Predizborne teme: porezom na gazirane sokove protiv debljine


Izvor: Forum 20120105

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predizborne teme: porezom na gazirane sokove protiv debljine

Prije pet godina u Europi i SAD-u je  bila aktualna tema o povećanju poreza na gazirane sokove kao načinu borbe protiv debljine. Primjerice, početkom 2012. godine Francuzi su  uveli porez od jednog eurocenta po konzervi ili boci gaziranog pića. Projekcije su ukazivale na to da će zbog poreza gazirani sokovi poskupjeti oko 3,5% a godišnji priliv od toga poreza u državnu blagajnu biti oko 120 milijuna eura.

 

Početkom te 2012. godine bila je objavljena „bijela rang lista“  pet  nacija s najmanje pretilih u Europi:

 • Rumunjska sa 7,9% pretilog stanovništva,
 • Švicarska s 8,1% pretilog stanovništva,
 • Italija s 9,9% pretilog stanovništva,
 • Norveška s 10% pretilog stanovništva,
 • Švedska s 10% pretilog stanovništva,

 

Nažalost, Hrvatska je te godine bila visoko pozicionirana na onoj drugoj „crnoj rang lista“  pet  nacija s najviše pretilih stanovnika u Europi:

 • Velika Britanija s 24,5% pretilog stanovništva,
 • Irska s 23% pretilog stanovništva,
 • Malta s 22% pretilog stanovništva,
 • Island s 20% pretilog stanovništva,
 • Luksemburg s 20% pretilog stanovništva,
 • Hrvatska s 20% pretilog stanovništva. (Izvor: Forum 20120105)

 

Te 2012. godine objavljena su i američke studije koje pokazuju da 18%  poreza na gazirana i zaslađena pića može dovesti do značajnijeg smanjenja dnevne konzumacije tih pića, što na godišnjoj razini može rezultirati gubitkom od 2 kg.

 

U proljeće ove 2016. godine – u Philadelphiji, prvom velikom američkog grada koji je uveo porez na gazirana i zaslađena pića gradonačelnik Jim Kenney je objavio podatak da očekuju 91 milijun dolara očekivanih prihoda od  oporezivanja istih i da će taj proračunski novac biti iskorišteno za financiranje proširenja vrtića, gradnju igrališta i rekreacijskih centara. (Izvor: Večernji list 20160618)

 

A kako stvari stoje u našoj zemlji? Početkom ove 2016. godine je  novoimenovani HDZ-ov ministar zdravlja – koji je  u međuvremenu postao tek „tehnički“ ministar Vlade u odlasku – lansirao temu o porezu na gazirana i zaslađena pića kao načinu bore protiv debljine. Međutim, brzo je utihnuo.

 

Pred nama je predizborna kampanja: bilo bi dobro da kandidati za parlamentarne zastupnike i buduće ministre nastupaju sa što više odgovornosti za izgovorenu riječ. Da govore  samo o temama o kojima su prethodno stranački stručnjaci dobro odvagnuli argumente ZA i PROTIV. Primjerice: porez na gazirane i zaslađene sokove kao mjera  protiv debljine a za zdravlje stanovništva:  DA ali kad BDP i stopa zaposlenosti dosegnu tu i tu razinu!

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.