Trumpov prioritet: ukinuti obvezno zdravstveno osiguranje (Obamacare)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.11.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Trumpov prioritet: ukinuti obvezno zdravstveno osiguranje (Obamacare)

Vratiti zdravstveno osiguranje u domenu odluke pojedinaca i ukinuti obvezu da poslodavac plaća zdravstveno osiguranje za svoje zaposlenike – za to je glasala većina Amerikanaca na predsjedničkim izborima 8. studenoga  dok je nama Europljanima to nepojmivo!

 

Stoga će jedan od  prioriteta za novoizabranog američkog predsjednika Trumpa u prvih sto dana u Bijeloj kući biti da poništi Obamacare, zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju za koji je on tijekom cijele kampanje tvrdio da je štetan zato što obavezuje poslodavce da plaćaju zdravstveno osiguranje za svoje zaposlenike.

 

„Želim da ljudi imaju zdravstveno osiguranje, ali ne želim da zbog njega propadaju cijela poduzeća“  - govorio je Trump o Obamacareu u predizbornoj kampanji.

 

Zdravstveno osiguranje će se stoga vjerojatno vratiti u domenu odluke pojedinaca koji će sam odlučivati želi li se zdravstveno osigurati ili ne te će pojedinac sam uplaćivati premiju, odnosno svjesno ući u rizik  i ne  plaćati zdravstveno osiguranje.

 

Oni koji će uplaćivati, dobit će porezne olakšice.Uveli bi se štedni račune za zdravstveno osiguranje, a oni koji bi ih imali dobili bi dodatne porezne olakšice.

 

Ako Trump ukine Obamacare, najmanje dvadesetak milijuna Amerikanaca ostat će  bez  perspektive da sami dođu do zdravstvenog osiguranja. Osobito bi loše prošli oni koji već boluju od težih bolesti  jer Trump osiguravateljima želi dati pravo da odbiju zdravstveno osigurati takve teže bolesnike za koje se već unaprijed zna da su „neisplativi“.

 

U prilog tome da će Trump održati predizborno obećanje o ukidanju obveznog zdravstvenog osiguranja (Obamacarea) ide i činjenica da je novi predsjednik odmah nakon prvoga posjeta Bijeloj kući otišao na Capitol Hill gdje je razgovarao s vođom republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa Paulom Ryanom, a jedna od glavnih tema bile su pripreme za poništavanje zakona o zdravstvenom osiguranju.

 

Ukidanje Obamacarea bi moglo biti jako brzo provedeno jer  su republikanci u Zastupničkom domu već više puta pokušali srušiti Obaminu zdravstvenu reformu, a u tome je prednjačio upravo Ryan.

 

Ovdje treba još podsjetiti i na neke događaje uoči predsjedničkih izbora... Naime, desetak dana prije  izbora Clinton je počela naglo padati u anketama. Mnogi su taj pad pripisivali FBI-evu ponovnom pokretanju istrage o e-mailovima. Međutim, ispod radara je prošlo nešto što je puno više odlučilo pobjednika. A to je da je istodobno s aferom "e-mail-gate" objavljeno da će se značajno povećati premije za program obv. zdravstvenog osiguranja (Obamacare).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.