HZZO: Tko su novi članovi Upravnog vijeća HZZO-a


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 30.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZZO: Tko su novi članovi Upravnog vijeća HZZO-a

Upravnom vijeću HZZO-a (UV HZZO) izmijenjen je sastav. U deveteročlanom tijelu je čak 5 novih imena dok je preostalih 4 razriješeno dužnosti nepunih 8 mjeseci nakon imenovanja. Prof. dr.sc. Drago Prgomet je novi čelnik. Konstituirajuća sjednica je održana u ponedjeljak  23. 01. 2017. a njoj  je prethodila odluka Vlade od 29.12.2016. temeljem koje je razriješeno više od polovice članova  UV HZZO-a  i na njihovo mjesto imenovani novi.

 

Članove Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (UV HZZO) imenuje i razrješava Vlada RH, na prijedlog ministra zdravlja, na rok od 4 godine. Međutim, u 2016. je to provedeno čak 2 puta (jer su se izmijenile 2 vlade) što dovoljno govori o (pre)velikom utjecaju  politike na zdravstveni sustav i nepostojanju kontinuiteta.

UV HZZO  ima 9 članova koji  se imenuju iz redova:

 • zdravstvenih djelatnika iz javnih zdravstvenih ustanova i privatne prakse (predstavnici davatelja usluga),
 • osiguranika (predstavnici osiguranih osoba), 
 • poslodavaca (predstavnici Gospodarsko-socijalnog vijeća/GSV) 

Na konstituirajućoj  sjednici UV HZZO održanoj 23. 01. 2017. je u skladu s  čl. 21. Statuta HZZO-a te u skladu s čl.3. Poslovnika o radu UV HZZO-a,  za predsjednika izabran prof.dr.sc. Drago Prgomet (HDZ), a zamjenik predsjednika ostaje ekonomski strateg  Josip Budimir (HSLS) koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom sazivu.

 

Novih 5 članova UV HZZO-a su :

 • prof.dr.sc. Drago Prgomet - predsjednik Upravnog vijeća HZZO
 • prim. Stjepan Bačić - predstavnik osiguranih osoba u Upravnom vijeća HZZO-a,
 • Edita Burčul, dipl. oec. -  predstavnik osiguranih osoba u Upravnom vijeća HZZO-a
 • prof.dr.sc. Diana Delić – Brkljačić- predstavnik davatelja zdravstvenih usluga/- zdravstvenih radnika u Upravnom vijeća HZZO-a,
 • Tomislav Dulibić, dipl.iur.- predstavnik Ministarstva zdravstva u Upravnom vijeća HZZO-a

Uz novih petero članova, u  UV HZZO-a ostaju  još i 4 stara člana:

 • **Josip Budimir,dipl.oec.-  zamjenik predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a  i ujedno  predstavnik Gospodarsko-socijalnog vijeća(GSV),
 • **Milka Kosanović, dipl.iur. - predstavnica GSV u Upravnom vijeću HZZO-a,
 • **Ljiljana Oštrić Anić, dr.med. - predstavnica GSV u Upravnom vijeću HZZO-a,
 • **Damir Bojčić, dipl.iur. - predstavnik djelatnika HZZO-a u Upravnom vijeću HZZO-a,

Liječnik-političar Drago Prgomet, povratnik u HDZ, saborski je zastupnik u dva saziva, predstojnik klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb i sveučilišni profesor.


Umirovljeni liječnik-političar Stjepan Bačić, specijalist za uho, grlo, nos, nekadašnji saborski zastupnik  i nekadašnji ravnatelj KB Merkur vraća se u UV HZZO-a. Taj HDZ-ov veteran  je do 2008. bio prvi čovjek HZZO, nakon što je bio pomoćnika bivšeg ministra zdravstva Andrije Hebranga.

 

Edita Burčul  je  ekonomistica  specijalizirana  za upravljanje kvalitetom iz  KB Dubrava te jedan od osnivača političke stranke Hrvatska Zora i bliska suradnica sadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića.

 

Liječnica Diana Delić – Brkljačić  je predstojnica Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBCSM Medicinskog fakulteta a uže područja interesa su joj ehokardiografija i elektrostimulacija srca.

 

Pravnik Tomislav Dulibić  je  državni tajnik u Ministarstvu zdravstva a prije toga je radio u Croatia osiguranju Adris grupe Ante Vlahovića.

 

Financijski stručnjak Josip Budimir menadžer je iz Francka te ekonomski strateg HSLS-a.

 

Pravnica Milka Kosanović direktorica je za odnose s članstvom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

 

Liječnica obiteljske medicine iz DZ Peščenica Ljiljana Oštrić-Anić je  predsjednica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske.

Pravnik Damir Bojčić zaposlen je u HZZO-u na mjestu  rukovoditelja Služba za pravne poslove – imenovan je predstavnikom djelatnika HZZO-a u Upravnom vijeću HZZO-a,

 

*Temeljem Rješenja Vlade RH od 29.12. 2016. godine u Upravno vijeće HZZO-a imenovano je 5 novih članova/DOŠLI:

 • prof.dr.sc.  Drago Prgomet,
 • prim. dr. Stjepan Bačić,
 • prof.dr.sc. Diana Delić – Brkljačić,
 • Edita Burčul, dipl. oec.,
 • Tomislav Dulibić, dipl.iur.,

*Naprijed navedeni novi  članovi  Upravnog vijeća HZZO-a zamijenili su petorku iz prošlog saziva/OTIŠLI:

 • *prim. Milivoj Novak,
 • *Dražen Grgurović, dr.med.
 • *Tomislav Šimičević,
 • *prof. dr. sc. Zoran Vatavuk,
 • *Ljiljana Vuletić, dipl. oec.,

*Podsjetimo, na sjednici Vlade RH od 29.12.2016. razriješeno pet dosadašnjih članova UVHZZO-a  nakon samo 8 mjeseci  na dužnosti u UV HZZO-a (Vlada RH 13.04.2016.-29.12.2016.) . Otišli su „zadarski kadrovi“ bivšeg ministra  zdravstva Nakića: Dražen Grgurović (obiteljski liječnik) i Tomislav Šimičević (šef  kabineta  Darija Nakića). Otišao je i prim. Milivoj Novak, vjenčani kum Tomislava Karamarka, liječnik koji je u proljeće 2016. imenovan v.d. ravnatelja HZZO-a  a prije toga je vodio intenzivni odjel pedijatrije na KBC-u Zagreb. Otišao je i prim. Dr.sc.  Zoran Vatavuk, predstojnik Klinike za oftalmologiju KBC-a Sestre milosrdnice kao i ekonomistica Ljiljana Vuletić iz udruge Ljubav na djelu

 

**Kakav takav kontinuitet UV HZZO-a osiguravaju tek 3 predstavnika Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Josip Budimir, Milka Kosanović i Ljiljana Oštrić Anić koji su u Upravnom vijeću HZZO-a duže od 8 mjeseci te Damir Bojčić, predstavnik djelatnika HZZO-a u Upravnom vijeću HZZO-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.