Mobilnosti u EU: Bavarska šalje svoje studente na Medicinu u Split


www.mefst.unist.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Mobilnosti u EU: Bavarska šalje svoje studente na Medicinu u Split

Sporazum o sustavnoj i višegodišnjoj edukaciji studenata iz najbogatije njemačke države Bavarske u Republici Hrvatskoj, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu

 

Do sada smo uglavnom imali slučajeve u kojima naši liječnici odlaze van, a sad njihovi studenti koji studiraju medicinu u Splitu žele ostati raditi u Hrvatskoj. Prošlog je tjedna promoviran **Sporazum o sustavnoj i višegodišnjoj edukaciji studenata iz najbogatije njemačke države Bavarske u Republici Hrvatskoj, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (MEF Split). Prva generacija 25 njemačkih studenata kreće s nastavom u Splitu 03.10. 2016.

 

Ovo je prvi **dogovor koji je jedna institucija iz bogate Bavarske postigla sa sveučilištem izvan granica Njemačke. Rezultat je to višegodišnje suradnje njemačkih *REGIOMED KLINIKA i MEF-a Split, koju je inicirao prof. dr. Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH.

 

Tim je povodom 09.07.2016. bavarska ministrica zdravstva i znanosti gospođa dr. Melanie Huml ugostila hrvatsku delegaciju u sastavu:

  • prof.dr. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta RH,
  • prof.dr. Dragan Primorac, pokretač ove suradnje,
  • prof.dr. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu,
  • prof.dr.sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH,
  • prof.dr. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu,
  • prof.dr. Ante Tonkić, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Tijekom sastanka potvrđeno je da projektu iznimnu potporu daju Vlada Bavarske te lokalni čelnici gradova Coburga i Lichtenfelsa (u kojima je sjedište jednog dijela *REGIOMED KLINIKA), a  prva generacija 25 njemačkih studenata kreće s nastavom u Splitu 03.10.2016.

 

Prema predloženom modelu, njemački studenti će plaćati godišnju školarinu u iznosu od 9.000 eura. Oni će upisivati naš fakultet kao i hrvatski studenti,  na temelju kriterija koji podrazumijevaju  zavidan uspjeh u prethodnom školovanju.

 

Pretklinički dio studiranja obavljat će se isključivo u Hrvatskoj (MEF Split), a klinički dio nastave obavljat će se u obje zemlje, u hrvatskim bolnicama te u njemačkim *REGIOMED KLINIKAMA (4 bolnice  te 9 medicinskih centara s bolničkim kapacitetom od 1.800 postelja i 4.600 zaposlenih). Njemački će studenti u Splitu nastavu  slušati na engleskom.

 

Suradnja s bavarskim bolnicama bi trebala pridonijeti povećanju mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i u ostvarivanju suradnje hrvatskih i njemačkih liječnika u kliničkoj praksi i znanosti.

 

Podsjetimo, prije 5 godina otvoren je  studij medicine na engleskom jeziku na MEF- u Split. U akademskoj godini 2015/2016. bilo je upisano 200 stranih studenata a od  03.10.2016. bit će ih 30 više. Zahvaljujući **Sporazumu s Nijemcima, Medicinski je fakultet povećao upisne kvote,  odobreno je 30 mjesta za njemačke studente. Svi oni dobit će hrvatske diplome, koja su priznate i u Njemačkoj i u cijeloj EU.

 

Očekuje se da će MEF Split imati 400 stranih studenata kad se napuni svih šest godina studija.

 

Na primanju kod bavarske ministrice  zdravstva i znanosti  Melanie Huml dana 09.07.2016. održana je  promocija **Sporazuma pa su tom prilikom dionici dali izjave:

 

Predsjednik REGIOMED KLINIKA Joachim Bovelet je istaknuo da je Sveučilište u Splitu odabrano između svih drugih institucija zbog izvrsnosti u radu te zbog nedavnih pokazatelja uspješnosti Sveučilišta koje je objavio Thomson Reuters: „Prve kontakte ostvarili smo zahvaljujući Draganu Primorcu, kojeg poznajemo godinama, kao i njegov rad. Zahvaljujući tome, ali i kvaliteti obrazovanja, odlučili smo se za Medicinski fakultet u Splitu. Imam povjerenja u te ljude, za koje vjerujem da su sjajni.“ – istaknuo je Joachim Bovelet, čelnik *REGIOMED KLINIKA, konzorcija koji okuplja 4 bolnice u njemačkim gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu i Sonnebergu te 9 medicinskih centara na čak 11 lokacija a zapošljava 4.600 zdravstvena djelatnika.

 

Prof.dr. Dragan Primorac je istaknuo da je riječ je o jedinstvenom primjeru međunarodne suradnje gdje će jedna hrvatska visokoškolska institucija sustavno obrazovati njemačke studente, a uz to će povećati mobilnosti studenata i nastavnika u oba smjera, kao i omogućiti suradnju hrvatskih i njemačkih liječnika  u kliničkoj praksi i znanosti.

Ovim činom mi u Hrvatskoj sustavno educiramo njemačke liječnike. Do sada smo uglavnom imali slučajeve u kojima naši liječnici odlaze van, a sad njihovi studenti koji su studirali u Splitu žele ostati tu raditi..Ovo je velik plan njemačkih bolnica, jer je i kod njih deficit doktora medicine, da se studenti educiraju na dobrome mjestu. Na naš ponos, žele ih educirati u Splitu.

 

*REGIOMED KLINIKEN jedan je od najvećih njemačkih lanaca zdravstvenih institucija, smješten je u njemačkim pokrajinama  Gornja Frankonija i Južna Turingija. To je  konzorcij koji okuplja 4 bolnice u gradovima Coburgu, Hildburghausenu, Lichtenfelsu, Sonnebergu te 9 medicinskih centara na čak 11 lokacija. Bolnički kapacitet sadrži 1.800 postelja. REGIOMED KLINIKEN  su u 2014. godini zapošljavale 4.600 osoba, a godišnje zdravstveni djelatnici obave oko 20.000 operacija i oko 40.000 nekirurških zahvata na čak 49 odjela. REGIOMED KLINIKEN od prošle godine ima potpisan ugovor o suradnji s hrvatskom bolnicom Sv. Katarina iz Zaboka.(Izvor:www.mefst.unist.hr )

 

**SPORAZUM O SUSTAVNOJ I VIŠEGODIŠNJOJ EDUKACIJI STUDENATA IZ NJEMAČKE DRŽAVE BAVARSKE U REPUBLICI HRVATSKOJ, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (MEF Split) promoviran je 09.07.2016. kada su mu potporu dali Vlada Bavarske te lokalni čelnici gradova Coburga i Lichtenfelsa. Tome je prethodilo potpisivanje  Sporazum o suradnji 07.03.2016. između Sveučilišta u Splitu, Medicinskog fakulteta i REGIOMED KLINIKA

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.