*Dan mentalnog zdravlja: TMS-om protiv ovisnosti i depresije


Deep TMS u bolnici Sveti Ivan Jankomir

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.10.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan mentalnog zdravlja: TMS-om protiv ovisnosti i depresije

Kako se „udobno“ riješiti kockanja, pušenja, alkohola, prejedanja? U bolnici Sveti Ivan u Jankomiru,  jedi­ni u Hrvatskoj provode liječenja od ovisnosti  deep TMS-om. U praksi to izgleda ovako: paci­jent sjedi na stolcu s "kapom" na glavi, u ušima ima slušalice da ga ne bi ometalo lupkanje  magneta i gleda TV. I tako 12 puta po 20 minuta u vremenskom razdoblju koji koji se odredi kao  jedna kura liječenja.

 

Riječ je o  dubokoj transkranijalnoj  magnetskoj stimulaciji (deep TMS) -  neinvazivnoj metodi stimulacije mozga snagom od 3 T (tesla). Provodi se ekscitacija ili inhibicija neurona korteksa velikog mozga.

 

Ta se metoda posljednjih deset godina u svijetu i u Zapadnoj Europi koristi  u liječenju psihičkih i neuroloških bolesti te u rehabilitaciji bolesnika.

 

Psihijatrijske bolesti

 • ·Depresija
 • ·Obuzeto prisilni poremećaj
 • ·PTSP
 • ·OCD
 • ·Shizoafektivni poremećaji
 • ·Autizam –komplikacije

Neurološke bolesti

 • ·Mb. Parkinson
 • ·Distonije, afazije
 • ·Fibromialgija
 • ·Cerbrovaskularni inzult
 • ·Epilepsije
 • ·Multipla skleroza

Ostalo/rehabilitacija

 • ·Fizikalna terapija
 • ·Post CVI rehabilitacija
 • ·Kronične i fantomske boli
 • ·Tinitus

(Izvor:  Kriteriji za primjenu deep tms-a,  http://www.pbsvi.hr/hr/deep-tms/)

 

Liječenje dubinskom transkranijalnom magnet­skom stimulacijom nije dostu­pno nigdje drugdje u Hrvatskoj niti u susjednim državama.  Deep TMS se ponajviše koriste u Americi i Izraelu. Stoga ne čudi da je i  uređaj koji se koristi u bolnici Sv. Ivan u Jankomiru nabavljen u Izraelu dok je prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić edukaciju pohađao na renomiranom američkom Harvard Medical School.

 

Trenutno veliku barijeru predstavlja HZZO (Hrvatski za­vod za zdravstveno osiguranje) koji još nije odlučio hoće li liječenja pacijenata s problemima ovisnosti i depresije, DeepTMS metodom, biti financirano iz obveznog zdravstvenog osiguranja. U slučaju pozitivne odluke - značilo bi to riješiti se ovisnosti o pušenju, kocki, alkoholu ili hrani na crvenu uputnicu, bezbolno i bez nuspojava tretmanima od 20 minuta koji se ponavljaju 12 puta, koliko traje jedna kura liječenja.

 

Prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Jankomiru - koji je edukaciju za ovu metodu liječenja završio  na Harvard Medical School – priprema znanstveni rad o rezultatima rada s deep TMS-om  na pacijentima svoje bolnice. Rezultati bi trebali biti objavljeni do kraja godine pa će tada biti ponuđeni i odgovori o rezultatima liječenja deresije. Dosadašnji rezultati su pozitivni i pokazuju da se paci­jentima koji su bilo podvrgnuti TMS tretmanima, bitno smanjila ili im se pot­puno ukinula terapija lijekovima.Ozbiljnijih nuspojava nema. Dosad su zabilježene  glavobolja i bol u vratu koje su riješene analgetikom.

 

Drugi projekt koji je u planu liječničkog tima Psihijatrijske bolnice u  Jankomiru, jest korištenje TMS terapije u rehabilitaciji oboljelih od moždanog udara. Istraživanja u svijetu su pokazala da se motoričke funkci­je nakon moždanog udara uz ovu metodu liječenja poboljšavaju 3-4 puta brže.

 

Treći planirani projekt je deep TMS za branitelje s dijagnozom PTSP-a i depresije.

 

 

*Svjetski dan mentalnog zdravlja  

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se od 1992. godine, na dan 10. listopada svake godine. Uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) provode se brojne javnozdravstvene kampanje i druge aktivnosti u više od stotinu zemalja širom svijeta.  (Izvor: http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/en/ )

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.