Bahtijarević: Klaićeva i Srebrnjak nisu konkurentske ustanove


DB Srebrnjak

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.06.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Bahtijarević: Klaićeva i Srebrnjak nisu konkurentske ustanove

„Klinika za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva (KDBZ)  i  Dječja bolnica Srebrnjak (DBS) ni na koji na­čin nisu konkurentske ustanove. KDBZ je nacionalna dječja bolni­ca s cjelovitim programom medi­cinske skrbi za djecu, a DKS je gradska bolnica za plućne bo­lesti djece i, kao takve, te dvije ustanove mogu imati samo za­jednički interes: zdravlje djece!" – napisao je Zoran Bahtijarević, dr. med. v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva. (*Izvor: Reagiranju 20160617 VL)

 

„S obzirom na to da se u mediji­ma pojavila informacija vezana za nezakonito dobivanje doku­mentacije u vezi s projektom Srebrnjak te na učestale upite, očitujemo se kako slijedi: "Uprava Klinike za dječje bolesti (KDZB) nije dobila na uvid spo­menute materijale niti je itko od uprave KDBZ-a tražio mišljenje o navedenom predmetu.

 

Izgradnja **Centra za translacijsku medicinu ni na koji način   ne kolidira s interesima  Klinike za dječje bolesti Zagreb. KDBZ trenutačno nema interesa za izgradnju Centra za translacijsku medicinu.

 

U ovome trenut­ku uprava i djelatnici KDBZ-a usmjereni su na samo dva cilja. To je, prije svega, izgradnja nove, nacionalne, sveučilišne dječje bolnice. Drugo, da za to vrijeme djeci Zagreba, Hrvatske i regije omoguće dostupnost najkva­litetnije medicinske skrbi po­boljšavanjem postojećih uvjeta racionalno i u skladu s moguć­nostima.“ (Izvor*)

 

Podsjetimo,  u Gradu Zagrebu su smještene  dvije bolnice u kojima se liječe djeca. Obje su u javnom vlasništvu: jedna je u vlasništvu države, druga u vlasništvu Grada a jedna i druga žele privući javni novac za izgradnju i razvoj.

 

Dječja bolnica Srebrnjak (DBS) na čelu s dugogodišnjim ravnateljem B. Nogalom, najuspješniji je korisnik EU fondova u zdravstvu u našoj zemlji. Mala bolnica (oko 200 zaposlenih) i još k tome u javnom vlasništvu (Grada Zagreba) uspjela se nametnuti inovativnim i ambicioznim projektima pa je ne samo hrvatski, već i europski centar izvrsnosti na polju pedijatrije i respiratornih bolesti, alergologije, imunologije i poremećaja spavanja. DBS ima u planu  do 2017. trebala završiti Centar kompetencija za translacijsku medicinu, za koji planira povlačenje 60 milijuna eura iz EU fondova.

 

Klinika za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva (KDBZ) na čelu sa Zoranom Bahtijarevićem, vršiteljem dužnosti ravnatelja,  muku muči s organizacijom rada u zgradi u Klaićevoj koja je sagrađena davne 1910. godine. U godinu dana 230.000 djece prođe kroz ambulante a 15.000 malih pacijenata odleži u  bolnici u uvjetima koji su  prema studijama/standardima  dvostruko manji no što je potrebn za  normalno funkcioniranje. Za vrijeme bivše SDP-ove zdravstvene administracije,  ministar Varga je dao neka obećanja. Krajem 2014. godine, u svom silvestarskom posjetu Klaićevoj, Varga je izjavio da će Vladi uputiti zaključak kojim bi preselje­nje Klinike na novu lokaciju postao projekt od strateškog interesa RH u 2015. godini. Kad se birokratski riječnik prevede na svakodnevni, to bi značilo bržu proceduru realizacije inve­sticije od one uobičajene i da je za investiciju  osiguran europski novac. Nakon toga, KDBZ  je trebao  iseli iz Klaićeve i useliti:

  • ili u Medikolovu zgradu (u stečaju) u Mandlovoj ulici,
  • ili na novu lokaciju koja bi se pronašla u dogovoru između Ministarstva zdravlja i Državnog ure­da za upravljanje držav­nom imovinom.

Zbog administrativnih barijera, prva je opcija s preseljenjem u Mandlovu otpala. Izrađen je novi plan: postojeća zgrada u Klaićevoj prodat će se  za 11 milijuna eura te će time djelomično biti pokrivena ulaganje u novu dječju bolnice koja će se graditi uz KB Dubrava, i koja će koštati oko 15 milijuna eura za što bi izvor financiranja također trebali biti povoljni EU fondovi. No sada sve stoji…

 

 

**CENTAR KOMPETENCIJE ZA TRANSLACIJSKU MEDICINU (CCTM)

U CCTM-u Dječje bolnice Srebrnjak će znanstvenici i kliničari zajednički određivati prioritete i potom razvijati personalizirane terapije i dijagnostičke metode potrebne pacijentima. I dosad su eksperti bazične medicine provodili brojna istraživanja, ali zbog nedostatne suradnje s kliničarima rijetko bi dolazilo do praktične primjene. Novi CCTM će od 2017. osiguravati najužu moguću suradnju 2 medicinske grane, znanstvenika iz područja biomedicine - bazičara, koji rade na samim istraživanjima, s liječnicima koji će njihova dostignuća provoditi u radu s pacijentima. Taj veliki, desetke milijuna vrijedni projekt financiran iz EU fondova prati globalne trendove translacijske medicine, omogućava novu znanstveno istraživačku dimenzija razvoja s  punom primjenom u kliničkoj praksi i time donosi brojne benefite pacijentima, bolnici i zajednici.

 

Projekt CCTM  će se gradit na zemljištu bolnice, na 18.000 m2 u kojima će uz dio za sama klinička istraživanja, biti apartmani za roditelje i djecu, 6 operacijskih dvorana, najmoderniju intenzivnu i poluintezivnu njegu, rehabilitacijski centar, 2  terapijska bazena. Sve to opremljeno najsuvremenijom tehnologijom, od one za dijagnostiku poput CT-a i MR-a, do kompletne opreme za istraživačke laboratorije i sve pedijatrijske odjele. Naglasak će biti na poliklinikama, dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji, kako bi se djecu što manje traumatiziralo boravkom u bolnici.

 

Trenutačno (stanje krajem 2015.!) je investicija CCTM-a u fazi izrade izvedbenog projekta. Gradnja bi trajala 2 godine, od početka  2016. do kraja 017. godine. Obzirom na to da Dječja bolnica Srebrnjak već danas ima renome europskog centra izvrsnosti te je povezana s 40 vrhunskih zdravstvenih institucija u Europi za očekivati je da će -  kad CCTM bude u funkciji - privući velik broj inozemnih stručnjaka i liječnika uz zadržavanje vrhunskih domaćih profesionalaca. “Budući da smo u stanju na međunarodnom tržištu istovremeno ponuditi vrhunska istraživanja i kliničku pedijatrijsku praksu uz razumne cijene, mislim da ćemo svakako moći konkurirati i u najrazvijenijim europskim zemljama” – izjavio je  ravnatelj Nogalo. (Izvor)

   

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.