Koja bi bila poruka fra Zvjezdana Linića za ovaj Božić


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 22.12.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Koja bi bila poruka fra Zvjezdana Linića za ovaj Božić

Nenametljivost, poniznost i neratobornost svojom vjerom, darovima i karizmom – to su dimenzije osobnosti i načina djelovanja fra Zvjezdana Linića – koje u svojoj *knjizi ”Fra Zvjezdan – Trag zahvalnosti” ističe Stjepan Lice, otkriva­jući bitne detalje iz fra Zvjezdanova života, koji su ga učinili tako važnim i nezamjenjivim, djelotvor­nim i često ključnim u mnogim sudbinama.

 

Četiri su godine prošle od **smrti fra Zvjezdana, ali se i danas,  upravo u ovo adventsko vrijeme iščitavaju njegovi tekstovi kojih je bilo obilno baš uoči Božića.

 

"Poplava božičnih ponuda, rasprodaja, božičnih sajmova, blještavilo svjetala, reklama, sve nas to odvlači od onog najbitnijeg bez čega ne bi bilo Bo­žića. To bitno je vjerska istina, kršćansko uvjerenje, povijesna istina da se u određenom povijesnom tre­nutku na točno određenom geografskom prostoru rodio Isus Krist. Bilo je to u Betlehemu oko nulte godine našeg računanja vremena. Bilo je to u vri­jeme cara Augusta, a u blizini grada Jeruzalema. Takvi povijesni podaci o jednom događaju govore da kršćanstvo nije mit ni legenda, nije teorija niti ideologija", napisao je svojedobno fra Zvjezdan Linić

 

Nije ništa nova i mnogi su toga svjesni: zabljesnuti smo predbožićnim konzumerskim blještavilom. I oni koji uživaju u tom adventskom blještavilu i oni koji se prave da ne uživaju i oni koji ga kritiziraju.

 

„No, ono što je, iz fra Zvjezdanova pogleda na takvu stvarnost, važno uočiti je njegov život kojim je svjedočio da nije tek puki kritizer i kalkulant, da ne želi mijenjati druge prilagođavajući ih nekoj svo­joj mjeri, da ne ratuje ni s kim i ne bombardira ga svojim "svjetonazorom", koji je, dakako, ucijepljen u sam Božić i svjestan je da sve to blještavilo prije­ti banalizacijom i negacijom bitne poruke.

 

Ne, fra Zvjezdan ne svađa se ni s kim i time nam i danas, iako  ga nema više među nama, poručuje da ga slijedimo u tom poniznom i nerazmetljivom stavu, koji ne znači kukavičku predaju i kapitulaciju pred onim što želi zagušiti povijesne istine. Usmje­riti pogled prema bitnome može biti snažnije nego poraziti sve oko sebe kako bi im dokazao koliko ti je to bitno značajno. Možemo biti gotovo sigurni da bi fra Zvjezdan i danas tako razmišljao.“ (Izvor: Večernji list 20161207, Darko Pavičić)

 

 

 

*Fra Zvjezdan Linić je preminuo 07.12. 2013. godine. Desetak tisuća ljudi koji su ga tada ispratili, deseci tisuća koji i dan danas dolaze u Kuću susreta Tabor u Samoboru, koju uspješno dalje vodi njegov nasljednik fra Ivan Matić te stotine tisuća onih kojima je pomogao u njihovim životima, svjedoče da je ostavština fra Zvjezdana golema

 

**Knjiga  ”Fra Zvjezdan – Trag zahvalnosti” koju je napisao Stjepan Lice predstavljena je javnosti u prosincu 2016. Brojne susrete s fra Zvjezdanom i tragovima koje je on ostavio u njegovom životu te u životu njegove obitelji opisao je fra Zvjezdanov dugogodišnji prijatelj, književnik Stjepan Lice. Knjigu je izdala Teovizija, nakladnička kuća koja je izdala devetnaest (19)  fra Zvjezdanovih knjiga za njegova života.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.