Ljeto je: veća konzumacija gaziranih pića i rizik od dijabetesa


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ljeto je: veća konzumacija gaziranih pića i rizik od dijabetesa

Samo 1 limenka (336ml ili 12oz) napitka dnevno, povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 22%.  Zastrašujući pokazatelji za sve nas koji biramo ovakav ljetni način rashlađivanja, proizlaze iz istraživanje iza kojeg stoje britanski znanstvenici  Dr. Dora Romaguera, Dr. Petra Wark i Dr.Teresa Norat s Imperial College London a koje je još 2013. objavljeno  u časopisu Diabetologia.

 

Donedavno su istraživanja u ovom segmentu rađena uglavnom na sjevernoameričkoj populaciji. Zbog toga su Dora Romaguera i njen tim željeli  utvrditi  vezu između konzumacije zaslađenih pića i dijabetesa tipa 2 u Europi. Za potrebe studije su korištenii podaci  o konzumaciji napitaka kao što su đus, nektar, zašečereni napici te napici sa zaslađivačem (juices, nectars, sugar-sweetened soft drinks and artificially sweetened soft drinks) prikupljene u 8 skupina  EPIC studije (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition=EPIC study).

 

U istraživanje je bilo uključeno čak  350.000 ispitanika iz  8 država:

  • Velike Britanije (Oxford, Cambridge),
  • Njemačke (Heidelberg, Potsdam),
  • Nizozemske (Bilthoven, Utrecht),
  • Švedske (Umea, Malmo),
  • Danske,
  • Italije,
  • Španjolske,
  • Francuske.j

 

Rezultati istraživanja su zastrašujući. Zabrinuti bi se trebali čak i oni potrošači koji misle da ne piju previše gaziranih pića: primjerice samo 3,3 decilitra dnevno ili 1 limenka  napitka, povećava rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 22%!

 

Čak i kad se isključe najsnažniji čimbenici rizika  -  prekomjerni tjelesni indeks mase (BMI) i prekomjerni dnevni unos kalorija -  i dalje konzumacija zaslađenih pića povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 18%. (Izvor:   www.diabetologia-journal.org, www.sciencedaily.com)

 

Za nastanak dijabetesa tip 2 je, pored genetske predispozicije, najveći krivac nepravilna ishrana i pretilost, a od ove bolesti danas boluje više od 310 miliona ljudi širom svijeta, gov­ore podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Ranija istraživanja već su utvrdila vezu između gaziranih napitaka i moždanog udara, osteoporoze, bubrežnog ka­menca, oštećenih zubi…

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.