*Martinje: najava alkotestiranja u KBC-u Osijek uzbunila duhove


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.11.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*Martinje: najava alkotestiranja u KBC-u Osijek uzbunila duhove

Alkotestiranje se zbog specifičnosti posla u nekim tvrtkama provodi redovito. No, prvo nasumično alkotestiranje  u KBC-u Osijek (dvoje od 40 djelatnika je imalo manju količinu alkohola u krvi), kao i najava  da će se ono provoditi minimalno jednom tjedno, uzbunilo je duhove.

Sve je počelo pritužbama pacijenata o alkoholiziranim liječnicima i bolničkim djelatnicima, od kojih se jedan motornim kolicima zabio u staklena vrata klinike za Kirurgiju te se ozlijedio, nakon čega je uprava KBC-a  odlučila provesti prvo nasumično alkotestiranje.

„Dobili smo prijave i kako pojedini naši liječnici operiraju pod utjecajem alkohola, kao i da neki djelatnici iz drugih struka rade u alkoholiziranom stanju. Samo je bila puka sreća što alkoholizirani djelatnik koji se zabio u vrata nije nekoga isjekao kad su vrata pukla. Uspio je ozlijediti samo sebe. Nakon toga poduzeli smo značajne korake i nasumično sljedeći dan dregerom alkotestirali 40 djelatnika. Dvoje je od njih bilo pozitivno. Među nasumično odabranim djelatnicima,  našli su se i električari, tehnička služba, gipseri, medicinski tehničari, liječnici, profesori, predstojnici klinika pa i djelatnici u Upravi. 5% ili dvoje alkoholiziranih od njih 40  koliko ih je testirano, velik je i zabrinjavajući broj, a ti testirani odmah su zamoljeni da napuste bolnicu te će protiv njih biti pokrenut postupak.“ – izjavio je  dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek. " (Izvor: RTL 20160906)

 

Uslijedila je reakcija  Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), tajnik Ivan Vukoja: „Ovo je udar na časnu profesiju. Ako problem postoji, treba mu pristupiti individualno…Oštro osuđujemo tendenciozne natpise koji su se pojavili u zadnje vrijeme kojima se svi liječnici proglašavaju alkoholičarima, čime želimo naglasiti da jedna lasta ne čini proljeće. Odnosno ako i postoje takvi slučajevi da se ne treba provoditi hajka na cjelokupnu profesiju".

 

Siniša Varga, bivši ministar zdravstva (SDP) sklon je vjerovati  da je riječ o političkom obračunu i čišćenju kadrova unutar osječke bolnice:„Od datuma opoziva Vlade i mandatara vidimo da je tehnička Vlada, ne znam ni kako bih je nazvao jer je opozvana, donijela masu kadrovskih rješenja, što u javnim poduzećima što u samom zdravstvu. Činjenica je da HDZ, otkad je na vlasti, pomno prati da su HDZ-ovi kadrovi na vlasti".(Izvor: RTL 20160906)

 

Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek: "Ako i jesu politički kadrovi, pa i moje stranke, pod utjecajem alkohola, bit će sankcionirani. Svi moraju znati da je alkohol nedopustiv! Stoga ćemo provjeravati i dalje, bilo da su u pitanju jutarnji ili večernji sati, odnosno dežurstva - najavio je dr. Kopić. ".(Izvor: RTL 20160906)

 

Alkotestiranje će se provoditi najmanje jednom tjedno. Od 3100 djelatnika, koliko ih je zaposleno u KBC-Osijek, svi mogu doći na red a testiranje će provoditi tri djelatnice certificirane za zaštitu na radu te sa zaštitarskom službom, no bez prethodne najave. O tome će se voditi zapisnik ali anonimno.

Nasumične će provjere sada biti pravilo, a onaj tko odbije alkotestiranje,  smatrat će se da mu je test pozitivan. Alkotestiranje, osim u uredovno radno vrijeme, provodit će se i u dežurstvu. Svaki pojedinac može biti alkotestiran i više puta. Za one koji u alkoholiziranom stanja učine težu povredu radnog prava, može slijediti i otkaz.

 

A što kaže zakon i sindikat?

SSSH: „Provjerama Dregerom ne krše se prava radnika (zaposlenih).Na temelju čl. 58 i 59. Zakona o radu, poslodavac može donijeti Uputu o načinu provođenja alkotestiranja i utvrđivanja prisutnosti drugih sredstava ovisnosti na radu radnika. Prema Uputi, radnik kod kojeg je u organizmu pronađen alkohol iznad 0,0 promila, smatra se da je pod utjecajem alkohola. Poslodavac je u tom slučaju dužan udaljiti radnika s mjesta rada, a onaj tko odbije pristupiti provjeri, smatra se da je pod utjecajem alkohola.“

 

U nastavku donosimo neke od zanimljivih komentare čitatelja portala www.vijesti.rtl.hr  na temu alkotestiranja djelatnika KBC-a Osijek.

 

Mato Uta Grujo

„Kopiću samo opleti....šta masa ljudi prodje u bolnici to je užas. Ja bih za svoje (suprugu,.majku i pokojnog oca) mogao napisat knjigu, šta su doživjeli od listopada 2015 u rodilištu....ožujku na kardiologiji i najcrniji scenarij u svibnju... na ginekologiji sestra otvoreno kaže: znate mi smo na lošem glasu pa sad bolje vodimo brigu o trudnicama....Bože daj snage pacijentima i providi pamet onih kojima u ruke dajemo naše najmilije.“

 

Drago Dokozić

„Sad mi je jasno zašto kirurški rez na mom ramenu izgleda onako kako izgleda.“

 

Slavica Lukačević

„A da vidite moje rezove na kralježnici i na kraju sam ostala bez noge jel sam na ortopediji dobila bakteriju mrsu i pojeo vuk magarca.“

 

Giga Križan)

„De, ajd sad malo stampedo pljuvanja po zdravstvenim djelatnicima! Propustili ste bit problema, a to je da je alkohol nedopustiv na radnom mjestu ! Bilo kojem, bilo kad.“

 

Zdenko Vuk, Hrvatski šumarski institut:

„Zašto bi im se kršila prava. Dok si na poslu, ne možeš imati ni 0,1 promil alkohola u krvi, iako je u prometu dozvoljeno 0,5!!! U mojoj firmi se također obavlja alkotestiranje, što je u redu!!!“

 

KarLo

 „Alokotest  je u bolnici mogao  uvesti i bivši ravnatelja i njegov savjetnik Borzan ali nije.
Može alkotest uvesti i predsjednik suda ali ne uvodi…A mogao je i nekadašnji gradonačelnik Kramarić uvesti alkotestiranje u gradskom poglavarstvu da provjeri "stanje" pročelnika i ostalih djelatnika, ali mu to nije palo na pamet…Kada shvatima kako za sve nije krivo "društvo", već je svatko kriv za greške i propuste u svojoj "zoni odgovornosti" možda nam nešto krene nabolje.“

 

 

 

*Martinje se obilježava 11. studenoga

To je tradicijski običaj "krštenja mošta u vino" popraćen  gastronomskim uživanjem u  pečenim guskama, kestenju i mladom vinu. Sveti Martin je zaštitnik vinara, vinogradara ali i izliječenih alkoholičara.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.