EHIC kartica zdravstvenog osiguranja od sada i u Švicarskoj


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EHIC kartica zdravstvenog osiguranja od sada i u Švicarskoj

Za sve koji putuju u Švicarsku novost je da od 01.01.2017. hrvatski građani – osiguranici HZZO-a, mogu za vrijeme boravka u Švicarskoj koristiti zdravstvene usluge neodgodive naravi osnovom Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EHIC). Istovrsno  pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu dobivaju i Švicarci  za vrijeme boravka u Hrvatskoj, osnovom svoje EHIC kartice.

Švicarska Konfederacija nije članica EU ali je sada ratificirala Protokol III o slobodnom kretanju osoba između EU i Švicarske Konfederacije, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine. Stupanjem na snagu ovog Protokola postupak ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja naših državljana u Švicarskoj, kao i obratno, u potpunosti se izjednačava s postupkom koji se primjenjuje u odnosima s drugim državama članicama EU.

Hrvatski državljani koji imaju švicarsku mirovinu, i koju su do sada bili obvezni sami plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje, od navedenog datuma imaju pravo na reguliranje zdravstvenog osiguranja na teret nadležnog švicarskog zdravstvenog osiguravatelja.

Kako bi to pravo ostvarili, potrebno je kontaktirati švicarskog osiguravatelja radi izdavanja potvrde E 121, a zahtjev za izdavanje spomenute potvrde moguće je uputiti i posredstvom nadležnog regionalnog ureda odnosno područne službe HZZO-a. (Izvor: HZZO priopćenje 20170105)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.