RADIOCHIRURGIA Sv.Nedelja: rak kao kronična bolest a ne smrtna presuda


prof. dr. sc. Dragan Schwarz

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 5.10.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

RADIOCHIRURGIA Sv.Nedelja: rak kao kronična bolest a ne smrtna presuda

*Radiokrirurgija je liječnje karcinoma novim tehnologijama. Postupak je neinvazivan. Unatoč korištenju riječi "kirurgija" u nazivu, u radiokirurgiji nema kirurškog noža te je potpuno bezbolna. Umjesto noža koristi se fokusirana zraka.

 

Dijagnostika karcinoma veličine 4 mm i uklanjanje *radiokirurgijom, bez noža, bez krvi, bez anestezije, uz najmoderniju medicinsku tehnologiju EDGE, bit će uskoro dostupno u poliklinici Radiochirurgia u Svetoj Nedelji. Ravnatelj prof. D. Schwarz predstavio je ovih dana sustav za dijagnosticiranje i liječenje karcinoma, kakva trenutno postoji samo u Milanu i Istanbulu:  “Ovo je novo oružje u borbi protiv raka u rukama liječnika i ono nam može omogućiti da karcinom od smrtne prijetnje  pretvorimo u kroničnu bolest uz koju se kvalitetno može živjeti“.

 

Prof. Schwarz je najavio da će sustav EDGE za rano otkrivanje i liječenje kar­cinoma biti u punoj funkciji početkom 2017. godine. Razvili su ga proizvođači medicinske opreme, američki VARIAN i njemački SIEMENS.

 

U  medicinsku opremu poliklinike Radiochirurgia uloženo je 10 milijuna eura, a da je riječ o izuzetnoj investiciji govori i podatak da su projekt financijski pratili HBOR, HAMAG-Bicro i Unicredit Leasing.

 

Sustav EDGE za rano otkrivanje i liječenje kar­cinoma  ima sastavnice:

 • CT ultraniskog zračenja s 384 rekonstruirana sloja,
 • magnet jačine 3T,
 • ultrazvuk  koji u stvarnom vremenu pove­zuje slike dobivene s CT-om i UZV-om,
 • linearni akcele­rator,
 • softver Aria.

Pojednostavljeno: sustav EDGE djeluje tako da njegove sastavnice lociraju i ubijaju karcinom neinvazivnom me­todom, odnosno izvode *radiokirurgiju::

 • CT  određuje poziciju karcinoma,
 • magnet  definira kakvoću tkiva i dubinu,
 • ultrazvuk kombinira te informacije,
 • zraka EDGEA cilja karcinom i ubija stanice bez noža i bez oštećenja vanjskog tkiva što pacijentu omogućuje brži oporavak.

Kad je riječ o ranom otkrivanju karcinoma, sustav EDGE je novost i zbog dijagnostike koja može otkriti već karcinom od 4 mm što u Hrvatskoj do sada nije bilo moguće.

 

K tome, sustav EDGE  ima mogućnost niza preventivnih pretraga poput virtualne kolonoskopije, koja se izvodi s pomoću 4D snimke.

 

Kad je riječ o liječenju karcinoma, sustav EDGE ga odstranjuje na način da se vanjsko tkivo ne oštećuje, tre­tiraju se isključivo stanice raka. Preciznost uređaja mjeri se u mikrometrima pa nema oštećenja okolnog tkiva ili je  minimalno. U praksi to znači:

 • zahvat  bez noža,
 • zahvat  bez krvi,
 • zahvat  bez anestezije,
 • zahvat je bezbolan,
 • pa­cijent nakon zahvata nema šavova,
 • pacijent nakon zahvata nema rane, ni rizika od infekcije rane,
 • pa­cijent nakon zahvata  ne prima antibiotike,
 • pa­cijentu nakon zahvata  ne pada imunitet,
 • pacijentu nakon zahvata  nije potreban dugotrajni oporavak.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 25.000 oboljelih  od karcinoma a smrtnost premašuje 13.000. Na području šire regije se  godišnje dijagnosticira  90.000  oboljelih  od karcinoma, a oko 60.000 umre.

 

Utemeljitelj poliklinike Radiochirurgia vjeruju da će njihov sustav za rano otkrivanje i liječenje kar­cinoma  doprinjeti smanjenju smrtnosti te da će postati integralni dio zdravstvenog sustava  i ostvariti suradnju s državnim i privatnim zdravstvenim osiguravateljima u Hrvatskoj i zemljama u susjedstvu.

 

Stručni tim poliklinike Radiochirurgia  

U stručnom timu poliklinike Radiochirurgia  su vrhunski hrvatski i međunarodni stručnjaci s dugogodišnjim skustvom u različitim oblicima liječenja karcinoma. U liječenju ove sistemske bolesti potreban je multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva suradnju stručnjaka iz različitih područja, od onkologa do kirurga, radiologa i drugih.

 

 

*Radiokrirurgija je snažna tehnika liječenja karcinoma uz pomoć novih tehnologija. Postupak je neinvazivan. Unatoč korištenju riječi "kirurgija" u nazivu, u radiokirurgiji nema kirurškog noža. Umjesto noža koristi se vrlo fokusirana zraka koja kirurškom preciznošću pogađa tumor, a postupak je  potpuno bezbolan. (Izvor: konferenciji za medije 22.09.2016. na kojoj je predstavljeno otvaranje poliklinike  Radiochirurgia, www. radiochirurgiazagreb.com )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.