Ministar Nakić: Ne mogu sad reći hoće li bolnica biti dovršena 2018


OB Pula projekcija 2018.

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministar Nakić: Ne mogu sad reći hoće li bolnica biti dovršena 2018

„Ne mogu sada reći hoće li nova pulska bolnica biti dovršena 2018. kako je najavljivano. Cilj nam je da se dovrši u što kraćem roku i na najkvalitetniji način. U građevinarstvu je teško predviđati, evo upravo smo razgovarali o najboljem rasporedu za kirurške dvorane, traže se najoptimalnija rješenja, pa ako bolnica bude dovršena pola godine prije ili kasnije nije neki problem“ - rekao je tehnički ministar zdravlja Nakić, koji je zajedno s istarskim županom Flegom i pulskim gradonačelnikom Miletićem u četvrtak 21.07.2016. posjetio gradilište pulske bolnice.

 

 „U početku se govorilo da će bolnica koštati oko 800 milijuna kuna, a onda se racionalizacijom i stalnim uštedama došlo do 600 milijuna, uključujući i opremanje bolnice. Zatim prolongiranje podizanja i otplate  kredita, da bi se što više tog novca iskoristilo za opremu...Sve te preinake koje se rade u hodu nekad  izazvaju i određene zastoje u gradnji, ali je bitno kad nešto napravimo da je to kvalitetno i da služi svrsi“- rekao je ministar Nakić. (Izvor: Glas Istre 20160721 )

 

Podsjetimo, radove na izgradnji nove bolnice u Puli, svečano je otvorio tadašnji premijer Milanović 23.01. 2015. godine. Tome je prethodilo 12-godišnje razdoblje pripreme projekta, u kojem se na vlasti zarotiralo  nekoliko zdravstvenih administracija. Tada je objavljeno da se bolnicu planira dovršiti početkom 2018. 

No, gradilište nove pulske bolnice  je   zadnjih mjeseci utihnulo. Posljednji vidljivi pomak se dogodio sredinom svibnja kada je uređena rasvjeta i odvodnja na prilaznoj prometnici te otvoren novi  bolnički parking sa 637  parkirnih mjesta  na kojem neće biti  naplate parkiranja  sve dok traje gradnja bolnice.

 

Iz izjava dužnosnika, može se između redaka iščitati da je Nakićeva zdravstvena administracija u dogovoru s istarskim vlastima „u hodu“ mijenjala planove izgradnje bolnice u cilju bolje opremljenosti pa je to rezultiralo ispadima u financijskoj konstrukciji.

 

„Vjerujem da je sada konačno i formalno zaokružena financijska konstrukcija za novu pulsku bolnicu, uključujući i gradnju i opremanje. Na županijskoj Skupštini prije neki dan je usvojen rebalans županijskog proračuna u koji je ugrađen i budžet bolnice, kao i iznos interkalarne kamate koju otplaćujemo", - rekao je župa Valter Flego uz pohvale Nakićevom Ministarstvu zdravlja s kojim je u posljednjih mjesec dana održano 3 sastanka.

 

„U Hrvatskoj je prosječna udaljenost između bolnica 36 kilometara, u EU-u 77 kilometara, ali od Pule do Rijeke je 100 kilometara. To treba uvažiti i činiti sve da  građani imaju kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu skrb, a građani Istre i brojni turisti zaslužuju i više nego što je standard tipičnih županijskih bolnica u Hrvatskoj. Tako bi Opća bolnica u Puli trebala imati interventnu kardiologiju, ovdje bi se trebali obavljati određeni neurokirurški zahvati s obzirom na udaljenost sljedeće bolnice“ – izjavio je u srijedu mnistar Nakić .

 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je ponovio da je Grad napravio sve što je mogao, od dodjele zemljišta do oslobađanja komunalnog doprinosa, što je oko 20 milijuna kuna iz pulskog gradskog proračuna za novu bolnicu.

 

"Upravo kao što sam i obećavao dok sam se u predizbornoj kampanji borio za mandat u Hrvatskom saboru, brinem se i borim za sve projekte koji su važni građanima Istre. U tom smislu ne zanima me tko je iz koje stranke ili političke opcije, zanima me samo interes građana Istarske županije i cijele osme izborne jedinice," kazao je Anton Kliman koji se kontinuirano zalagao za pulsku bolnicu te o tom projektu zna sve detalje. (Izvor: Glas Istre 20160721 )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.