*SMART: Što „obični“ liječnici očekuju od liječnika u politici?


HLK

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.09.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*SMART: Što „obični“ liječnici očekuju od liječnika u politici?

Pragmatična pitanja i bučne navijačke reakcije publike: na jednoj strani liječnici koji su „samo“ liječnici a na drugoj strani liječnici-političari: Dario Nakić - tehnički ministar zdravlja, Ivan Bekavac - pomoćnik ministra zdravlja,  Joško Markić - član SDP-ovog Odbora za zdravstvo…

 

„Ma tko god dođe na vlast, zalagat ćemo se da liječnik  bude uvažen u ovom društvu“ – moto je  agilnog Trpimira Goluže, predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK) koja je 07.09. 2016. organizirala  sučeljavanja predstavnika političkih stranaka koje bi trebale voditi državu. Tema  sučeljavanja  je bila „Hrvatsko zdravstvo i status hrvatskog liječnika u naredne četiri godine“.

 

Liječnici su jedina profesija koja u svojoj glavnoj cehovskoj udruzi - Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) - okuplja i „obične“ liječnike  i one liječnike koji predstavljaju vlast,  ministra zdravlja, doministra zdravlja.  *Fokusirane aktivnosti HLK-a su ujedno  primjer dobre prakse, model za sve hrvatske glasače: za koga glasati i kako utjecati na vlast da se zaštite interesi  (za  HLK su to strukovni i staleški interesi liječnika). Umjesto „slijepog“ glasanja za uvijek  istu političku stranku, natjerati kandidate za najvažnije položaje u državi da se o konkretnim pitanjima izjašnjavaju što preciznije i onda birati  one među njima koje  možete „uhvatiti za riječ“  i mjeriti jesu li  obećano/ciljeve* ostvarili ili ne. 

 

Prvi dio tribine “Hrvatsko zdravstvo i status hrvatskog liječnika u naredne četiri godine“, bio je posvećen kratkom programskom izlaganju liječnika-političara:

  • dr.Dario Nakić (HDZ, tehnički ministar zdravlja),
  • dr.Ivan Bekavac (MOST, pomoćnik ministra zdravlja u tehničkoj vladi),
  • dr.Joško Markić (SDP, Odbor za zdravstvo).

Drugi dio tribine obuhvaćao je postavljanje pitanja i  raspravu između liječnika iz publike i trojice liječnika iz politike. Dominirale su teme:

  • Donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike.
  • Neprimjenjivanje srpanjskih izmjena Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova.
  • Kada će se izmijeniti kazneni zakon (vezano uz nasilje nad liječnicima), kako bi se napad na liječnike u njihovoj djelatnosti počeo zakonski tretirati kao napad na službenu osobu? (pitanje: doc.dr.sc. Goran Hauser iz KBC-a Rijeka).
  • Diskriminacija u vrednovanju rada liječnika u PZZ: koncesionari vs. djelatnici Domova zdravlje. Koncesije u PZZ za sve liječnike koji to žele a ne obavezni omjer 70:30.
  • Kad će se uvesti  vremenski i kadrovski zdravstveni normativi u PZZ jer istu plaću dobivaju i oni doktori koji rade više i oni koji rade manje a to do izražaja dolazi  posebno u manjim sredinama? (pitanje: dr. med. Josip Šarić s Pašmana).

 

Donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić je naglasio da je njegova Vlada već bila  krenula u tom smjeru. Potreba donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike je prva teme o kojoj su predstavnici 3 konkurentske političke stranke  (dr.Nakić/HDZ, dr.Bekavac/MOST, dr Markić/SDP) na ovoj tribini postigli konsenzus. Preostale teme o kojima sve 3 stranke imaju isto stajalište su: provođenje  važećeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine te izmjene u skladu s pravilima pravne države te izmjene kaznenog zakona vezano uz nasilje nad liječnicima.

 

Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine

Sva trojica predstavnika političkih stranaka složila su se da je nužno poštivanje pravne države i provođenje/primjena važećeg Pravilnika ali i potreba izmjene u budućnosti.

Tehnički ministar zdravlja Nakić (HDZ): „Htjeli smo maknuti ono što se događalo godinama, a to je doista da su ti ugovori bili neprimjereni, gdje su te kazne bile zakonski oštre i visoke. Međutim, izmjene Pravilnika nisu bile u cijelosti..., pa sada ima određenih nedorečenosti te ga je potrebno dodatno izmijeniti.“

Dr. Markić (SDP): „Treba primjenjivati ono što je doneseno. Za postojeći Pravilnik postoje određene nejasnoće oko retroaktivne primjene, međutim Pravilnik je donesen u zakonski ispravnoj proceduri i treba ga poštovati. SDP neće retroaktivno ništa mijenjati na način da će postojeće promjene ugovora koje se naprave anulirat ili poništit. Znači mi smo legalisti, ako je to tako pravno onda će to tako i ostati.“

Dr. Bekavac (MOST) je kao aktualni pomoćnik ministra zdravlja bio direktno zadužen za ovaj Pravilnik. Istaknuo je kako preuzima dio odgovornosti zbog propusta u Pravilniku, te kako su izostavljeni specijalisti i specijalizanti obiteljske medicine, a to je potrebno svakako u najskorije vrijeme izmijeniti na način da se i njima ali i doktorima dentalne medicine i medicinskim biokemičarima, kao i kliničkim farmaceutima, izmjene Pravilnici koji reguliraju njihovo specijalističko usavršavanje na jednak način. (Izvor Priopćenje HLK 20160908)

 

Izmjene Kaznenog zakona vezano uz nasilje nad liječnicima, kako bi se napad na liječnike u njihovoj djelatnosti počeo zakonski tretirati kao napad na službenu osobu

Sva trojica predstavnika političkih stranaka (dr.Nakić/HDZ, dr.Bekavac/MOST, dr Markić/SDP) su se načelno složila da je za izmjenu kaznenog zakona potrebna politička volja stranaka, kojom bi se napad na liječnike u njihovoj djelatnosti počeo zakonski tretirati kao napad na službenu osobu ali da se u dosadašnjim pokušajima  to nije postiglo zbog složenosti problematike.

 

Diskriminacija u vrednovanju rada liječnika u PZZ (Koncesionar  v. djelatnik Doma zdravlja)

Tehnički ministar zdravlja Nakić (HDZ): „Od prvog dana od kada smo došli radimo na tome da se to uredi na pravilan način. S druge strane ako omogućimo koncesije za sve liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, postavlja se pitanje tko će tražiti koncesiju za manje atraktivna, mala mjesta…Naš se sustav mora urediti da bude funkcionalan. Nepravda je prema liječnicima u Domovima zdravlja, jer njihov rad nije jednako vrednovan… Liječnici trebaju dobiti odgovarajuće vrijeme za pregledavanje i rad s pacijentima.“

Dr. Markić (SDP): „Sve liječnike u malim naseljima treba dodatno stimulirati tj. pozitivno diskriminirati da ostanu raditi gdje rade.“

Dr. Bekavac (MOST): „Razvitak primarne zdravstvene zaštite, preduvjet je širenja novih koncesija.Treba izjednačiti prava i obveze svih sudionika u zdravstvu, a u ovom mandatu smo započeli određene aktivnosti.“

 

 

*SMART GLASAČI:

Jesam li ja kao glasač osvijestio/-la  što točno očekujem od političara za koje glasam? Koje ciljeve političari trebaju postići da bi na slijedećim izborima ponovo zaslužili moj glas? Ako nisam osvijestio/-la  što točno očekujem od političara za koje glasam - evo jedne od metoda koja može pomoći: S.M.A.R.T. metoda postavljanja ciljeva.  Značenje akronima S.M.A.R.T.:

S=Specific, Simple: specifično-što, kako, zašto…  što je meni osobno važno a što želim da postignu političari za koje glasam? 

M=Measurable: mjerljivo… po čemu ću prepoznati da su političari ostvarili ono što je meni važno i zbog čega sam im dao/-la svoj glas?

A=Achievable, Attainable: dostupno….jedno su želje, drugo su mogućnosti. Djeca to dvoje ne razlikuju. Odrasli (glasači) bi trebali znati razliku.

R= Relevant, Realistic, Responsible: relevantnono, odgovorno… ono što je meni osobno važno a što želim da postignu političari za koje glasam, treba biti dobro  i za druge i ne smije biti u koliziji s etičkim i odgovornim ponašanjem…

T=Timely: vremenski definirano („do tad i tad“, "do slijedećih izbora, u protivnom više neću glasati za njih…")

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.