Dan darivatelja krvi: inovacije za bezbolno pikanje


Elizabeth Holmes, www.theranos.com

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 25.10.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan darivatelja krvi: inovacije za bezbolno pikanje

Unatoč brojnim istraživanjima, krv u cijelosti još uvijek nije moguće nadomjestiti umjetnim pripravkom. Zato su dobrovoljni darivatelji krvi neprocjenjivi. No, dok jedni daruju krv i dobrovoljno se  „daju  pikati“, drugima se diže kosa na glavi kad ih liječnik uputi u laboratorij.  Neki ljudi se toliko boje igala i vađenja krvi da izbjegavaju krvne pretrage preko kojih se dobivaju informacije koje im mogu spasiti život. Povodom Dana darivatelja krvi  donosimo priče o dvoje inovatora koji su se fokusirali  na  područje krvnih pretraga, odnosno bezbolnog vađenja krvi.


Prva inovatorica je  je Amerikanka Elizabeth Holmes

Ona  je izbacila tradicionalni postupak u kojem se više epruveta jedne osobe slalo  u više laboratorija pa se dugo čekalo na nalaze. To je bilo bolno za pacijenta a postupak je bio  dugotrajan i podložan  pogreškama. Elizabeth  je 2003. godine, tada kao 19-godišnja studentica na renomiranom Sveučilištu Stanford, osnovala svoju kompaniju Theranos.

 

Ubrzo je prekinula studij i posvetila se iznalaženju tehnologije koja će pojednostaviti krvne pretrage. Mrzila je igle i željela je osmisliti bezbolnije, jednostavnije, jeftinije i pristupačnije vađenje krvi. Deset je godina radila na projektu da bi u konačnici razvila postupak u kojem se iz prsta malim bezbolnim ubodom uzima samo kapljica krvi koja potom ulazi u malenu epruvetu nazvanu "nanotainer". Iz te jedne kapljice  može se raditi više testova a njezina tehnologija omogućava brojne i precizne informacije potrebne dijagnostičaru. Krv se može vaditi i u ljekarnama, ne treba odlaziti kod liječnika ili u laboratorije, a rezultati stižu za samo nekoliko sati.

 

2014. godine je njena kompanija Theranos vrijedila  9 milijardi dolara, Elizabeth  Holmes kao  50-postotna vlasnica je bila rangirana kao najmlađa žena milijarderka na Forbesovoj listi 400 najbogatijih  u SAD-u. Nažalost,  kompaniju Theranos i njenu osnivačicu Elizabeth Holmes su međuvremenu  snašle financijske poteškoće i osporavanje zdravstvenih autoriteta...

 

Drugi inovator je Hrvat Darko Dobošić iz Čakovca

Darko je za svoj detektor krvi - inovaciju za "bezbolnije pikanje"- nagrađen na salonu inovacija INOVA 2013. Riječ je o uređaju koji se upotrebljava za određivanje mjesta ulaska igle u venu za ubrizgavanje lijeka ili vađenje krvi. Uređaj svojim svjetlosno-zvučnim signalom označava da je mjesto uboda omogućeno, čime se izbjegava višestruko pikanje u venu kada je žila slabo vidljiva.

Detektor se preko stezača postavlja na injekciju/iglu i može se okrenuti u bilo koji položaj. Uvijek emitira infracrveno svjetlo na vrhu igle, a s dva detektora sa strane prima informacije i preko komparatora ugrađenog u kućište uređaja uspoređuje signale. Nakon komparacije, detektor o rezultatu ispitivanja obavještava preko LED-signalizacije ili zvučne signalizacije na stražnjem dijelu uređaja.Uređaj ima ugrađen gumb kojim se može prilagoditi osjetljivost senzora te ga je tijekom rada moguće prilagođavati po potrebi.

 

Darko je na ideju za izum došao kad je vodio  sina u laboratorij, kada prvi put nije napravljen ubod na pravom mjestu nego je to trebalo napraviti još  2-3 puta, pa je dijete  jaukalo a odrasli bilo pod stresom.  Isto se dogodilo i njemu samome, za vrijeme dužeg boravka u bolnici, kada su mu medicinske sestre bezuspješno tražile žilu koja je bila slabo vidljiva. Istražujući, Darko je došao do zaključka da gotovo svaki drugi čovjek ima ista ili slična iskustva. Osmislio je prototip uređaja koji je prvotno testirao na sebi i u laboratorijskom ispitivanju kako bi se funkcija osjetljivosti uređaja na različite tipove tkiva korigirala do krajnjih granica

 

 

*NACIONALNI DAN DARIVATELJA KRVI  (25.10.2016)

U  Hrvatskoj  se svake godine obilježava 25. listopada u spomen  na prvu  organiziranu akciju prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953.godine tijekom Tjedna Crvenog križa. Unatoč brojnim istraživanjima, krv u cijelosti još uvijek nije moguće nadomjestiti umjetnim pripravkom. Zato su dobrovoljni darivatelji krvi neprocjenjivi. U Hrvatskom registru darivatelja krvi za 2013. godinu, evidentirano je oko 100 000 darivatelja, od toga je  trećina žena. Oni godišnje daju oko 160 000 doza krvi. (Izvor:  http://zdravlje.hzjz.hr )

 

Napomena: SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI obilježava  se svake godine 14. lipnja  u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa. Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  održanoj u svibnju 2005. ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim neplaćenim darivateljima krvi te donijeli rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom dobrovoljnog darivanja

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.