*Dan srca: kardiološka rehabilitacija - Thalassotherapia Opatija


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.09.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan srca: kardiološka rehabilitacija - Thalassotherapia Opatija

Davne  1930. godine  terapija akutnog infarkta miokarda je bila  6 mjeseci mirovanja u krevetu. Danas je pristup u potpunosti drugačiji. Zasluge u tome ima i  prvi ravnatelj opatijske Thalassotherapije, prof. dr. Čedomil Plavšić. Thalassotherapia je među prvima u svijetu uvela rani postinfarktni aktivni oporavak baziran na rehabilitacijskoj „doktrini” prof Plavšića s 4 načela:

 • Rehabilitacija mora biti sastavni dio liječenja,
 • Rehabilitacija mora biti ne samo fizička već i psihička,
 • Rehabilitacija mora biti aktivan postupak u kojemu bolesnik aktivno surađuje,
 • u slučaju  „preventivne rehabilitacije” osoba s rizičnim čimbenicima, treba započeti što ranije.

Danas je u Thalassotherapiji u Opatiji sjedište  Referentnog centra Ministarstva zdravlja za rehabilitaciju srčanih bolesnika. U Zavodu  za kardiološku rehabilitaciju  pružaju tretman bolesnicima:

 • s preboljelim akutnim infarktom miokarda,
 • s aorto-koronarnim premoštenjem,
 • s ugrađenom umjetnom valvulom usmjeren,
 • kao i najtežim bolesnicima  kojima je potrebna posebna skrb kao što su transplantirani bolesnici.

Navedene grupe bolesti ujedno su i uzrokom najvećeg udjela u kroničnom pobolu i smrtnosti te predstavljaju značajno opterećenje za zdravstveni sustav i pojedinca. U našoj državi prije desetak godina uspješno je pokrenuta mreža akutnog zbrinjavanja infarkta srca pomoću perkutanih koronarnih intervencija, a usporedno je rastao broj kardiokiruških centara. Povećao se i udio bolesnika koji imaju potrebu za kardiološkom rehabilitacijom.

 

Ravnatelj Thalassotherapije prof. dr. sc. Viktor Peršić i suradnici iz  Referentnog centra MZ za kardiološku rehabilitaciju i Radne skupine za prevenciju i rehabilitaciju bolesti srca i krvnih žila Hrvatskog kardiološkog društva – organizirali su u srpnju simpozij „Pokretanje novog centra kardiološke rehabilitacije“.Taj je skup  organiziran  s namjerom  povezivanja i  prenošenja  iskustva u kardiološkoj rehabilitaciji te  poticanja na otvaranje novih centara kardiološke rehabilitacije kojih  Hrvatskoj nedostaje.

 

Ambulantna kardiovaskularna rehabilitacija dokazano je učinkovit način liječenja koje se kontinuirano nastavlja na farmakološko i invazivno kardiološko i/ili kardiokirurško liječenje akutne faze bolesti.

 

Kardiovaskularna rehabilitacija je timski  postupak koji se inter(trans)disciplinarnim pristupom zdravstvenih djelatnika u specijaliziranim bolničkim ili ambulantnim centrima  provodi kao dio kardiološkog liječenja bolesnika. Sastavnice programa kardiovaskularne rehabilitacije su neodvojive i provode se istodobno:

 • kardiovaskularni trening pod nadzorom kardiologa uz telemetrijsko monitoriranje elektrokardiograma,
 •  cjelovita neinvazivna dijagnostička obrada,
 •  psihodijagnostika i savjetovanje psihologa,
 •  terapijska edukacija,   
 •  nefarmakološke mjere,
 • uz uobičajeno medikamentno liječenje

U tim mogu su uključeni: od liječnika i ostalog medicinskog osoblja preko psihologa, nutricionista, fizioterapeuta i kineziologa.

 

Komponente kardiovaskularne rehabilitacije su:

 • Edukacija, informiranost
 • Prehrambeno savjetovanje        
 • Fizička aktivnost        
 • Prestanak pušenja       
 • Psihološka potpora,
 • radna terapija  
 • Optimalno medikamentozno liječenje

EDUKACIJSKE TEME: Naučene vještine i ponašanje bolesnika u samostalnoj skrbi

DEFINICIJA I ETIOLOGIJA:Razumijevanje uzroka srčanog zatajenja i razloga nastanka simptoma

PROGNOZA:Razumijevanje značajnih prognostičkih faktora i donošenje realističnih odluka

MONITORING SIMPTOMA BOLESTI:

- prepoznavanje znakova i simptoma bolesti,

- dnevno vaganje i prepoznavanje naglog porasta tjelesne težine,

- znati kako i kada obavijestiti liječnika,

- slučaju povećanja dispneje ili edema ili naglog neočekivanog  dobitak na težini od > 2 kg u 3 dana, pacijenti mogu povećati dozu diuretika i / ili upozoriti zdravstveni tim,

- koristiti fleksibilne doze diuretske terapije ako je potrebno i preporučljivo nakon odgovarajuće edukacije i pružanja detaljnih instrukcija

FARMAKOLOŠKO LIJEČENJE:

- razumijevanje indikacija, doziranja i učinka lijekova,

- razumjevanje najčešćih nuspojava propisanih lijekova,

ADHERENCIJA:

- razumjevanje važnosti provedbe preporuka za liječenje i održavanje motivacije u provedbi plana liječenja,

- ograničenje soli može pomoći kontrolirati simptome i znakove kongestije u bolesnika sa simptomatskim zatajenjem srca stupnja III i IV

DIJETA:

- izbjegavajte pretjeranog unosa tekućine: ograničenje tekućine na 1,5-2 L / dan može se razmotriti u bolesnika s teškim zatajenjem srca za ublažavanje simptoma i kongestije. Ograničenje hipotonične tekućine može poboljšati hiponatremiju. Rutinsko ograničenje tekućina u svih bolesnika s blagim do umjerenim simptomima vjerojatno nema koristi. Ograničenje tekućine na temelju mase tijela (30 ml / kg tjelesne težine, 35 mL / kg tjelesne težine, ako > 85 kg) može uzrokovati manje žeđanje

- monitoring i prevencija malnutricije,

-  jedite zdravo i zadržite zdravu težinu

ALKOHOL:

- skroman unos alkohola: apstinencije se preporuča u bolesnika s alkoholom izazvane kardiomiopatije. Inače, normalan unos prema smjernicama (2 jedinice po danu u muškaraca ili 1 jedinicu po danu u žena). 1 jedinica je 10 ml čistog alkohola (npr 1 čaša vina, 1/2 litre piva)

PUŠENJE I DROGE: prestanak

TJELOVJEŽBA;

- razumjeti prednosti tjelovježbe,

- redovito vježbanje,

- biti sigurni i udobni o tjelesnoj aktivnosti

PUTOVANJA I SLOBODNO VRIJEME:

- prilagodite putovanja i aktivnosti u slobodno vrijeme fizičkom kapacitetu,

- kada putujete, nosite pisano izvješće o povijesti bolesti i trenutno propisanim lijekovima i nosite dodatnu količinu lijekova,

- monitoring i prilagodba unosa tekućine, posebice tijekom leta te u vrućim klimatskim uvjetima. Čuvajte se nuspojava izlaganja suncu s određenim lijekovima (npr. amiodaron)

SEKSUALNA AKTIVNOST:

- biti sigurni o upuštanju u seks i o tome raspraviti sa zdravstvenim djelatnicima,

- stabilni pacijenti mogu se normalno upuštati u seksualnu aktivnost koja ne izaziva nepotrebne simptome,

- liječenje erektilne disfunkcije

IMUNIZACIJA:

- imunizacija protiv gripe i pneumokokne bolesti prema nacionalnim smjernicama i praksi,

POREMEĆAJI SPAVANJA I DISANJA:

- prepoznati preventivno ponašanje kao što su smanjenje težine u pretilih bolesnika, prestanak pušenja, i apstinencija od alkohola,

- saznajte više o mogućnostima liječenja

PSIHOSOCIJALNI ASPEKTI:

- razumijevanje kako su depresivni simptomi i kognitivna disfunkcija česti u bolesnika sa zatajenjem srca. Važnost socijalne podrške,

- saznajte više o mogućnostima liječenja ako je prikladno."

(Izvor: prezentacija  prof. dr.sc. Viktor Peršić,  Koraljka Knežević, dr. med. Klinička radionica “Pokretanje programa kardiološke rehabilitacije“  održana je  u Opatiji 01.-02.07. 2016.)

 

 

*Svjetski dan srca (29. rujna) 

se obilježava od 2000. godine na inicijativu  Svjetske kardiološke federacija (WHF, World Heart Federation), kako bi ljudi širom svijeta osvijestili koliko je za njihovo srce važan zdrav način življenja. Iako su savjeti za dugo i pravilno kucanje srca jednostavni, od zdrave prehrane, tjelovježbe do prestanka pušenja, rijetki se odlučuju na promjenu životnog stila. Stoga WHF svake godine daje poticaj da se 29. rujna  u lokalnim zajednicama organiziraju preventivne i promotivne aktivnosti: otkrivanje čimbenika rizika, dijeljenje edukacijskih materijala, savjetovanje građana, održavanje sportskih aktivnosti (hodanje, trčanje, plesanje, vožnja bicikla), demonstraciju pravilnog pripremanja hrane i sl.

Svjetska kardiološka federacija (WHF) je neprofitna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj. Putem zajednice od preko 200 organizacija-članica, okupljajući kardiološka društva i zaklade za zdravlje srca iz više od 100 zemalja, WHF ulaže napore u skladu s ciljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se smanji preuranjeni mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti za 25% do 2025. godine.(Izvor:  www.world-heart-federation.org)

Hrvatsko kardiološko društvo (HKD)  je najznačajniji dionik u organizaciji događanja povodom Svjetskog dana srca u našoj zemlji. HKD je osnovano  kao prvo samostalno stručno medicinsko društvo u neovisnoj Hrvatskoj, u Zagrebu 1992. Predstavlja najveću i najvažniju profesionalnu udrugu stručnjaka posvećenih kardiovaskularnoj medicini – pretežito kardiologa, internista, kardijalnih kirurga i ostalih liječnika koji se bave bolestima srca i krvnih žila. Društvo je aktivni član Europskoga kardiološkog društva i Svjetske kardiološke federacije. (Izvor: www.kardio.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.