Što je najbolje za hrvatsko zdravstvo? (anketa Jutarnjeg lista)


HZZO

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 19.09.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Što je najbolje za hrvatsko zdravstvo? (anketa Jutarnjeg lista)

„Ja neznam kaj je najbolše za zdravstvo. Ili morti znam? Ali sem siguren da bi štel da v zdravstvu si doktori kaj jih got ima, delaju tak da bodo si koji su betežni meli jednaki tretman i da čim prej ozdraviju. A kaj je najbolše za zdravstvo? Morti da se si betežni i stori sfundaju ili hmoriju!“ (*Marijan Hrkač, anketa Jutarnjeg „Što je najbolje za hrvatsko zdravstvo?“)

 

Jedan od najvećih izazova koji očekuje novu vladu jest kako urediti osiromašeno hrvatsko zdravstvo, koje već godinama gomila dugove, gubi obrazovane liječnike a dobiva sve nezadovoljnije pacijente. Povodom parlamentarnih izbora portal jutarnji.hr  objavio je  anketu Što je najbolje za zdravstvo? s dva ključna pitanja - treba li poskupiti dopunsko osiguranje, ako bi ono značilo i bolju uslugu, te treba li tržište dopunskog osiguranja prepustiti privatnim tvrtkama a skrb o starijima i socijalno ugroženima prepustiti državi. Anketa je dostupna putem linka u prilogu.

 

*Čitatelji portala jutarnji.hr dali su zanimljive komentare  a mi prenosimo neke od njih.

 

„Neka počnu kažnjavati pušače, pretile ... Zašto bi svi plaćali nečije poroke i lijenost! Ne pušiti, manje jesti i više šetati je vrlo jeftino i bilo bi znatno manje ljudi kod liječnika!“ (KhalaMala)

 

„Nigdje zdravstvo nije besplatno osim na Kubi i u Hrvatskoj. Pravo pitanje bi trebalo glasiti: kada i u kojem postotku će pacijent početi plaćati participaciju za dobivenu zdravstvenu uslugu?“ (NikiNikic)

 

„U Austriji je usluga puno bolja i brža nego kod nas a tko želi baš luksuz može nadoplatit nešto kao dopunsko i ima kraljevski tretman, sam u sobi, prehrana po želji, jedan član obitelji ima isto smještaj itd“ (SnekiSlamek)

 

„Živim u Kanadi i ne plaćam nikakvo dodatno osiguranje. Nemam plaćene naočale ali ima besplatan pregled i liječenje…Doktori i bolnica se ne plaća ali lijekovi da. Svaki recept se placa $4.00 plus $100.00 godišnje. Zubari su skupi. Ali tko je na socijali - kojih iz nasih krajeva ima na tisuće - imaju i to besplatno, samo im nedaju krune…“ (SteveMiljan)

 

„Zdravstvo je jednostavno… pokrpati sve rupe koje su curile.. oduzeti  licence doktorima koji su primali mito…I treće najbitnije,stisnuti veleprodajne ljekarne da osnovnu opremu i standardne lijekove prodaju po normalnim cijenama… Čisti isisivači novaca iz proračuna! Ako ne žele, ministarstvo može uvijek osnovati ili kupiti tvrtku koja će to raditi za njih i zaposliti ljude. Lijekovi u HR su preskupi s obzirom koliko koštaju u proizvodnji … Primjer u HR aspirin 10kom košta 29kn, u USA bayer  150 komda za 52kn. I na kraju napraviti reda s doktorima. Oduzeti ama baš sve benificije neradnicima a onima koji rade dati veće plaće i bolje uvjete. Jer redovito 90% operacija i svega rade novi klinci - umjesto da  asistiraju - a seniori spavaju ili se niti ne pojave…Ima iz BIH i Srbije dobrih doktora koji će doći ovdje raditi kada naši ne budu…Ako gledam sebe, 300€ mjesečno za zdravstveno izdvajam već 10 godina, 10€ još za dopunsko i nakon toga da mi nešto treba - OPET moram platiti- pa ti razmisli koja je to svota novaca...“ (GoranKelekovic)

 

„... Prethodni komentar se može prevesti kao: "zdravstvo u siromašnoj i korumpiranoj državi može funkcionirati sa više represije nad radnicima u zdravstvu"… Ovaj savjet nije senzacionalno otkriće... Medjutim, kad trebaš nekoga više nego on tebe, onda  treba biti ponizan a ne bahat…Problemi u zdravstvu nisu izolirani problem već su posljedica politike i siromaštva…Treba mijenjati okolnosti. Početi od ekonomije. Ekonomija je univerzalni lijek za sve probleme. Kad imaš novaca onda imaš: zdravstvo, socijalu, prosvjetu, znanost, kulturu, vojsku, hrane i pića, muzike... i obrnuto, bez novaca nemaš ništa. Problemi zdravstva su nerješivi u ovim okolnostima. Čak što više, zdravstvo trenutno funkcionira bolje nego će funkcionirati u budućnosti. Uživaj u njemu jer neće još dugo trajati.“ (SiljakKovac)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.