EU fondovi za hrvatsko (javno) zdravstvo: 2 natječaja „odleđena“


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.07.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EU fondovi za hrvatsko (javno) zdravstvo: 2 natječaja „odleđena“

Od 18. 07.2016. otvoreni su natječaji (pozivi) na više od milijardu bespovratnih kuna iz EU fondova za hrvatsko zdravstvo. Prihvatljivi prijavitelji su uglavnom pravni subjekti u javnom vlasništvu  – uz koncesionare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koje uvjetno možemo svesti pod subjekte u privatnom vlasništvu.

 

Natječaji će biti trajno otvoreni  4,5 godine, točnije od 18.07.2016. do 31.12.2020. ili  do iskorištenja sredstava, s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 31.12.2020.

 

Dostava projektnog prijedloga (prijave na natječaje) dozvoljena je najranije od 01.09.2016.  dok se sklapanje prvih ugovora očekuje do kraja 2016.godine,

 

Fond: Europski fond za regionalni razvoj

Operativni program: OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Tip natječaja: Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)

Status: otvoren od 18.7.2016. do 31.12.2020.

Nadležno tijelo: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Područje: zdravstvo

 

1. *Natječaj za infrastrukturna ulaganja i nabavku opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, bespovratna sredstva u iznosu 171,8 milijun kuna a prihvatljivi prijavitelji su: 

 • jedinice regionalne (područne) samouprave u 18 prihvatljivih županija (područja iz I. i II. skupine po indeksu razvijenosti i otoci), a u njima:
 • domovi zdravlja
 • liječnici koncesionari

*Puni naziv natječaja: Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini)

 

2. **Natječaj za  poboljšanje pristupa hitnoj medicinskoj skrbi, za izgradnju i uređenje objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), bespovratna sredstva u iznosu 173 milijuna kuna a prihvatljivi prijavitelji su 7 bolnica u javnom vlasništvu koje još nemaju uređene OHPB-e, a to su:

 • KBC Sestre milosrdnice Zagreb,
 • KBC Osijek,
 • KBC Split,
 • županijska bolnica u Dubrovniku,
 • županijska bolnica u Sisku,
 • županijska bolnica u Varaždinu,
 • županijska bolnica u  Bjelovaru.

  (**Puni naziv natječaja: Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti)

 

 

3. ***Natječaj za  izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija bespovratna sredstva u iznosu  725,5 milijun kuna a prihvatljivi prijavitelji su  dvije grupe korisnika:

 •  Ministarstvo zdravlja (u grupi 1),
 • 28 kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica (u grupi 2).
  Prihvatljivih korisnici grupe 2 određeni su:
 • Naci­onalnom strategijom razvoja zdravstva 2012. – 2020.
 • Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2015. – 2016.,
 • a navedeni su u Odluci ministra zdravlja od 4. srpnja 2016. godine (KLASA:910-04/15-04/77, URBROJ: 534-09-2/1-16-05).
  Prihvatljivi korisnici iz grupe 2  će za svoj projekt moći dobiti maksimalno po 50 milijuna kuna.

  (***Puni naziv natječaja: Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama)

 


Na natječaje će se moći prijaviti svi koji imaju važeće građevinske dozvole, time će dobiti mogućnost da se financijska konstrukcija zatvara:

 • iz EU fondova 80% sredstava,
 • 10% nacionalnih sredstava osigurat će Ministarstvo,
 • i tek preostalih 10% a  financirat će sam prijavitelj (subjekt iz sektora zdravstva).

Realizacijom ovih projekata  želi se  primarnoj zdravstvenoj zaštiti dati dominantnija uloga (uloga gatekeepera zdravstvenog sustava) , smanjiti upućivanje pacijenata u bolnice te ujedno  poboljšati kvaliteta usluga u bolnicama i smanjiti liste čekanja. A još je značajnije da se planiranim ulaganjima namjerava povećati dostupnosti zdravstvene zaštite u udaljenim i depriviranim područjima.

 

Podsjetimo, dva od tri natječaja o kojima je u ovom članku riječ su proljetos bili na popravnom ispitu. Već su jednom bili otvoreni pa onda proljetos naglo zaleđeni. Iz Ministarstva zdravlja su dali obrazloženje da je natječaje trebalo ponovno provesti jer u prethodnima nije poštovana procedura, zbog čega je Europska komisija najavila da ih neće prihvatiti ….. Novootvoreni natječaji se odnose na veći broj mogućih prijavitelja (zdravstvenih ustanova) nego što je bilo previđeno u prošlim natječajima kako bi se većem broju bolnica kao prihvatljivim prijaviteljima omogućio prolazak kroz postupak pred-selekcije, i samim time mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.