Bizarna nesreća na Pagu: riba iglica* kljunom u lice plivačice


Riba iglica (Izvor: akvarium.org)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Bizarna nesreća na Pagu: riba iglica* kljunom u lice plivačice

Zbog bizarne nesreće na Pagu u kojoj joj se u oko “zabio” kljun ribe iglice ženi prijetio djelomičan gubitak vida

 

Dođeš na Pag i umjesto da uživaš u finoj ribi iglici* s gradela - imaš peh da te ta ista riba ozlijedi kljunom kad se kupaš u moru! Dok je žena lagano plivala na jednoj paškoj plaži, svojim kljunom joj je u oko uletjela riba iglica.

 

Ta bizarna nesreća koja se dogodila prije nekoliko dana,  ipak ima sretan završetak.  Prvi zahvat u bolnici u Zadru, drugi zahvat u zagrebačkom KBC Sestre milosrdnice te treći zahvat u KB Dubrava – i liječnici su  spasili vid nesretnoj plivačici.

 

Neuobičajena ozljeda je zahtijevala multidisciplinarnu suradnju okulista i otorinolaringologa ne bi li oni endoskopski, kroz sinuse, pokušali riješiti problem. Pokazalo se da je to opasno za očni živac koji bi nazubljeni kljun mogao ozlijediti tijekom vađenja. Nakon prvog zahvata u Zadru, obavljena su još dva zahvata u Zagrebu.

 

Posljednji, treći zahvat obavljen je u ponedjeljak  u KB Dubrava a u tom  zahtjevnom poslu  je sudjelovao četveročlani liječnički tim, dvojica okulista, dr. Marin Belak i dr. Ognjen Zrinšćak iz KBC-a Sestre milosrdnice, te dvoje maksilofacijalnih kirurga iz KB-a Dubrava, prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković i dr. Emil Dediol. Operacija je trajala sat i pol i u cijelosti je uklonjeno 2,5 centimetara ribljeg kljuna - koliko je još ostalo u oku pacijentice - nakon što su prvi dio kljuna  uklonili liječnici u zadarskoj bolnici, a još oko 3 centimetra prošli tjedan i u KBC-u Sestre milosrdnice.

 

 

*Riba iglica ili jaglica (lat. Belone belone)

Izgled ove ribe je poseban, tijelo joj je dugo, usko, oblika igle, a obje čeljusti su jako izdužene i tvore igličast kljun, prepun sitnih zubiju.

Iglica je kada se gleda odozgo plave ili plavkasto zelene boje, a trbuh joj je srebrenkast. Leđna i trbušna peraja su smještene daleko prema repu, iza trbuha. Naraste do 93 cm duljine i do 1,3 kg težine.

Meso iglice ima poseban okus, sličan okusu plave ribe. Kosti kralježnice su joj zelenkaste boje. Zbog karakteristične boje kosti, neki misle da je ta riba otrovna. Istina je da je iglica jestiva, dapače, vrlo je ukusna riba, mnogi je smatraju poslasticom.

Živi na manjim dubinama, najčešće do 20 m. Predator je i hrani se svime što može uhvatiti.  Pored toga, iglica je jedna od najboljih mamaca pri ribolovu udicom na velike predatore. (Izvor: Wikipedia)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.