Prvi put - dokufilm Mirjane Hrga o prvoj olimpijskoj medalji


Izvor:HOO

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Prvi put - dokufilm Mirjane Hrga o prvoj olimpijskoj medalji

Tematika filma je sportska, ali šalje univerzalnu poruku o važ¬nosti zajedništva i želje za uspje-hom, čak i kada vam prilike ne idu na ruku.

 

Dva su desetljeća od povijesnog uspjeha u hrvatskom sportu - prve olimpijske medalje i još k tome zlatne, koju su za mladu državu izborili rukometaši, na OI u Atlanti 1996. godine. Bilo je nakon toga još rukometnih olimpijskih medalja: zlato na OI u Ateni 2004.*, bronca na OI u Londonu 2012.**, ali prvi je put povijesni uspjeh.

 

Mirjana Hrga, reporterka, urednica i televizijska voditeljica koja danas upravlja timom Informativnog programa RTL-a te uređuje i vodi središnju informativnu emisiju RTL Danas, odlučila je o tom povijesnom događaju snimiti dokumentarni film.

 

„Dokumentarac Prvi put istražuje pozadinu, film je višeslojni, fenomenološki, Govori o rukometu ali govori i mnogo više. Govori o zajedništvu, o snazi ekipe. O jakim individualcima. Oni su bili posve netipični. Nazivali su ih fakinima, bili su neukrotivi...Znam da nije preporučljivo reći u ova „korektna vremena“: oni su si davali oduška, izlazili su, pušili su, za njih su doping i novac bili apsolutno nepoznate kategorije.

To je bila jedna neobuzdana talentirana ekipa koju nije htio ni jedan trener preuzeti. Niti 50 dana uoči olimpijskog turnira u Atlanti… I onda je došlo naređenje iz vrha države da to mora učiniti Velimir Kljajić. Neki u filmu kažu da je on to nerado učinio da ih je uistinu uništavao na parketu ali unatoč tome dopustio im je da ostanu posljednji sportski boemi u hrvatskom sportu. Oni su neponovljivi kao što je neponovljiv taj uspjeh, on je upisan zlatnim slovima u povijest Hrvatske i on će nas na najljepši način vratiti u vrijeme kada je bilo lijepo boriti se za vlastiti uspjeh i promovirati vlastitu državu.“ – rekla je Mirjana Hrga uoči zagrebačke promocije svog dokumentarca u lipnju.

 

Na zagrebačkoj promociji dokumentarca Prvi put su bili i članovi zlatne rukometaške momčadi iz 1996. Nažalost  izbornik Velimir Kljajić i igrač Iztok Puc više nisu među živima.

 

Sastav Hrvatske rukometne reprezentacije na OI u Atlanti 1996. predvođen legendarnim izbornikom Velimirom Kljajićem: Patrik Čavar, Valner Franković, Slavko Goluža, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Božidar Jović, Nenad Kljaić, Venio Losert, Valter Matošević, Zoran Mikulić, Alvaro Načinović, Goran Perkovac, Iztok Puc, Zlatko Saračević, Irfan Smajlagić, Vladimir Šujster.  (Izvor: HOO)

 

 

*Kako se dogodila ljubav između vas i rukometa?
Rođenjem. Rođena sam u gradu europskog rukometnog prvaka, bjelovarskog Partizana.
 

*U kojem se trenutku rodila ideja za dokumentarni film? Što vas je konkretno inspiriralo?
Krajem prošle godine u razgovoru s organizatorom prvog festivala sportskog filma High 5 shvatila sam da nitko nije dokumentirao taj povijesni uspjeh. Meni je interes da se što više ljudi sjeti te ekipe i tog uspjeha jer on se dogodio samo godinu dana nakon rata, dok još cijela Hrvatska nije bila pokrivena signalom i neki nisu mogli pratiti taj povijesni događaj, a kasnije ga nisu imali prilike vidjeti. Ovo će za njih biti prvi put...

 

*Godinama je politika bila u središtu vaše pažnje…

Politika je moj posao, a sport ljubav. Velika sam zaljubljenica u rukomet i simpatizerka momčadi koja je osvojila prvo hrvatsko olim­pijsko zlato prije sada već punih 20 godina. Tematika filma je sportska, ali šalje univerzalnu poruku o važ­nosti zajedništva i želje za uspje­hom, čak i kada vam prilike ne idu na ruku.

Iako iznimno talentirani, bili su osuđeni na propast. Gubili su glatko utakmice od osrednjih momčadi, dolazili iz zemlje uni­štene ratom, nisu imali novca ni za odijela za otvaranje Olimpijskih igara. Pokojni Iztok Puc dobio je dva broja manje cipele, Mana Jelčić osam centimetara veće. Pedeset dana prije turnira nitko ih nije htio trenirati. Čak su otišli na pripreme bez izbornika. Na kraju osvojili su najzlatnije zlato, ono olimpijsko. Čuda su moguća kad članovi ekipe žive jedni za druge.

 

*Je li bilo inspirativno raditi na toj priči, što vas se posebno doj­milo?

Njihova jednostavnost, veličina, nesebičnost, smisao za humor, ljudskost, tvrdoglavost, netipič­nost... Pili su, pušili, izlazili, bilo ih je teško kontrolirati. Fakini, boemi. A onda je došao Velimir Kljaić i sve posložio. Dozvolio je da ostanu svo­ji, ali tražio je da ginu na terenu. I jesu. U toj momčadi igrali su Irfan Smajlagić, Iztok Puc, Zlatko Saračević...nikome se ne može reći da se s više žara borio za hrvatsku za­stavu. Bio je emotivni izazov raditi taj film.“ (Izvor:tportal 20160614)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.