*Dan limfoma: laboratorij koji odmah donosi nalaze


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.09.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan limfoma: laboratorij koji odmah donosi nalaze

KBC Zagreb je dobio potpuno opremljen laboratorij koji odmah donosi nalaze za pacijente oboljele od leukemije i limfoma

 

Od ljetos Hrvatska napokon ima suvremen citogenetski laboratorij koji odmah, putem uzorka krvi ili koštane srži, donosi nalaze hematoonkološkim bolesnicima. KBC Zagreb ima potpuno opremljen laboratorij u koji je uloženo  1,2 milijuna kuna. Uz velik angažman udruga pacijenata i zdravstvenog osoblja na prikupljanju sredstava, nakon godinu dana, laboratorij je u funkciji.Na mjesec se u njemu obradi 250 uzoraka. Ovo je jedini takav laboratorij u Hrvatskoj i regiji, koji odmah donosi nalaze za pacijente oboljele od leukemije i limfoma. 

 

Još unatrag godinu dana, zbog nedostatka opreme, pacijenti nisu mogli na vrijeme dobiti nalaze ni terapiju. A bolesnici su se žalili i na nekompletne nalaze i neizvjesnost zbog (ne)potvrđenih dijagnoza.

 

“Takav laboratorij je jako bitan jer kad ste u toj koži, a konkretno, ja sam bio u toj koži, to iščekivanje dijagnoze, to iščekivanje početka liječenja je strašno”, rekao je Dubravko Hoić iz Hrvatske udruge Leukemija i Limfomi. (Izvor: dnevnik.hr  20160701)Dan
svjesnosti o limfomima   15.09.2016.

Obilježava se diljem svijeta  15. rujna. Limfomi su zloćudne bolesti limfocita a nastaje iz stanica tjelesnog sustava koji bi trebao biti zadužen za obranu organizma od infekcija. Godišnje se na 100.000 stanovnika dijagnosticira oko 10% non-Hodgkin limfoma (NHL), oko 2,5% Hodgkinovog limfoma (HL), te oko 4 % kronične limfocitne leukemije (KLL). Zadnjih godina je upotreba novih, skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima. Većina bolesnika s limfomima liječi se citostaticima - kemoterapijom, značajan broj imunoterapijom, a manji dio treba zračenjem. Najčešći simptomi limfoma su:
• bezbolna oteklina u području vrata, pazuha ili prepone,
• noćno znojenje,
• neobjašnjiva groznica,
• gubitak težine i umor,
• kašalj i zadihanost,
• svrab po cijelom tijelu

  (Izvor: HZZO, HULL)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.