HLK zaustavio "robovlasničke" ugovore o specijalizaciji liječnika


www.hlk.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLK zaustavio "robovlasničke" ugovore o specijalizaciji liječnika

Izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine isključuju bruto plaću liječnika specijalizanta iz troška specijalizacije To je važno u slučaju spora i odštete pri jednostranom raskidu ugovora specijalizanta i odlaska iz bolnice

 

Dosad su specijalizanti  bili primorani na „take it or leave it“ ugovore kojima su ih poslodavci (bolnice, zdravstvene ustanove)vezivali na duži period. U slučaju da je specijalizant ili specijalist odlučio raskinuti ugovor prije isteka vremena, bio je prisiljen plaćati enormne troškove. 

 

To se sada mijenja zahvaljujući višemjesečnom zalaganju vodstva Hrvatske liječničke komore (HLK) za ovo strukovno liječničko pitanje. Ključna stvar je izmjena definicije troškova specijalizacije, odnosno izmjena Pravilnika o specijalističkom usavršavanju.

 

Najnovija izmjena Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine sadrži novo definiranje troškova specijalizacije koji će nadalje obuhvaćati:

  • trošak glavnog mentora,
  • trošak mentora
  • trošak komentora,
  • trošak zdravstvene ustanove u kojoj se obavlja specijalističko usavršavanje,
  • trošak poslijediplomskog specijalističkog studija,
  • trošak završnog i specijalističkog ispita,
  • trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine,
  • trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju.

Međutim, najnovija izmjena  Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine  isključuje  bruto plaću liječnika specijalizanta iz troška specijalizacije. U trošak specijalističkog usavršavanja ne smije se uvrstiti trošak bruto plaće doktora medicine jer ona predstavlja naknadu za izvršeni rad. Ove promjene slijede praksu uobičajenu u EU.

 

Naime, u subotu 16.07.2016. stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine prema kojem zdravstvene ustanove moraju do 16. kolovoza, odnosno u roku od 30 dana od stupanja Pravilnika na snagu, ponuditi specijalizantima sklapanje izmijenjenog ugovora.

 

Specijalisti pak moraju sami podnijeti zahtjev za izmjenom postojećeg ugovora, a zdravstvene ustanove obvezne su ponuditi im izmijenjene ugovore u roku od 30 dana od podnošenja  zahtjeva.

 

"Ove promjene rezultat su našeg višemjesečnog rada  i zalaganja za izmjene uvjeta ugovora o specijalističkom usavršavanju. Izvršni odbor Komore je još 15. siječnja 2016. godine jasno deklarirao i javno obznanio stav da se u trošak specijalističkog usavršavanja ne smije uvrstiti trošak bruto plaće doktora medicine jer ona predstavlja naknadu za izvršeni rad.  Izrazito smo  zadovoljni da je konačno riješen ovaj gorući problem naših članova koji su do sada bili u svojevrsnom robovlasničkom položaju zbog ugovora o specijalističkom usavršavanju koje su bili prisiljeni sklapati kako bi se stručno usavršavali. Ove promjene slijede odrednice specijalističkog usavršavanja naših kolega u Europskoj uniji", naglasio je predsjednik HLK-a, Trpimir Goluža. (Izvor: Priopćenje za medije HLK 20160720)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.