Izbori: HLK prijavila prof. Kujundžića Etičkom povjerenstvu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 5.09.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Izbori: HLK prijavila prof. Kujundžića Etičkom povjerenstvu

„50% doktora ne zaradi svoju plaću, ne znaju raditi, niti hoće raditi. Oni koji hoće, ne mogu zaraditi dovoljno pa idu dalje, kao što idu najbolji košarkaši ili nogometaši. Brojni liječnici imaju titule, ali iza njih stoji praznina", - rekao je dr. Kujundžić na konferenciji za medije na temu zdravstvene politike, održanoj u Splitu 31.08.2016. u sklopu HDZ-ove predizborne kampanje.

 

Na to je odmah reagirala Hrvatska liječnička komora (HLK), koja je svog kolegu  prof. prim. dr. sc. Milana Kujundžića prijavila:

  • Etičkom povjerenstvu RH,
  • HDZ-u, političkoj stranci čiji je Kujundžić kandidat u X. izbornoj jedinici na predstojećim izborima - pozvavši ih da ocijeni navedene izjave dr. Kujundžića kojima je hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koji ne zaslužuju svoju plaću.

Predsjednik HLK-a Trpimir Goluža će o spornoj izjavi dr. Kujundžića obavijestiti i interna tijela Komore:

  • Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a  radi očitovanje o utvrđivanju osnova za pokretanje postupka disciplinskog postupka pred
  • Časnim sudom  HLK.

U HLK-u smatraju da je ovakvim populističkim javnim istupom, u nastojanju pridobivanja podrške biračkog tijela, dr. Kujundžić iznio niz uvredljivih i lažnih navoda o svojim kolegama – liječnicima čime se ogriješio o Izborni etički kodeks.

 

"Krajnje paušalnom ocjenom i činjenično neutemeljenom izjavom dr. Kujundžić nije samo povrijedio dostojanstvo hrvatskih liječnika i ugled liječničke profesije, već je i  bezrazložno narušio povjerenje građana – pacijenata u hrvatske liječnike. Liječnici u Republici Hrvatskoj su stručne i odgovorne osobe koje etično i profesionalno obavljaju svoj poziv, nesebično se dajući svojim pacijentima unatoč tome što često rade u neodgovarajućim uvjetima, imaju nametnutu protuzakonito visoku radnu satnicu, nisu adekvatno plaćeni i susreću se s brojnim drugim otežavajućim okolnostima svog rada” - ustvrdio je predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Trpimir Goluža.

 

HLK je incident prof. Kujundžića iskoristio da  upozori sve sudionike u predizbornoj kampanji  da se u svrhu vlastite promidžbe ne koriste ocrnjivanjem i uvredljivim opisima tuđeg rada i zalaganja „jer upravo zahvaljujući samoprijegoru i entuzijazmu liječnika koji rade u Republici Hrvatskoj opstaje i čitav bremeniti zdravstveni sustav naše države“.  (Izvor: Priopćenje za medije HLK 20160901)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.