule kanabisa je iz Kanade (dobavljač Tilray) naručio  Imunološki zavod (IZ) koji je jedina hrvatska tvrtka s dozvolom za promet na veliko lijekovima na bazi kanabisa. Dozvolu su dobili prije 2 tjedna pa je tom prigodom v. d. ravnateljica IZ-a Lea Lupret Prugovečki izjavila: „Iako IZ ne određuje cijenu, procjenjujemo da će mjesečna doza u hrvatskim ljekarnama koštati između 1200 i 2000 kuna“. Taj će iznos bolesnici plaćati iz vlastitog džepa jer HZZO liječenje medicinskim kanabisom nije uvrstio na svoju listu.

 

Ovo je prvi put da su proizvodi medicinskog kanabisa koji sadr­že THC (glavni psihoaktivni sa­stojak kanabisa) legalno uvezeni u jednu državu EU iz Sje­verne Amerike za komercijalnu medicinsku upotrebu te će putem ljekarni i uz recept biti distribuirani bolesnicima - izjavili su predstavnici kanadske tvrtke Tilray- od koje je Imunološki zavod kupio lijek.

 

Riječ je o pakiranjima od po 200 kapsula s različitim udjelima ekstrakta/djelatnih tvari. Želatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na liječnički recept, a dostupne su u dvije doze. Jača doza sadrži 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a po kapsuli. Slabija doza sadrži 2,5 mg THC-a i 2 mg CBD-a po kapsuli.

 

No, iako je prvi kontigent kapsula kanabisa već uskladišten u IZ-u - još nisu uklonjene sve barijere koje priječe da se taj lijek nađe na policama apoteka.  IZ  tek treba potpisati ugovore s veledrogerijama  a ljekarnici i liječnici očekuju dodatne upute.

 • Liječnici očekuju kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa.  Prema izjavi Ognjena Brborovića - predsjednika Povjerenstva  za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida – kliničke su smjernice izrađene i bit će ovih dana objavljene i dostupne liječnicima.
 • Ljekarnici očekuju dodatna tumačenja Ministarstva zdravlja oko analize gotovih pripravka kanabis te smjernice o propisivanju. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Mate Portolan  je u jučerašnjoj  izjavi za Hinu rekao da će tek nakon toga ljekarne moći na temelju recepata povlačiti kapsule od Imunološkog zavoda te ih izdavati pacijentima za određene dijagnoze

Podsjetimo, prema *Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova iz listopada 2015., medicinski kanabis će se u hrvatskim apotekama moći kupiti:

 • samo na recept,
 • recept treba biti jednokratan,  ne može biti ponavljajući,
 • propisana količina kanabinoidnog lijeka na 1 receptu može biti za maksimalno 30 dana liječenja,
 • samo za  oboljele od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i rijetkog dječjeg epileptičkog sindroma.
 • recept može  propisati  samo izabrani liječnik PZZ (liječnik obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena) i to na  na preporuku liječnika specijalista. Specijalisti koji  smiju dati preporuku liječnicima PZZ  za propisivanje  recepta za pripravake i gotove lijekove bazirane na indijskoj konoplji su:
 • specijalist neurologije,
 • specijalist internističke onkologije, onkologije i radioterapije,
 • specijalist infektologije,
 • specijalist pedijatar sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije (na neponovljivi recept). 

Gotov lijek na bazi medicinskog  kanabisa sada je kupljen u Kanadi i uvezen  u Hrvatsku. No, *Pravilnik  o mjerilima za razvrstavanje lijekova iz listopada 2015., dozvoljava ne samo uvoz već i proizvodnju gotovih lijekove ali i  magistralnih i galenskih pripravaka na bazi medicinskog  kanabisa.

 

Ali kad je riječ o hrvatskoj  proizvodnji lijekova i pripravaka na bazi kanabisa, to  neće ići brzo. Ovoga trenutka Imunološki zavod nema u kratkoročnim planovima pokretanje vlastite proizvodnje lijekova na bazi medicinskog kanabisa – izjavila je  v. d. ravnateljica IZ-a Lea Lupret Prugovečki pa je stoga  "domaći kanabis“ samo ideja u dugoročnom planu.

 

Slično je i s poljoprivrednim uzgojem. Naknadno će biti omogućeno i uzgajanje indijske konoplje na hrvatskom tlu za me­dicinske svrhe. Uzgoj će biti dozvoljen  jedino farmaceutskim kompanija­ma u iznimno kontroliranim uvjetima, po istom principu kao što se u Hrvat­skoj već više od 30 go­dina uzgaja mak isključivo za proizvodnju morfija.

 

*Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept – objavljen je u Narodnim novinama br.107 od 07.10.2015. a stupio je na snagu 8 dana nakon objave. Rezultat je to rada stručnog Povjerenstva  za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida koje je osnovalo Ministar­stvo zdravlja u  vrijeme prethodne (SDP-ove) državne administracije ministra zdravlja Varge.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.