Roboti - agenti zdravstvenog osiguranja u Japanu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 19.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Roboti - agenti zdravstvenog osiguranja u Japanu

Japansko osiguravajuće društvo Fukoku Mutual Life Insurancea zamijenilo je  34  zaposlenika umjetnom inteligenci­jom* (AI). Riječ je o IBM-ovim kompjutorima koji će umjesto ljudi-zaposlenika izračunavati kolika osigurana svota treba biti isplaće­na osiguranicima. Kompanija navodi da njihovi „roboti“ imaju sposobnost učenja i razmišljanja  pa mogu dešifrirati medicinsku do­kumentaciju i podatke o boravku pojedinog osiguranika  u bolnici, a uskoro će na osnovi povijesti bolesti moći procjenji­vati kolika bi trebala biti visina premije zdravstvenog osiguranja. Osiguravajuća kompanija Fukoku je objavila da će se ulaganje u umjetnu inteligenciju koja zamjenjuje ljudsku radnu snagu, isplatiti kroz dvije godine.

 

Podsjetimo, Japan je zemlji koja ima ozbilj­ne demografske probleme i jednu od najstarijih populacija na svijetu.

 

Osim što jako dugo žive i po tome su svjetski re­korderi, Japanci su i populacijski sve stariji. Prema podacima njihova ministarstva zdravstva, od 127 milijuna stanovnika:

  • njih 25%  je starije od 65 godina (usporedbe radi,  u SAD-u "babyboomeri" čine tek 13,5%  stanovništva).
  • procjenjuje se da će do 2060.  udio starijih od 65 godina činiti 40%  ukupnog japanskog stanovništva.

Kako bi doskočili po­pulacijskom osipanju i riješili problem radne snage, Japanci se okreću praktičnoj zamjeni „robotima“, odnosno umjetnoj inteligenciji. Brojne su japanske  kompanije, radi očuvanja pozicije u svijetu biznisa, usvojile  strategiju uvođenja sve više i više robota u radne procese.

 

 

* Umjetna inteligencija ili Artificial Intelligence (AI)

je naziv koji pridajemo svakom neživom sustavu koji pokazuje sposobnost snalaženja u novim situacijama (inteligenciju). Uobičajeno je da se to ime pridaje računalnim sustavima ali i robotima, iako njihov sustav ne mora nužno biti inteligentan. Svaku računalnu umjetnu inteligenciju namijenjenu rješavanju problema nazivamo ograničenom AI. Svi dosadašnji oblici umjetne inteligencije spadaju u ovu grupu jer su ograničeni na rješavanje samo određenih problema i nemaju vlastitu svijest niti razumijevanje. Čovjek još nije u stanju proizvesti svjesnu umjetnu inteligenciju koja bi se približila čovjekovoj i svjesno razumijevala i rješavala probleme. (https://hr.wikipedia.org/wiki/Umjetna_inteligencija)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.