O artritisu govore stručnjakinje KB Dubrava, HZZO-a i Ministarstva rada


Srebrenka Mesić, Jadranka Morović Vergles, Željka Martinović

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.10.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

O artritisu govore stručnjakinje KB Dubrava, HZZO-a i Ministarstva rada

Stručnjakinje triju hrvatskih institucija održale su danas konferenciju za medije u prostoru Kluba književnika, kako bi okupljenima pružile bolji uvid u utjecaj artritisa na radnu sposobnost oboljelih osoba.Povodom Svjetskog dana artritisa koji se obilježava 12. listopada  -  o  potrebi međusobne suradnje institucija  i stručnjaka u  prevenciji, ranom dijagnosticiranju i pravilnoj skrbi za bolesnika - govorile su:

  • Jadranka Morović - Vergles, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti i pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KB Dubrava i koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova 2010.-2020. Globalnog saveza za mišićnokoštano zdravlje.
  • Željka Martinović, načelnica Samostalnog sektora za reviziju i nadzor medicinskog vještačenja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava,
  • Srebrenka Mesić,  kontrolor Regionalnog ureda Zagreb HZZO-a

Prof. dr.sc. Morović - Vergles  predstavila je projekt Fit for Work. Prošle godine je održan osnivački sastanak Nacionalne koalicije Fit for Work Hrvatska, u sklopu projekta Fit for Work Europe, osnovanog 2007. godine, koji se bavi radnom sposobnošću oboljelih od mišićnokoštanih bolesti. Prema istraživanju iz 2008. godine, provedenom u sklopu Fit for Work projekta, a u kojem je sudjelovala i Hrvatska, križobolja, reumatoidni artritis i spondiloartritisi su bili uzrokom onesposobljenosti kod gotovo 42.000 oboljelih u Hrvatskoj.

 

Na današnjoj je konferenciji predstavljen  još jedan projekt koji bi trebao premostiti  problem manjka specijalista reumatologije u Hrvatskoj, radi čega oboljeli dulje čekaju na prvi pregled. Riječ je o e-konzultacijama, koji liječnicima obiteljske medicine uz pomoć web aplikacije pruža mogućnost izravnog naručivanja reumatoloških pregleda za bolesnike kojima je to što prije potrebno.

“Svjesni smo da samo zajedničkim djelovanjem svih društvenih subjekata i promicanjem spoznaje o važnosti, značaju i utjecaju mišićnokoštanih bolesti na pojedinca i ukupno društvo te podizanjem svjesti o neprocjenjivoj važnosti rane dijagnoze i pravodobnog liječenja tj. prevencije možemo utjecati na očuvanje funkcijskog zdravlja, radne sposobnosti i produktivnosti i u konačnici- boljoj kvaliteti života oboljelih.*)”-  zaključila je Jadranka Morović–Vergles.

 

Željka Martinović (Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava), istaknula je važnost očuvanja radne sposobnosti osoba s artritisom radi zadržavanju samostalnosti i podizanju samopouzdanja oboljelih. Prikazala je podatak da 20-30% bolesnika s reumatoidnim artritisom postanu trajno radno nesposobni tijekom prve 2-3 godine od početka bolesti. Da bi se što ranije  prepoznala i ciljano liječila ova  bolesti, neizostavna je  zajednička platforma i suradnja:

  • liječnika,
  • zdravstvenog osiguranja,
  • poslodavaca,
  • centara za profesionalnu rehabilitaciju,
  • vještaka za  ocjenu radne sposobnosti

“Zadržavanje radne sposobnosti kod bolesnika s reumatodinim artritisom važno je socijalno, ekonomsko i političko pitanje koje zahtjeva pažnju što većeg broja liječnika i informiranost javnosti, uz što bolje i što ranije liječenje bolesti. Zajedničkim pristupom trebamo nastojati prevenirati gubitak radne sposobnosti kod oboljelih, motivirati osobe sa smanjenom radnom sposobnošću te im omogućiti povratak na tržište rada, pritom pomažući poslodavcima u prilagodbi radnog mjesta, a sve s ciljem zapošljavanja osoba sa smanjenom radnom sposobnošću i očuvanju kvalitete života osoba s artritisom.*)” - rekla je Željka Martinović.

 

Srebrenka Mesić (HZZO), istaknula je da su MKB pojedinačno najučestaliji uzrok privremene nesposobnosti za rad u Hrvatskoj, s udjelom od 23% od ukupnog broja uzroka. Područja u kojima su mišićnokoštane bolesti uzrok iznadprosječnog broja dana privremene nesposobnosti za rad po pojedinom slučaju, su uglavnom  manje sredine, poput Čakovca, Virovitice, Koprivnice i Gospića. Zbog toga je potrebno osigurati dovoljan broj specijalista reumatologa u svim područjima Hrvatske a ne samo u najvećim centrima.

Mišićnokoštane bolesti su problem koji utječe na kvalitetu života i rada velikog broja naših sugrađana. Rješavanju ovog javnozdravstvenog problema treba posvetiti veću količinu pozornosti i truda u podizanju svijesti o problemima vezanim uz radnu sposobnost, kao i u   prilagodbi i organizaciji uvjeta radnog mjesta, kako bismo u budućnosti ipak mogli isticati malo pozitivnije podatke od ovih koji su danas prezentirani.” izjavila je Srebrenka Mesić. (*Izvor: objava za medije 20161012)

 

 

*Artritis je upalna reumatska bolest koju ubrajamo u skupinu mišićnokoštanih bolesti (MKB), koje su jedan od glavnih uzroka kronične radne nesposobnosti u cijelom svijetu te vodeći uzrok izgubljenih radnih dana u EU. Oko 100 milijuna Europljana boluje od MKB što je jednako cjelokupnoj populaciji Belgije, Njemačke i Austrije. Prema istraživanju iz 2008. godine, provedenom u sklopu Fit for Work projekta, a u kojem je sudjelovala i Hrvatska, križobolja, reumatoidni artritis i spondiloartritisi su bili uzrokom onesposobljenosti kod gotovo 42.000 oboljelih u Hrvatskoj. U rujnu 2016. godine, Svjetska zdravstvena organizacija je u svojem akcijskom planu istaknula MKB kao najveći uzrok invalidnosti u Europi te kao jedan od vodećih uzroka nezaposlenosti i gubitka neovisnosti, što je posebno izraženo kod bolesnika starije životne dobi.

 

HRVATSKI NACIONALNI ODBOR DESETLJEĆA KOSTIJU I ZGLOBOVA 2010.-2020.

Globalni savez za mišićnokoštano zdravlje „Potičimo kretanje“

CROATIAN NATIONAL ACTIVE NETWORK  THE BONE AND JOINT DECADE 2010-2020

Global Alliance for Musculosceletal Health „Keep People Moving

Koordinator/Coordinator; Prof.dr.sc.Jadranka Morović-Vergles

Tajnik/Secretary: Prof. dr. sc.  Simeon Grazio

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.