HORIZON 2020 uspješnice: projekt EVOTION, ZZJZ Osijek i dr.sc. Brdarić


dr. sc. Dario Brdaric, dipl. ing., pred.

Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 23.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HORIZON 2020 uspješnice: projekt EVOTION, ZZJZ Osijek i dr.sc. Brdarić

U Zagrebu su 19.01. 2017. održani poslovni susreti* 155 hrvatskih i europskih prijavitelja*** na natječaje  povezane s područjem zdravlja u programu Horizon 2020. To je program  Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine a proračun za taj program iznosi 78,6 milijardi eura.

 

Horizon 2020 (hrv.:Obzor 2020). ima 3 prioriteta od kojih je prvi Societal Challanges (hrv.:Društveni Izazovi). Unutar tog pririteta je  7 „društvenih izazova“ a mi izdvajamo onaj „društveni izazov“ koji se odnosi na zdravlje i zdravstvo:  HEALTH, Demographic change and Wellbeing  (hrv.:ZDRAVLJE, demografske promjene i kvaliteta života).

 

Među 155 sudionika poslovnih susreti  H2020 European Health Brokerage Event– Zagreb 19.01.2017. bilo je i nekoliko hrvatskih** poslovnih subjekata iz redova malih poduzetnika (SME) ali i velikih javnih bolnica i istraživačkih instituta.

 

U ovom članku predstavljamo Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (ZZJZ OS) dobitnika u okviru programa/natječaja za zdravlje Obzor 2020 (Horizont 2020) Europske komisije.

 

Riječ je o projektu EVOTION („EVidenced based management of hearing impairments: Public health pOlicy making based on fusing big data analytics and simulaTION ). Voditelj projekta u ime Zavoda je dr. sc. Dario Brdarić.

 

Projekt EVOTION se koncentrirao na nagluhost kao jednu od najčešćih kroničnih bolesti i peti uzrok invalidnosti. Nagluhost povećava rizik od kognitivnog propadanja, duševnih bolesti i depresije te može dovesti  do društvene izolacije, nezaposlenosti i gubitka prihoda ili prijevremene mirovine.

 

Liječenju nagluhosti se najčešće pristupa samo s biomedicinskog aspekta:slušnim pomagalima, iako je njihova primjena često problematična, skupa i sa slabim ishodima ( ne rješava se socijalni i psihološki aspekt problema: društvena izolacija, gubitak posla zbog nagluhosti…).

 

S druge strane, holistički pristup upravljanju nagluhošću zahtijeva odgovarajuće javnozdravstvene politike za prevenciju, ranu dijagnozu, dugotrajno liječenje i rehabilitaciju; otkrivanje i prevenciju kognitivnog propadanja; zaštitu od buke i socioekonomsko uključivanje nagluhih pacijenata. Međutim, trenutno je osnova za formiranje takve politike - ograničena. Upravo u poboljšanju takve situacije trebao bi pripomoći projekt  EVOTION i ZZJZ OS.

 

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije uključio se u projekt Obzor 2020. preko međunarodnog konzorcija od 13 partnerskih institucija iz 8 europskih zemalja. Među partnerima u međunarodnom konzorciju su najzvučnija imena:

  • University College London – sedmo najbolje sveučilište na svijetu u 2016. godini,
  • Sveučilište u Milanu,
  • Sveučilište u Ateni i drugi

„Ovaj veliki međunarodni projekt stavio je grad Osijek i osječki Zavod za javno zdravstvo na kartu ozbiljnih strateških institucija te otvorio vrata ulaganja u znanost, kapital znanja i hrvatski zdravstveni sustav. Ali time smo ujedno postali lider u ovom dijelu Europe za područje europskih projekata u sustavu javnog zdravstva“ – izjavio  je voditelj projekta Dario Brdarić u intervjuu za  Glas Slavonije 20170106 te u intervjuu za portal suprazdravlje 20170119.

 

Voditelj projekta EVOTION Dario Brdaric,  mišljenja je  kako je u fondovima EU-a velika prilika za razvoj hrvatskog zdravstva. A na tom bi području vodeću ulogu mogli preuzeti upravo Zavodi za javno zdravstvo koji imaju vrhunske multidisciplinarne stručnjake i sigurnost koja proizlazi iz javnog vlasništva.

 

Dr. sc. Dario Brdaric, dipl. ing., pred.  ima reference i iskustvo u nekoliko međunarodnih projekata.Ujedno je i član nekoliko hrvatskih organizacija  i međunarodnih konzorcija.

 

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (ZZJZ OS) je vodeća javnozdravstvena istraživačka institucija u istočnoj Hrvatskoj. Osnovan je 1925. godine. Stručnjaci osječko-baranjskog ZZJZ-a su uključeni u nekoliko EU programa/fondova: Horizon 2020, IPA, Interreg kojima je cilj implementacija i razvoj međunarodnih javnozdravstvenih javnih politika te  istraživanje raka i regenerativna medicina. U ZZJZ OS je trenutačno 160 zaposlenih (mikrobiolozi, biolozi, molekularni biolozi, epidemiolozi,stručnjaci za javno zdravstvo, za okoliš, toksikolozi, inžinjeri prehrambene tehnologijei dr.). Među njima je i znatan broj predavača na hrvatskim medicinskim fakultetima.

 

 

*H2020 European Health Brokerage Event– Zagreb 2017.  je održan 19.01. 2017. u organizaciju: Health NCP Net 2.0 (HNN2.0), Europske poduzetničke mreže (EEN), Agencije za mobilnost i programe EU,  Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAAG-BICRO).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.