*Dan hrane: Juhe su prepoznate u narodnoj i tradicionalnoj medicini


Autor/Izvor: Nataša Šoštarić

Objavljeno: 13.10.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan hrane: Juhe su prepoznate u narodnoj i tradicionalnoj medicini

Donosimo članak nutricionistice Nataše Šoštarić na temu instant juha

 

 

Moderan način života donio je i određene promjene prehrambenih navika pa ljudi sve rjeđe pripremaju obroke kod kuće te se umjesto toga odlučuju za gotova jela, brzu hranu ili ručanje u restoranima. Zbog nedostatka vremena, ali i previše svakodnevnih obaveza, juha je postala jelo koje se sve češće zanemaruje, dok je u prošlosti bila sastavni dio svakog ručka.

 

Iako u pripremi domaćih juhica možemo sami kontrolirati koje namirnice ćemo upotrijebiti i kako ćemo ih začiniti, instant juhe su im se svojom kvalitetom znatno približile, a po nekim svojstvima su čak i u prednosti. Kada se radi o soli, instant juhe sadrže optimalnu količinu i nije ih potrebno dosoljavati, dok često domaće juhe dodatno solimo.

 

Istraživanja** pokazuju kako osobe koje konzumiraju bistru juhu s povrćem prije glavnog jela unesu do 20 posto manje kalorija nego one koje ju ne konzumiraju. Tanjur ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a osigurava petinu preporučenog dnevnog unosa povrća. Dodatno, instant juhe su značajan izvor vlakana pa čak i proteina, minerala i vitamina.

 

Sastojci današnjih instant juha su dobro poznati i na poleđini pakiranja uglavnom možemo pronaći sve bitne informacije, kao i tablicu nutritivnih vrijednosti u kojoj se nalaze podaci o količini masti, zasićenih masnoća, proteina, šećera i soli koje sadrže. Na taj način možemo jednostavnije isplanirati izbalansirane obroke tijekom dana.

 

Juhe su prepoznate u narodnoj, ali i tradicionalnoj medicini. Njihova se konzumacija preporučuje kod povišene temperature i prehlada jer se smatraju dobrim izvorom tekućine, čime se sprječava dehidracija. Kod raznih bolesti juha je osnovno jelo upravo iz razloga što se lako probavlja, a kod određenih bolesti probavnog trakta je prva hrana koja se uvodi nakon operacija ili dužeg gladovanja.

 

Imajući u vidu sve navedeno, trebalo bi dobro razmisliti hoćemo li pri sljedećem obroku preskočiti juhu kao početak jela. Dovoljno je samo pet minuta da kompletiramo svoj obrok i na taj način u organizam unesemo neophodne nutrijente, zbog čega će nam naše tijelo sigurno biti zahvalno!* 16. listopada - Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kada je 1945. godine osnovan “Food and Agriculture Organization” (FAO), ogranak Ujedinjenih naroda (UN)  koji se bavi hranom i razvojem agrikulture u svijetu. Otkako postoji, FAO se bavi problematikom nedostupnosti hrane, s posebnom pažnjom na zemlje u razvoju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.