Prijenos vrijednosti: farmaceuti plaćaju liječnicima za edukaciju


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prijenos vrijednosti: farmaceuti plaćaju liječnicima za edukaciju

„Javna objava prijenosa vrijednosti“ -  novost je kojom farmaceutske kompanije* obznanjuju koliko su novca uložile u eduka­ciju liječnika, donacije bolnicama te dale udrugama liječnika i paci­jenata. Na dan 30. lipnja 2016. po prvi su puta  inovativne farmaceutske kompanije objavile na  svojim web-stranicama  podatke o tzv. pri­jenosima vrijednosti izvršenim u korist zdravstvenih radnika i zdravstvenih organizacija.

 

Objava takvih podataka od ove godine postaje uobičajena praksa inovativne farmaceutske industrije kako u Hrvatskoj, tako i u još 32 države.

 

Medicina ubrzano napreduje, znanje koje liječnik stekne na studiju brzo zastarijeva. Zato je  kontinuirana edukacija liječnika obvezna, bez nje liječnik ne može obnavljati licencu.  No, edukacija je skupa. Treba znati da od­lazak na kongres u Hrvatskoj, a da ne govorimo u inozemstvo, stoji između 3.000 i 7.000 kuna (kotizacija, putni troškovi, smještaj u hotelu).

 

A baš zahvaljujući financijskoj potpori farmaceutskih kompanija realizira se i najveći dio edukacije liječnika

 

U prošloj (2015.) godini je 25 inovativnih farmaceutskih kompanija prema hrvatskim liječnicima usmjerilo „prijenos vrijednosti“ od 105 milijuna kuna – objavila je u petak  udruga IF!*(Inovativna farmaceutska inicijativa).  

Od tih 105 milijuna kuna, oko 40% „prijenosa vrijednosti“ je usmjereno  pojedincima:

  • za  stručno usavršavanje liječnika (kotizacija, putni troškovi, hotelski smještaj),
  • za honoriranje istaknutih liječnika koji ustupaju svoja stručna znanja, vrijeme i rad kako bi educirali druge liječnike (pravična naknada).

Preostalih 60 % prošlogodišnjeg „prijenosa vrijednosti“ išlo je organizacijama (liječnika i pacijenata te bolnicama) kroz sponzorstva i donacije čime se omogućila realizacija projekata.

 

Na konferenciji za medije održanoj krajem prošlog tjedna, izvršni direktor IF!-ja Sani Pogorilić izjavio je:  "Upravo zahvaljujući razmjeni znanja između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika, kao i razmjeni iskustava na stručnim skupovima, mijenja se tijek i ishod mnogih bolesti. U suradnji sa zdravstvenim radnicima, inovativna farmaceutska industrija iznašla je rješenja za brojne dosad neizlječive bolesti, a na pragu smo još niza revolucionarnih otkrića".

 

Predsjednica Upravnog vijeća IF!-ja Tatjana Tomljanović naglasila je da objava podataka o prijenosu vrijednosti, jača povjerenje i osigurava bolje razumijevanje odnosa farmaceutske industrije sa zdravstvenim radnicima i organizacijama: "Ovo je veliki iskorak inovativne farmaceutske industrije prema punoj transparentnosti i smatramo kako time možemo samo unaprijediti suradnju sa zdravstvenim profesionalcima, čime se najbolje medicinske prakse približavaju pacijentima".

 

Prema istraživanju agencije Ipsos iz veljače ove godine:

  • 97 %  hrvatskih građana podržava redovno sudjelovanje liječnika na stručnim edukativnim skupovima,
  • 89 %  hrvatskih građana  podržava javnu objavu podataka o prijenosu (novčanih) vrijednosti od farmaceutske industrije prema liječnicima, 
  • 87 % građana slaže se da liječnici imaju pravo na pravičnu naknadu (honorar) za stručna predavanja te pokrivanje troška smještaja, putovanja i kotizacije na stručnim edukativnim skupovima od strane farmaceutske industrije.

*Inovativna farmaceutska inicijativa (IF!)

- naziv je udruge koja okuplja inovativne proizvođače lijekova prisutne na hrvatskom tržištu. Trenutno je riječ o  25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje zapošljavaju 918 djelatnika i osiguravaju 60 % lijekova u Hrvatskoj. Članice IF!-ja su: ABBVIE, ALCON, AMGEN, ASTELLAS, ASTRAZENECA, BAYER, BERLIN-CHEMIE MENARINI, BOEHRINGER INGELHEIM, ELI LILLY, GE Healthcare, GLAXOSMITHKLINE, JOHNSON&JOHNSON, LUNDBECK, MEDIS, MERCK, MSD, NOVARTIS, NOVO NORDISK, PFIZER, PHARMASWISS, ROCHE, SANOFI, SERVIER, SHIRE, TAKEDA.

Hrvatska udruga  IF!  je  član europskog udruženja farmaceutskih kompanija (EFPIA) sa sjedištem u Bruxelless-u. Godina osnutka: 1994. kao nevladina, neprofitna, nepolitička i neovisna udruga usmjerena ka unapređenju i očuvanju zdravlja ljudi kroz inovaciju.  (Izvor: http: //ifi.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.