Najnovije o Imunološkom zavodu iz usta ministra zdravstva


ministar zdravstva Milan Kujundžić

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.12.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Najnovije o Imunološkom zavodu iz usta ministra zdravstva

Ministar zdravstva Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će Vlada (HDZ-MOST) najvjerojatnije tek sredinom 2017. imati sve potrebne analize/pokazatelje za odluku o sudbini  Imunološkog zavoda (IZ). Te bi analize trebale biti podloga da Vlada od­mjeri  sve ekonomske i pravne posljedice, uključujući i troškove za porezne obveznike i donese odluku o tome može li Hrvatska sama investirati u novi prostor i tehnologije ili treba tražiti strateške partnere.

 

Podsjetimo, za mandata premjera Milanovića (SDP-KO), slična se  procedura ponavljala čak nekoliko puta (natječaji za strateškog partnera IZ-a). No, ondašnja Vlada nije imali snage problem uistinu riješiti. Naprotiv, prije godinu i pol, Milanovićeva je Vlada pravni aspekt problema IZ-a još dodatno otežala, jer je uz Imunološki zavod d.d. osnovana i javna ustanova Imunološki zavod. Stotinjak djelatnika IZ-a prebačeno je tada iz tržišne djelatnosti (trgovačko društvo Imunološki zavod d.d.) na „državne jasle“ (javna ustanova Imunološki zavod) a dugovi i problemi su ostali.

 

Današnji HDZ-ovi dužnosnici o tom potezu premjera Milanovića i njegovog ministra zdravlja Varge (SDP) kažu:

 

„Situacija s Imunološkim zavo­dom pokazuje što se događa i ka­kve posljedice mogu biti ako se problem pokušava rješavati tako da se ignorira tržišno okruženje i realnost te se umjesto toga pri­bjegava populističkim, a neodr­živim rješenjima. A upravo je tako  problemu Imunološkog zavoda pristupila Vlada Zorana Milanovića pa danas imamo jed­nu potpuno neprirodnu situaci­ju. Imamo trgovačko društvo i javnu ustanovu, u kojoj zaposlenici unutar javne ustanove plaće primaju iz proračuna, a obveze i imovina su ostale na trgovačkom društvu koje je blokirano i bez uprave. -  rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.“ (Izvor: Večernji list  11.12.2016.)

 

“To  je bio oblik traženja kako ljudima dati plaće, bez da se odmjere ekonomske i pravne posljedice, uključujući i troškove za porezne obveznike“ – izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.“ (Izvor: HINA  19.12.2016.)

 

Aktualni ministar zdravstva kaže da Vlada u ovom trenutku još nema sve potrebne analize za donošenje konačne odluke o sudbini IZ-a, ali o nekim su elementima već donijete odluke:

  • Imunološki zavod sasvim sigurno NE OSTAJE NA SADAŠNJOJ ADRESI jer je na sadašnjoj lokaciji s postojećom tehnologijom neodrživ.
  • Vlada će najvjerojatnije tek SREDINOM 2017. DONIJETI ODLUKU o tome može li Hrvatska sama investirati u novi prostor i tehnologije IZ-a ili treba tražiti strateške partnere.
  • Vlada je u PRORAČUNU ZA 2017. PREDVIDJELA NOVAC ZA PLAĆE ZAPOSLENIKA Imunološkog zavoda.

 

„Vlada će odluke o sudbini IZ-a temeljiti  na  mišljenje Povjerenstva koje je bilo sastavljeno od 10 najboljih hrvatskih poznavatelja tehnologije proizvodnje derivata plazme, koji nisu bili opterećeni pripadnošću "pojedinim grupacijama ili strankama" - kaže ministar Kujundžić.

 

Povjerenstvo smatra da za Imunološki zavod treba tražiti nova financijska i tehnička rješenja, jer je djelatnost IZ-a na sadašnjoj lokaciji s postojećom tehnologijom neodrživa. Tamo se više ne može proizvoditi,  treba tražiti novu lokaciju i novu tehnologiju, odnosno žurno napraviti studiju isplativosti.

 

„Situaciju dodatno otežava situacija na tržištu: proizvodnja cjepiva IZ-a  je upitna jer je izgubljeno tržište u svijetu. Nastojat će se sačuvati proizvodnja derivata plazme… No, Imunološki zavod svakako treba sačuvati, njegov brend i licence, tako da se nikakve odluke neće donositi naprečac bez da se od­mjere sve ekonomske i pravne posljedice, uključujući i troškove za porezne obveznike.“ – poručuje ministar Kujundžić. (Izvor: HINA  19.12.2016.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.