Kartica zdravstvenog osiguranja bez čekanja,na redomatu HZZO


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kartica zdravstvenog osiguranja bez čekanja,na redomatu HZZO

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (hrv. EKZO, engl.EHIC*) može se sada bez čekanja dobiti za nekoliko sekundi. Novost je to koju je HZZO uveo u 4 najveća hrvatska grada. Postavljeni su uređaji sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomati), na kojima, osim rednog broja, građani mogu podići i svoju EKZO.

 

Dovoljno je da osigurana osoba svoju postojeću zdravstvenu iskaznicu iz obveznog zdravstvenog osiguranja umetne u uređaj te se na taj način identificira, potvrdi  svoje podatke koje je uređaj iščitao s kartice, a nakon toga se u roku od 5 sekundi u uređaju otisne EKZO.

 

Redomati su postavljeni u 5 HZZO regionalnih ureda:

  • Zagreb, Klovićeva 1,
  • Zagreb, Jukićeva 12,
  • Split, Obala Kneza Branimira 14,
  • Rijeka, Slogin kula 1,
  • Osijek, Kralja Zvonimira 1.

Podsjetimo, Europska kartica zdravstvenog osiguranja (hrv.EKZO) ili European Health Insurance Card*(engl.EHIC), daje pravo osiguranicima HZZO-a da  za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske Unije, zbog privatnog ili službenog razloga, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, da koriste neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i očekivanu dužinu boravka u inozemstvu.

 

Temeljem EKZO-a, osiguranik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji se za vrijeme svog privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, ima pravo koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu (koja se ne može odgoditi do njegovog planiranog povratka u Hrvatsku), i to samo kod ugovornih liječnika  a na teret sredstava HZZO.

 

Pravo na EKZO imaju sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju (HZZO).EKZO u pravilu vrijedi 3 godine.

 

EKZO nije alternativa putnom osiguranju i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod pružatelja zdravstvenih usluga s kojima HZZO nema ugovor. Ujedno ne pokriva putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.


EKZO također ne pokriva troškove planiranog liječenja (primjerice ukoliko ciljano odlazite u inozemstvo kako biste rodili).


Izdavanje EKZO:

  •  u HZZO-ovih regionalnim uredima/područnim službama 
  • online, putem HZZOweb portala http://www.cezih.hr/EhicRequest/home.html   (Izvor: www.hzzo.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.