EndoALPHA integrirana operacijska dvorana u Vinogradskoj


www.kbcsm.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

EndoALPHA integrirana operacijska dvorana u Vinogradskoj

U KBC "Sestre milo­srdnice", otvorena je 08.07.2016. integrirana operacijska sala EndoALPHA, najnovija tehnologija za jednu od najstarijih bolnica koja međutim ima i vrhunske rezultate u kirurgiji i u edukaciji.

 

Investicija u visini 3,9 milijuna kuna, plaćena je  iz državnog bolničkog proračuna. Integri­rana EndoALPHA operacijska sala postavlja posve nove standarde izvođenja operacija objedinjavanjem elektrokirurgije i ultrazvučne kirurgije. Osigurava  vrhunsku ergonomičnost, funkcionalnost i  omogućit će još preciznije zahvate.

 

Razvoj integracijskih operacijskih sala prati razvoj minimalno invazivne kirurgije, koja je trend u svijetu posljednjih 20 godina, a kojoj je cilj da se operira sa što manje traume za pacijente te da se pacijent  što brže oporavi. EndoALPHA integrirana operacijska dvorana za minimalno invazivne kirurške zahvate, omogućuje revolucionarno upravljanje medicinskom opremom uz potpuno prilagodljiv sustav potrebama korisnika i pojedinih zahvata. Predviđena je za sve vrste mini­malno invazivne kirurgije utemeljene na uvođenju minijaturnih kamera i radnih instrumenata, za različite operacije:

 • abdomena,
 • toraksa,
 • mozga,
 • srca i krvnih žila…

Ova operacijska sala ima 2 velika  touchscreen monitora gdje svaki od operatera može samostalno upravljati svim funkcijama sale. Tri su kamere:

 • laparoskopska kamera,
 • kamera za operacijsko polje,
 •  i ambijentalna kamera,
 • a postoji i varijanta 3D prikaza te fotodokumentacija.

 

Svi nalazi pacijenta dostupni su u samoj sali, a operacija se može pratiti na bilo kojoj dogovorenoj lokaci­ji - kako unutar KBC-a tako i na bilo kojoj lokaciji u svijetu -  i to u rezoluciji četiri puta većoj od HD rezolucije.

 

EndoALPHA op. sala je umrežena s nekoliko po­zicija u KBCSM odakle je moguća komunikacija audiovezom:

 • s velikom predava­onicom i edukacijskim prostorom (studenti će u sklopu predavanja moći pratiti direktan prijenos operacija),
 • s uredom ravnatelja (doc. dr. Mario Zovak, ravna­telj KBC-a "Sestre milosrdnice" ujedno je i predstojnik Klinike za kirurgiju i iskusni kirurg koji po potrebi savjetom može pomoći kolegama za vrijeme operacije),
 • Ostvareni su i kontakti za obrazovanje medicinskih stručnjaka iz zema­lja u okruženja.

 “Ova moderna operacijska dvorana predstavlja značajan stručni i edukacijski iskorak za našu ustanovu. Omogućuje operacijskom timu bolju preglednost operacijskog polja, jednostavnije, sigurnije i preciznije podešavanje svih operacijskih instrumenata i gotovo trenutnu dostupnost svih relevantnih slika i nalaza, čime operacijski zahvat postaje sigurniji za pacijente. Mogućnost praćenja operacije putem videolinka značajno će unaprijediti edukaciju mladih kirurga", rekao je doc. dr. Mario Zovak, ravna­telj KBC-a "Sestre milosrdnice" i ujedno  predstojnik Klinike za kirurgiju. (Izvor:Hina 20160708)

 

Dodana vrijednost EndoALPHA op. dvorane  je u kontekstu mobilnosti/migracije liječničkog kadra. Naime, ankete pokazuju da mnogi mladi liječnici koji trbuhom za kruhom odlaze u inozemstvo - ne odlaze primarno radi boljih plaća nego i zbog uvjeta i okolnosti u kojima rade, pa traže radno mjesto gdje se mogu profesionalno realizirati. Nova operacijska dvorana jedan je od projekata koji nudi nove izazove medicinskim profesionalcima.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.