U Zagrebu Hitna medicinska pomoći na 2 kotača (motocikl)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

U Zagrebu Hitna medicinska pomoći na 2 kotača (motocikl)

U situaciji kada je svaka sekunda bitna da se spasi ljudski život, "dečki i cure" na motociklima mogu se kroz saobraćajne „čepove“ provući brže no vozilo. Pružanje hitne medicinske pomoći na motociklu je novost u  Gradu Zagrebu koju  uvodi Zagrebački zavod za hitnu medicinu (ZZHM) a svrha je  skraćenje vremena dolaska na mjesto intervencije kod vitalno ugroženih osoba. Očekuje se 30-50% skraćenje vremena dolaska motocikla na mjesto intervencije u odnosu na vozila hitne. Rezultati prvog dana uvođenja motocikla pokazali su da je motocikl bio prosječno brži za 4,4 minute u odnosu na vozilo hitne medicinske pomoći.

 

Uvođenje motocikla s educiranim medicinskim tehničarom postići će se :

  •  vrijeme ispod 5 minuta do dolaska do unesrećenog/oboljelog kod prvog i drugog stupnja hitnosti,  
  • povećat će se  postotak preživljavanja kod vitalno ugrožavajućih stanja osoba,
  • podizanje standarda hitne medicinske pomoći u Zagrebu jer je za bolesnike i konačni ishod intervencije najvažnije "vrijeme čekanja" na intervenciju. Prema europskim i hrvatskim smjernicama to vrijeme za prvi stupanj hitnosti, u 80%o intervencija u urbanoj sredini, bi trebalo biti unutar 10 minuta.

 

Grad Zagreb je financirao nabavu 2 motocikla s 3 seta opreme za hitnu medicinsku pomoć u vrijednosti oko 150.000 kuna.

 

U srijedu, 13.07.2016. zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za medije  predstavio pilot projekt Hitna na 2 kotača pohvalivši se kako se diže ljestvica zdravstvene izvrsnosti hitne medicine u gradu te kako  Zagreb slijedi moderne i razvijene europske metropole.

 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Dubravko Huljev dao je pregled provedbu tog pilot projekta:

  • u 2016. godini, tijekom dana, od 7 do 19 sati, sve do zime (do mjeseca studenoga)  = 1 motocikla s educiranim medicinskim tehničarem
  • u 2017. godini, nakon zime, od travnja do studenoga 2017. = 1 motocikla s educiranim medicinskim tehničarem

 

Sjedište Hitne medicinske pomoći na motociklu će biti u Đorđićevoj ulici jer je to područje najjače zagušenosti prometom tijekom dana, zbog čega su vremena čekanja na standardnu hitnu medicinsku pomoć na 4 kotača u tom dijelu grada najdulja.

 

Motocikl s educiranim medicinskim tehničarem upućivat će se  paralelno s timovima hitne u vozilu – u onim slučajevima kada se predviđa  brži dolazak motocikla na mjesto intervencije. Pratit će se detaljno  indikacije i vremena dolaska motocikla hitne pomoći te će se kontinuirano raditi evaluacija postignutih rezultata. Po potrebi će Sjedište Hitne medicinske pomoći na motociklu biti i dislociran na druga mjesta najveće prometne zagušenosti u Zagrebu.

 

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je kako je takva usluga potrebna u velikim gradovima ali i u „špici“ turističke sezone kada se zbog prometnog kolapsa i velikih gužvi na cestama, vozilo Hitne medicinske pomoći ne može probiti. Nada se da će to prepoznati i Ministarstvo zdravlja kako bi se motocikli uveli i u druge gradove Hrvatske.

 

Tijekom 2015. godine je Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba imao standardne intervencije vozilima hitne pomoći:

  • ukupno 92.377 intervencija hitne medicinske pomoći ili prosječno 253 intervencija dnevno,
  • 80.533 intervencije su bile na terenu,
  • 11.844 intervencije u ambulanti Zavoda,
  • 20,4 %  otpada na intervencije prvog i drugog stupnja hitne medicinske pomoći. (Izvor: Hina 20160713)

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.