Veto na zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju energ. pića


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Veto na zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju energ. pića

„Podatak da 40%  djece i mladih koji  piju energetska pića to rade - jer im  po njihovom mišljenju treba dodatna energije - sam za sebe govori da su zavedeni reklamiranjem“ - kaže hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan (SDP), jedna od pokretačica nedavnog izglasavanja veta/zabrane da se energetskim pićima u EU dopuste "zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju“ .

 

Ovdje se radi o stručnom pojmu vezanom uz oglašavanje: „zdravstvene tvrdnje o po­zitivnom utjecaju koji nosi neki prehrambeni proizvod“ zamišlje­ne su da bi se kupce potaklo da kupuju zdravu hranu. No, u praksi se to često izvitoperi. U slučaju energetskih napitaka je sporna „zdravstvena tvrdnja“ da kofein pridonosi povećanju performansi te da razbuđuje –  u kontekstu ciljne skupine mladih i djece.

 

Istraživanje potrošačkih navika ukazuje na to da gotovo svaki drugi mladi potrošač energetskih napitaka tvrdi da pije energetska pića – jer treba dodatnu energiju! A to nije prirodno, djeca su sinonim za neiscrpnu energiju pa takvi njihovi stavovi sami za sebe govore da su zavedeni reklamiranjem.

 

„Proizvođači energetskih napitaka tvrde da se reklamama ne obraćaju djeci, no tinejdže­ri su među najvećim potrošačima tih pića, a i djeca koja imaju ma­nje od 12 godina sve ih više piju. „Zdravstvene tvrdnje“ da poboljšava­ju koncentraciju ili olakšavaju uče­nje mogu namamiti djecu i mlade da, prije škole ili učenja, piju ener­getske napitke. Prosječna limenka sadrži 27 g šećera i 80 mg kofeina, dakle kao velika šalica crne kave s četiri žlice šećera“ - upozorava europarlamentarka  Biljana Borzan.

 

Aktualna  europska tema o štetnosti energetskih napitaka koje sve više konzumiraju mladi i djeca kulmi­nirala je nedavno u Strasbourgu vetom Eu­ropskog parlamenta na prijedlog Pravilnika Europske komisije (EK) da se energetskim pićima u EU dopuste "zdravstve­ne tvrdnje“ da kofein pridonosi povećanju performansi te da razbuđuje.

 

Veto je sada izglasan i omogućava da svaka država članica EU sama odlučuje kako će energetska  pića tretirati na svom tržištu u kontekstu poreznog opterećanja, odnosno brige za zdravlje nacije.   

 

Da  veto nije izglasan - odnosno da je u Europskom parlamentu izglasan prijedlog Pravilnika EK koji energetskim pićima dopušta "zdravstve­ne tvrdnje o po­zitivnom utjecaju“ -  nijedna članica EU više ne bi sama odlučivala kako će takva pića tretirati na svom tržištu zbog opasnosti od tužbi proizvođača energetskih pića.

 

Još jedna  hrvatska europarlamentarka, Marijana Petir (HSS), zalaže se za veći nadzor zajednice nad potrošnjom energetskih napitaka: „Konzumiranje energetskih na­pitaka povezano je s glavobolja­ma, teškoćama sa spavanjem i problemima u ponašanju djece i adolescenta koji ih redovito konzumiraju te smatram da pravila za oglašavanja hrane treba bolje za­konski urediti“ - istaknula je Petir. (Izvor: Večernji list 20160708)

 

Litva i Letonija već su zabranile prodaju energetskih pića djeci i mladima, a Francuska i Mađarska na njih su uvele posebne poreze.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.