Zdravlje.net -odličan pilotprojekt ali kad će biti dostupan svima?


www.mcs.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zdravlje.net -odličan pilotprojekt ali kad će biti dostupan svima?

Inovacija MCS Grupa za primarnu zdravstvenu zaštitu Zdravlje.Net (pilot projekt)

 

Optimalno rješenje i za pacijenta i za liječnika. Liječnik organizira vrijeme tako da se posveti samo jednom pacijentu dok za pacijenta nema više dosadnog čekanja za ponovni recept, za nalaz krvi, za doznaku za bolovanje i sl. Riječ je o MCS-ovoj aplikaciji Zdravlje.Net koja čuva dragocjeno vrijeme i pacijentima i doktorima a pritom  omogućava tzv. nenametljivu komunikaciju. Drugim riječima,pacijent brzo dobije što treba a da pritom ne ometa svog liječnika koji upravo pregledava nekog drugog pacijenta (što se događa kad pacijent telefonira liječniku!).

 

Nažalost, riječ je samo o pilot projektu i nepoznato je kad će biti dostupan svim pacijentima i svim liječnicima u Hrvatskoj. Pilot projekt Zdravlje.Net je počeo u mjesecu studenom  2015. godine i trajao je pola godine a  ovih su dana objavljeni njegovi rezultati te najavljen jesenski nastavak projekta u bolnicama. U pilot projekt 11/2015.- 4/2016. u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bilo je uključeno:

 • 60 obiteljskih liječnika u nekoliko hrvatskih  gradova,
 • oko 3.000 pacijenata,

Pilot projekt Zdravlje.Net omogućava komunikacije između liječnika i njegovih pacijenata kroz 5 kanala koji omogućavaju tzv. nenametljivu komunikacije. Pacijent može aplikaciji  pristupiti putem:

 •  pametnog telefona,
 • tableta,
 • računala, 

Za one pacijente koji ne posjeduju niti  pametni telefon, ni računalo/tablet, osmišljena su još 2 komunikacijska kanala: 

 •  info kioska, 
 • daljinski upravljač  televizora za one (starije ili siromašnije) građane koji nemaju računalo ili pametni telefon. Naime, stručnjaci sa zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva (FER) su u suradnji s tvrtkom MCS prilagodili aplikaciju  i za starije osobe – na televizoru.

Pacijenti mogu, putem aplikacije u nekoliko sekundi zatražili i dobiti:

 • recept,
 • uputnicu,
 • nalaze,
 • ili neki korisni savjet,
 • poruku obiteljski liječnik odmah može vidjeti i na nju će odgovoriti unutar 48 sati.

Dr. Goran Lazića iz Karlovca, jedan je od liječnika obiteljske medicine uključenih u pilot projekt  Zdravlje.Net. Prenosimo iskustvo njegove pacijentice koja iz prve ruke govori o prednostima aplikacije: „Ujutro sam kod svog obiteljskog liječnika izvadila krv, a u 14 sati isti dan na pametnom telefonu čitala sam njegov nalaz i uputu – dobila sam dijagnozu i poruku da je recept za potreban lijek poslan u ljekarnu. Zdravstveni problem riješila sam jednim odlaskom obiteljskom liječniku, bez čekanja, a sve mobitelom, odnosno preko mobilne aplikacije. Isto tako,kad se recimo, obavi pretraga kod specijaliste, nema više odlaska u ordinaciju obiteljskog liječnika, nego mogu slikati, bilo mobitelom ili neki pdf tog nalaza pošaljem putem portala svom doktoru". (Izvor: www.mcs.hr)

 

U čekaonici ispred ordinacije dr. Lazića u Karlovcu stoji  infokiosk koji također sadrži aplikaciju Zdravlje.Net. Namijenjen je  pacijentima koji nemaju niti pametni mobitel, ni računalo/tablet. Oni s info kioska  mogu poslati  poruku svojem liječniku.

 

Posebno je zanimljiva mogućnost koju su stručnjaci sa zagrebačkog FER-a u suradnji s tvrtkom MCS prilagodili za starije osobe – na televizoru.

 

„Stariji čovjek si tako može pogledati liječnički nalaz, zamoliti svog obiteljskog liječnika stalnu terapiju... U našem je pilot-projektu puno primjera da se o starijima brinu djeca, koja onda moraju telefonirati, odlaziti u ordinacije, čekati, riskiraju zaraze... Sve to više nije potrebno, a rasterećuje se i administracija u ordinacijama primarne zaštite. Administrativne stvari u ordinacijama treba dići na razinu da ih liječnik odrađuje jednim klikom“ – opisuje prednosti svog proizvoda/aplikacije Zdravlje.Net, direktor tvrtke MCS, Branko Šoštarić te iznosi planove za implementaciju:  „Prezentirat ćemo rezultate pilot projekta  Ministarstvu zdravlja koje je vrhovni autoritet u našoj zemlji za to područje pa ćemo pokušat vidjeti da li to možemo sustavno implementirati na sve ordinacije primarne zaštite u Republici Hrvatskoj“.

 

*Zdravlje.Net je inovacija namijenjena  zdravstvu, sustav komunikacije između liječnika i pacijenata korištenjem svih kanala: pametni telefon, tablet,  računalo, info kiosk, TV uređaj.... Zdravlje.Net izabranom liječniku (PZZ) omogućava pravovremenu, brzu i cjelovitu brigu o pacijentima kroz nenametljivu komunikaciju u vrijeme kad to odgovara liječniku, odnosno na način da jedan pacijent ne ometa rad liječnika s drugim pacijentom. Uz to Zdravlje.Net značajno smanjuje administrativne poslove u ordinaciji i to na način da ih  automatizira te stoga ostavlja liječniku više vremena za pacijenta. Prednosti uvođenja sustava Zdravlje.Net u ordinacije PZZ su i smanjenje administrativnih poslova, gužvi u čekaonicama, na telefonima i pritiska na liječnika. Zdravlje.Net omogućava liječniku da sam organizira svoje vrijeme uz još bolju, kvalitetniju i lakšu brigu o pacijentima, posebno kada se radi o kroničnim pacijentima. (Izvor: www.mcs.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.