Od rujna eKarton i eHZZO portal za pacijente (eZdravstvo)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Od rujna eKarton i eHZZO portal za pacijente (eZdravstvo)

U probni rad se 1. rujna pušta eKarton i eHZZO - portal za pacijente. To su dva segmenta eZdravstva, opsežnog projekta informatizacije hrvatskog zdravstva koji je pred 15-ak godina započeo suradnjom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ericssona Nikole Tesle.

 

eKarton

Središnji elektronički zdravstveni zapis pacijenta, odnosno eKarton, objedinjen je i strukturiran skup osobnih zdravstvenih podataka o pacijentu, prikupljenih i pohranjenih u Centralni informacijski zdravstveni sustav (CEZIH) kojem pristup imaju samo ovlašteni liječnici koji sudjeluju u liječenju pacijenta i za koje je pacijent dao pristanak.

Podaci se prikupljaju dobro uhodanim uslugama, poput eRecepta ili eUputnica, kroz zaštićenu virtualnu privatnu mrežu, a maksimalnu sigurnost jamči čitav niz zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka te pametne identifikacijske kartice putem kojih ovlašteni zdravstveni djelatnici pristupaju sustavu.

Digitalna razmjena cjelovite informacije o pacijentima među autoriziranim liječnicima podići će kvalitetu zdravstvene skrbi i sigurnost pacijenata te olakšati rad liječnicima.

 

Primjerice, kod prijama u bolnicu ili u hitnu službu - ako je pacijent u nesvijesti ili zbog bolesti ili starosti nije u stanju prenijeti tražene podatke – liječnik će korištenjem eKartona  kroz tridesetak sekundi moći sagledati sve relevantne medicinske informacije, poput onih o alergijama, implantatima ili lijekovima koje pacijent trenutno koristi i potom, sukladno tome, usmjeriti svoje aktivnosti te efikasnije pružiti pomoć.

 

eHZZO - portal za pacijente

Važan dio aktualne nadogradnje eZdravstva  je i komunikacija s pacijentima putem  eHZZO – portala za pacijente koji će aktivno uključiti pacijente u zdravstveni sustav te na jednostavan način obuhvatiti medicinske i adminstrativne podatke u digitalnom obliku i, u konačnici, rasteretiti zdravstvene djelatnike dijela administrativnog posla.

Kroz eHZZO - portal za pacijente, dostupan putem sustava e-Građani, pacijenti će moći vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze te dodatno samostalno upravljati pravima pristupa i zaštititi  svoju privatnost, a moći će vidjeti i detalje o tome tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima eKartona.

Aktualna  nadogradnja sustava eZdravstva će dodatno doprinijeli podizanju kvalitete zdravstvenih usluga, a sve prednosti će doći do izražaja tek kad se ispune svi zakonski preduvjeti i provedu planirane integracije među korisnicima sustava te kad sustav eZdravstva bude u punoj mjeri funkcionirao na nacionalnoj razini.

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) s uslugama poput eRecepta, eUputnice i eNaručivanja već je svrstao Hrvatsku među najnaprednije europske države u području eZdravstva, a po korištenju eRecepta s Danskom, Estonijom, Islandom i Švedskom dijelimo prvo mjesto u Europi.

Opsežan i složen projekt informatizacije nacionalnog zdravstva RH je dugoročan  projekt koji osigurava viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava. Od toga korist imaju svi građani Hrvatske, zdravstveni sustav u cjelini, ali i hrvatsko gospodarstvo jer su naša rješenja u eZdravstvu kvalitetan izvozni proizvod.

 

eKarton i eHZZO-portal su prošlog četvrtka predstavili tehnički ministra zdravlja Dario Nakić i v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.