Ponovo promjene Pravilnika o specijalizaciji liječnika?!


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 26.08.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ponovo promjene Pravilnika o specijalizaciji liječnika?!

Tek je 45 dana na snazi a već ga treba mijenjati! Srpanjska izmjena Pravilnika o specijalističkom usavršavanju liječnika podigla je prašinu jer ako jednostrano raskinu ugovor o specijalizaciji trebaju vratiti tek manji dio utrošenog u njihovu edukaciju.

 

Ako zbog „bolje prilike“ jednostrano raskine ugovor i ne „odsluži“ ugovoreni  rok nakon specijalizacije, liječnik će bolnici koja ga je uputila na specijalizaciju, morati vratiti tek manji dio utrošenog u njegovu edukaciju, a pacijenti malih bolnica ili oni  u manje atraktivnim životnim sredinama, mogli bi ostati bez specijalističke zdravstvene skrbi.

 

Takva je situacija nakon što je ministar Nakić (HDZ) početkom srpnja promijenio *Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

 

Te su izmjene od iznimne važnosti jer se u njima reflektira sukob javnog interesa  (pravo pacijenata na dostupnost zdravstvene skrbi) i pojedinačnog interesa u slučajevima kad liječnik u tijeku specijalizacije ili nakon nje odluči jednostrano raskinuti ugovornu obvezu između njega i bolnice (zdravstvene ustanove) koja ga je uputila i koja mu je financirala specijalizaciju. Najčešći je razlog to što je našao „bolju priliku“: novi je poslodavac atraktivniji jer nudi veće mogućnosti napredovanja, i/ili veću plaću ili je u većem gradu… Problem je još i veći ako je novi poslodavac izvan Hrvatske…

 

U takvoj situaciji liječnik mora obeštetiti prvog poslodavca i vratiti **troškove specijalizacije.

 

Prije srpanjskih izmjena *Pravilnika, **troškovi specijalizacije su uključivali nekoliko stavaka a među njima je bila i osporavana stavka-bruto plaća.

 

U prvoj polovici 2016. godine – netom je resor zdravstva preuzela  HDZ-ova zdravstvena administracija - strukovna su liječnička udruženja a pogotovo HLK (Hrvatska liječnička komora) i HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) snažno lobirali da se iz troškova specijalizacije izbace bruto plaće jer liječnik tijekom svoje specijalizacije radi s pacijentima i prema tome, zaradi svoju plaću.

 

„Naši su članova do sada bili u svojevrsnom robovlasničkom položaju zbog ugovora o specijalističkom usavršavanju koje su bili prisiljeni sklapati kako bi se stručno usavršavali. Ove promjene slijede odrednice specijalističkog usavršavanja naših kolega u Europskoj uniji", komentirao je srpanjske izmjene *Pravilnika,  predsjednik HLK-a, Trpimir Goluža. (Izvor: Priopćenje za medije HLK 20160720)


„Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine je bio lihvarski… Terećeni su bili sa milijunskim ciframa odštete koje su morali vratiti po isteku svoje specijalizacije ukoliko ne bi poštivali rok koji im je bio propisan ugovorom. Takva praksa ne postoji ni u jednoj EU državi…“ – Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a. (Izvor: Dnevnik HTV 20160824)

 

Ministar Nakić je početkom ljeta izmijenio *Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji je objavljen u „Narodnim novinama"  broj 62, od 08.07.2016.

Njime su redefinirani **troškovi specijalizacije koji više ne uključuju bruto plaću samog specijalizanta. Polazi se od pretpostavke da je liječnik specijalizant za vrijeme specijalizacije radio u struci i da je „opravdao“ tj. zaradio svoju bruto plaću te da je ne treba vratiti. No, problem je u tome što je liječnik na specijalizaciji bio (radio) u jednoj bolnici a njegovu je bruto plaću plaćala druga bolnica u koju on tek treba stići nakon specijalizacije i čiji pacijenti trpe nedostupnost zdravstvene skrbi! Ako taj liječnik u tijeku ili nakon specijalizacije jednostrano raskine ugovornu obvezu i ne vrati se u tu bolnicu i k tim  pacijentima –trpi javni interes, nema dostupnosti zdravstvene skrbi  a to je jedan od najvažnijih stupova zdravstvenog sustava.

 

Srpanjski *Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine nadalje, traži od zdravstvenih ustanova da do 16. 08. 2016., odnosno u roku  30 dana od stupanja *Pravilnika na snagu, sa specijalizantima sklope izmijenjene ugovora s redefiniranim troškom specijalizacije (koji više ne  uključuje bruto plaću).

 

No, rok je prošao a bolnice to nisu učinile, posebno manje, koje odbijaju potpisati nove ugovore sa  specijalizantima, strahujući da osim što je to za njih izdatak, ne bi im bio zajamčen ostanak specijalista nakon dobivanja stručnog zvanja. Prijeti im financijska i kadrovska šteta.  U prilogu za Dnevnik (HTV 20160824) o tome su govorili čelnici UPUZ-a,  OB Pula i OB Dubrovnik.

Dr. Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ):

Pravilnik o specijalizaciji doktora medicine   je  pravno nedorečen i štetan za bolnice i pacijente. „Jednostavno mladi se kolega predomisli, nađe bolju priliku  i kaže: Ja sam odlučio i  neću doći raditi u vašu zdravstvenu ustanovu. I vrati onaj dio sredstava koji je sad uistinu minimalan. Drugi kolega na čije je mjesto mladi specijalist trebao doći, odlazi u mirovinu i kako da u takvim okolnostima poslodavac organizirati zdravstvenu zaštitu za pacijente?“

Doc.dr.sc. Irena Hrstić dr. med., sanacijska ravnateljica OB Pula:

„Radili smo procjenu štete koja bi nastala u slučaju da svih naših 117 liječnika specijalizanata/specijalista ode iz pulske bolnice, gruba procjena je 50 milijuna kuna ili  427.350 kuna po specijalizantu.“

 

Doc.dr.sc.Marijo Bekić, dr. med., v.d. ravnatelja OB Dubrovnik:

U dubrovačkoj se bolnici odgađa potpisivanje 87 ugovora o specijalizaciji liječnika. Po specijalizantu se izdvaja više od 500.000 kuna pa se svota  za predviđenih 87 specijalizacija penju na najmanje 43,5 milijuna kuna.

 

Financijska dimenzija srpanjskih izmjena *Pravilnika  o specijalističkom usavršavanju najrazumljivija je na konkretnom slučaju. Primjerice, mladi liječnik Kristijan Đula - koji je  trenutačno na specijalizaciji za kardiologa u zagrebačkom KBC Sestre milosrdnice  a tamo ga je  uputila i sve  plaća OB Sisak –ima po završetku specijalizacije ugovornu obvezu 5 godina raditi u sisačkoj bolnici. Odluči li prekršiti  ugovornu obvezu i otići iz OB Sisak prije isteka 5-godišnjeg ugovorenog roka, morat će sisačkoj bolnici vratiti troškove specijalizacije. On je izračunao da je to oko 50.000 kuna. Po starim pravilima koja su važila do srpanjskih izmjena *Pravilnika i koja su u troškove specijalizacije uključivala i bruto plaću, to bi bilo 10x više!

 

Manjkavosti *Pravilnika o specijalističkom usavršavanju  postao je u jeku predizborne kampanje svjestan i ministar Dario Nakić: Shvaćam i jednu i drugu stranu. Prvenstveno naš cilj je da zaštitimo  zdravstveni sustav i učinimo ga održivim. Liječnici jesu izrazito važan dio toga sustava i dajemo im na punoj važnosti. Nedvojbeno, liječnici moraju biti zadovoljni, ali i sustav mora biti zaštićen.“ (Izvor: Dnevnik HTV 20160824)

 

O ovome se problemu očitovao i nekadašnji SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga koji zagovara rješavanje putem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (koji odobrava Sabor) a ne putem Pravilnika (koji odobrava ministar):

 

„Pravilnik nije dovoljno jaki akt za reguliranje ove problematike…Pravilnici su dobri za brzo rješavanje problema, ali samo ako je ministar sklon razgovorima i dogovorima. U suprotnom, postaju moćno oružje u rukama … Treba u  Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odrediti visinu i rok vraćanja uloženog. Zakon sve to mora riješiti jer ne radi se tu o besplatnom školovanju obuhvaćenom Zakonom o visokom školstvu, već o “treningu” koji plaćaju bolnice novcem građana...Nismo dovoljno bogati da specijalizaciju liječnika plaćamo 500.000 kuna i više a da specijalist dobije oprost duga za 40.000 kuna! Smatram kako je to devalvacija specijalističkog usavršavanja, ali i da je bolnica zakinuta za svoje ulaganje.  Taj je pravilnik naštetio pacijentima, onima koji su platiti edukaciju specijalista, jer neće dobiti njegovu uslugu. Pokazan je ogroman prijezir prema pacijentima. Bolnica koja ne liječi pacijente može se odmah zatvoriti…“  (Izvor: jutarnji.hr, intervju 20160808):

 

 

*Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine NN 62/2016 od 08.07. 2016.

 

**Srpanjskim izmjena *Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, redefinirani su troškova specijalizacije koji više NE UKLJUČUJU BRUTO PLAĆU SAMOG SPECIJALIZANTA, već obuhvaćaju:

  • trošak glavnog mentora,
  • trošak mentora
  • trošak komentora,
  • trošak zdravstvene ustanove u kojoj se obavlja specijalističko usavršavanje,
  • trošak poslijediplomskog specijalističkog studija,
  • trošak završnog i specijalističkog ispita,
  • trošak knjižice o specijalističkom usavršavanju doktora medicine,
  • trošak dnevnika rada doktora medicine na specijalističkom usavršavanju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.