Veledrogerije prisiljene kreditirati bolnice s milijardu kn


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.11.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Veledrogerije prisiljene kreditirati bolnice s milijardu kn

„Ako imamo lijek na skladištu, pa kako ga ne bih dao?! Svi smo mi potencijalni paci­jenti, liječe se naši bližnji… Međutim, ne plate li bolnice bar dio od 2 milijarde kuna, koliko iznosi ukupni dug veledrogerijama, o Božiću neće više biti lijekova. Veledrogerije nemaju čime plaćati pro­izvođačima lijekova“ - kaže Jasminko Herceg, predsjednik Udruženja na veliko farmaceutskim proizvo­dima i ortopedskim pomagalima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (Udruga veledrogerija HGK).

 

Lijekovima koje sada imaju na skladi­štu, veledrogerije će moći opskr­bljivati bolnice još samo mjesec dana. Nakon Božića, neće se imati što isporučiti bolnicama. Čelnik Udruge veledrogerija upozorava na dramatičnu situaciju zbog višegodišnjih dugova bolnica - neke bolnica nisu platile lijekove i medicinski ma­terijal i po 2 godine…

 

Podaci o dugovanju krajem listopada 2016. govore da veledrogerije od bolni­ca potražuju ukupno 2,2 milijar­de kuna, od čega je 1,7 milijardi već dospjelo.

 

Dvije trećine (1,4 mlrd kn) ukupnog duga potražuju  veledrogerije od  najvećih bolnica u javnom, državnom vlasništvu (KBC-i i KB-e):

  • KBC Zagreb, najveća bolnica u državi ima neplaćene fakture stare 313 dana (12/2015.),
  • KBC Osi­jek nije platio  fakture stare 600 dana (3/2015.),

 

Kad je riječ o javnim bolnicama u vlasništvu županija, dužina dugovanja je još nepovoljnija:

  • OB Vinkovci najdulje duguje veledrogerijama - 833 dana,
  • OB Dubrov­nik ima neplaćeni dug star - 753 dana,
  • OB Sisak  duguje- 731 dan,
  • OB Vukovar duguje - 724 dana,
  • OB Našice duguje - 633 dana,
  • OB Virovitica duguje – 598 dana...

 

Podsjetimo, u  sanaciju bolnica koju je provela 12.Vlada RH i SDP-ov ministar zdravlja Varga, utrošeno je 3,5 milijardi kuna. Nakon toga su se du­govi bolnica donekle počeli smanjivati što se može povezati s  plaćanjem bolnicama prema obavljanju uslu­ga.

 

Za vrijeme kratkotrajne 13. Vlade RH, HDZ-ov ministar zdravstva Nakić, odbacio je plaćanja bolnicama prema obavljanju uslu­ga i ponovo uveo limite. Vraćanjem na limite, dugovi bolnica su se ponovno počeli gomilati.

 

Limiti bolnica većinom odlaze na plaće zaposlenog osoblja a bolnice uzimaju lijekove od drogerija i ne plaćaju ih.  Za­pravo 4  veledrogerije krediti­raju zdravstveni sustav RH s milijardu kuna godišnje.

 

Fak­ture, koje bi prema ugovorima na naplatu trebale dolaziti u 60 dana, ne plaćaju se ni u 500 pa ni više od 700 dana.

 

Vlasnici javnih bolnica, županije i Ministarstvo zdravstva ovih dana intenzivno nastoje naći novca bar za  najstarije fakture,

 

Ministar zdravstva nove 14. Vlade RH -  HDZ-ov Milan Kujundžić - uvjerava da op­skrba bolnica lijekovima neće biti prekinuta. Sastao se s predstavnicima udruga veledrogerija i tvrdi - straha nema, lijekova će biti, iako se rješenje problema zasad ne nazire. Ministarstvo poduzima aktivnosti kako bi se našla dodatna sredstva za zdravstvo te istodobno kontro­lirala potrošnja, radi dugoročnog rješavanja problema i stabilizaci­je sustava. Ministar Kujundžić je najavio kako će najprije s ministrom financija Zdravkom Marićem i Vladom razgovarati o tome što činiti kako bi se sustav stabilizirao dodatnim novcem. S druge strane, dodao je - treba pokušati kontrolirati potrošnju.“ (Izvor HRT 20161121)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.