Novogodišnje želje: da nam se ponovi baby boom u rujnu!


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 2.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Novogodišnje želje: da nam se ponovi baby boom u rujnu!

Rujan je mjesec s najviše porođaja. To su bebe iz adventsko-božično-novogodišnjeg razdoblja, kada su svi opušteniji i potaknuti blagdanskim ozračjem i ugodnim obiteljskim okruženjem

 

Svi su kapaciteti rodilišta u KBC-u Sestre milosrdnice toga rujanskog dana sad već minule 2016.godine - bili   popunjeni! Na odjelu ginekologije tražio se krevet više pa su ih posuđivali  s traumatologije i susjednih odjela.

 

U vrijeme dok su političari u kampanji uoči parlamentarnih izbora, govorili o pronatalitetnoj politici – u rodilištima diljem Hrvatske se već događalo pravo malo čudo. Počele su dolaziti bebe iz adventsko-božično-novogodišnjeg razdoblja. Rujan je i inače mjesec s najviše porođaja. To su bebe iz najljepšeg blagdanskog mjeseca u godini, kada su svi opušteniji i  ugodnim obiteljskim okruženjem potaknuti na širenje obitelji.

 

U jednom je danu mjeseca rujna 2016. u  Kliničkoj bolnici Merkur bilo čak 36 trudnica i rodilja a u KBC-u Sestre milosrdnice čak 87. Osim u Zagrebu, povećan broj porođaja zabilježen je i u Osi­jeku te općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U KBC-u Osijek je samo u prvoj sedmici rujna rođeno 47 beba.

 

„Uobičajeno imamo 8 poro­đaja dnevno a  sada se samo u jednom danu, 8. rujna, rodilo 18 beba, to je dvostruko veći broj. Kako se sada čini prema po­dacima, mogli bismo i nadmašiti brojku od 3.000 porođaja godiš­nje, koliko inače imamo“- izjavila je pred­stojnica Zavoda za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice Vesna Košec.

 

U Kliničkoj bolnici Merkur u prva dva dana rujna rodilo se 25-ero djece, što je broj porođaja koji inače imaju u tjedan dana. „Treba pogledati što se događalo devet mjeseci unatrag … To su bebe iz božičnog razdoblja, kada su svi opušteniji i nalaze se u ugodnom obiteljskom okruženju“ -  komentirao je rujanski baby boom Ratko Matijević, predstojnik Kli­nike za ženske bolesti i porode u Merkuru. (Izvor: izjave dr. Matijević i dr. Košec, Večernji list  20160910)

 

E pa nek nam se  baby boom ponovi i u rujnu 2017.!

 

 

*Osim rujna, mjesec s najviše porođaja redovito je i svibanj, odnosno period od devet mjeseci nakon godišnjih odmora

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.