Kongres Futur Z: o reformi bolnica iz usta bivšeg ministra zdravlja


Dario Nakić

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.11.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kongres Futur Z: o reformi bolnica iz usta bivšeg ministra zdravlja

„Nemojmo si lagati, liječnika nam nedostaje, ali u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prestanimo biti licemjerni pa neka netko kaže da uputnica ne treba. Maknimo naziv "hit­na pomoć" i umjesto toga stavimo naziv „čekalište ili štogod“ - otvoreno je poručio Dario Nakić, bivši HDZ-ov ministar zdravlja s govornice u Opatiji gdje je od 24. do 27. 11. 2016.  održan *kongres „Futur Z“ u organizaciji UPUZ-a  i Hrvatskog društva za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku HLZ-a.

 

Nakić se dotaknuo aktualnih tema:

  • ne­dostatak liječnika („Nemojmo si lagati, liječnika nam nedostaje, ali u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“),
  • nedovoljno iskorištena oprema („Mi gomilamo skupu opremu koja radi samo ujutro. Pa, tko vozi svoj auto do 3 popodne, a onda uzima rent-a-car?“),
  • (ne)odgovornost pacijenata od kojih „pola  ne podiže uputnice“ („Jesmo li mi sustav koji štiti one koji se (ne) drže reda? Prestanimo biti licemjerni pa neka netko kaže da uputnica ne treba“)
  • reforma Hitne pomoći koju se planiralo naplaćivati za nehitne pacijente („Čujem da je samo najava na­plaćivanja - jer zakon nije prošao s obzirom na to da je pala Vlada- smanjila broj zahtjeva u Hitnoj za 30%“!)

Dario Nakić je govorio i o reformi bolničkog sustava koju je pripremao u svom kratkom devetomjesečnom mandatu, za koju je uvjeren da je kvalitetna te da bi je aktualni ministar Kujundžić – iz redova iste političke opcije tj HDZ-a - mogao nastaviti jer je nakon imenovanja više puta ponovio kako će svaki dobar projekt nastaviti.

 

  • Hrvatska je 1991. godine imali 4,8 milijuna stanovnika a danas 4,2 milijuna  a ne­mamo manje bolnica!
  • Najnoviji podaci pokazuju da je hrvatsko zdravstvo napravilo više od 0,5 milijarde kuna novog minusa u razdoblju 1.1.-30.09.2016. Dospjele obveze su 2,56 milijar­di kuna a najveći gu­bitaši su upravo bolnice.

U nastavku je sažetak  plana reforme bolničkog sustava koji potpisuje bivši ministar Nakić- a koja je ujedno i najsvrsishodniji način rješavanja gubitaka bolnica:

  • smanjiti broj bolnica i izbaciti 20% od ukupnog bro­ja kreveta iz svih bolnica u zemlji (Nakić je predstavio konkretan broj kreveta koji smatra viškom u svakoj pojedinoj bolnici u zemlji. „Posebna su priča kreveti na psihijatri­jama, oni pokazuju nevjerojatne paradokse... valjda je jedna regija više luda od druge?".
  • za svaku bolnicu određen je broj kreveta prema broju specijalista i sta­novnika („Nema otpuštanja za­poslenika, ali ne bi trebalo biti ni noćne smjene za jednog jedinog pacijenta, što je nevjerojatno, ali kod nas se doista događa!“)
  • KBC-u Zagreb (Rebru) pripojiti bolnice Merkur i Kliniku za infektivne bo­lesti dr. Fran Mihaljević
  • prodati zgrade bolnica u Klaićevoj, Kukuljevićevoj i na Goljaku radi izgradnje nacionalne dječje bolnice,

„U su­stavu zdravstva nema reda. Ako želimo racionalizaciju, moramo donijeti odluke i iznositi argumente a ne želje“ - zaključio je bivši HDZ-ov ministar zdravstva Nakić a na aktualnom ministru Kujundžiću je da procijeni je li ovaj plan bolničke reforme dobar projekt koji će nastaviti.

 

*Kongres »Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030 Futur Z« Healthcare Reunion je održan od 24. do 27. 11. 2016. u Opatiji. Organizatori su  Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) i Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Ovogodišnji kongres Futur Z okupio je više od 750 predstavnika zdravstvenih ustanova iz Hrvatske. 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.