EU fondovi: AdriHealthMob i konferencija održana u Zadru 10.lipnja


Autor/Izvor: Priopćenje MZ 20160614

Objavljeno: 17.06.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EU fondovi: AdriHealthMob i konferencija održana u Zadru 10.lipnja

Projekta IPA AdriHealthMob* - Model održive mobilnosti pacijenata u zdravstvenom sektoru u RH provodi  Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za telemedicinu i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu (HZHM). IPA AdriHealthMob se odvija u sklopu programa prekogranične suradnje, a prekogranična suradnja je instrument Europske unije (EU) za jačanje suradnje između zemljopisnih područja**.

 

Ovaj projekt se bavio pitanjima strateških prioriteta vezanih uz održivi transport s fokusom na sektor zdravstva i skrbi pacijenata,

 • analizom dostupnosti zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga,
 • mapiranjem zdravstvenih ustanova i zdravstvenih usluga,
 • analizom zakonodavstva,
 • sustavom prikupljanja podataka u vezi prekograničnih pacijenata,
 • priznavanje diploma i upotrbe alati za e-učenje,
 • izradom e-Health i e-Care platforme,
 • nabavom medicinske i tehnička oprema za komunikacijsko povezivanje sustava.

Do danas ostvareni rezultati po ovom projektu, značajno će unaprijediti povezanost svih dionika na ovom projektu a dosadašnja su postignuća:

 • nabava opreme za Aerodrom Dubrovnik,
 • nabava opreme za KBC Rijeku,
 • nabava opreme za OB Dubrovnik,
 • provođenje pilot testiranja telekontrole u ruralnom području DZ Metković.

Najnovije aktivnosti u sklopu  projekta IPA AdriHealthMob*

10. lipnja je u Zadru održana međunarodna konferencija o zajedničkom planiranju ulaganja u sektoru zdravstva. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo zdravlja RH a uz predstavnika iz hrvatskih institucija, sudjelovali su i predstavnici zemalja **Jadranske prekogranične regije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

 

Na početku konferencije sudionicima se obratila pomoćnica ministra zdravlja Vera Katalinić Janković,  a Marica Misir-Dragojević, voditeljica Službe za fondove EU Ministarstva zdravlja govorila je o planiranim  aktivnostima Ministarstva  u poboljšanju pristupa zdravstvenoj skrbi u nerazvijenim područjima te povećanje djelotvornosti i kapaciteta kroz pružanje usluga zdravstvene skrbi, a koje će se financirati iz Strukturnih fondova EU.


Sudionici konferencije složili su se kako je iznimno važno razmjenjivati znanje i iskustva s ciljem poboljšanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata. Odrednice istaknute na konferenciji su: poboljšanje u pristupu visokokvalitetnoj zdravstvenoj usluzi te pravovremenost i učinkovitost zdravstvene usluge.

 

Kontakt  Službu za fondove EU pri Ministarstvu zdravlja:

marica.misir@miz.hr,

martina.hernaut@miz.hr

 

*Program IPA Jadranska prekogranična suradnja dio je šireg konteksta procesa pretpristupanja IPA (Instrument pretpristupne pomoći) te je uspostavljen na temelju prethodnog programa INTERREG III, s ciljem jačanja suradnje i održivog razvoja Jadranske regije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.