Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?


Autor/Izvor: Nataša Šoštarić,dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist

Objavljeno: 3.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Treba li i kada uvesti gluten u prehranu bebe?

Zašto se danas puno priča o glutenu u prehrani...

 

Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod povećalom“, djelomično zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici. Stoga ne čudi da tema prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje beba koji se  s nedoumicama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, između 4. i 6. mjeseca života djeteta.

 • Kada uopće početi s dohranom?
 • Koja namirnica bi trebala biti prvi izbor?
 • Treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten?

Kada početi s dohranom?

Zdravstvene organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako započeti s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.

 

Koja namirnica je najbolji izbor za početak dohrane?

Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja:

 • U zemljama Zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka (majčino mlijeko ili mliječna formula) i žitarica (pahuljica od kukuruza i riže).
 • U našim se krajevima tradicionalno započinje voćnim i žitnim kašicama.
 • Preporuča se da prve namirnice budu što manje alergene. Tako je, prema kalendaru dohrane, preporučljivo iz skupine voća među prvima izabrati kruške i jabuke,dok iz skupine žitarica prednost treba dati kukuruzu i riži. Ove namirnice prirodno ne sadrže gluten te se općenito smatraju najmanje alergenimai lako probavljivima.

U kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten u prehranu bebe?

Smjernice ESPHGAN-a iz 2016.kažu kako uvođenjeglutena u dohranu bebe može započeti između 4. i 12.mjeseca života,pošto je probavni sustav bebe osjetljiv i potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016., Journal od Pediatrics) pri čemu ga se preporuča uvoditi postepeno u dobi od oko 6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog navedenog, žitne kašice namijenjene bebama su dobar odabir za početak uvođenja dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.

 

Pet savjeta kako pravilno odabrati prvu namirnicu u dohrani bebe

 1. Birajte namirnice iz lokalnog podneblja, lako probavljive i što manje alergene, poput voća i žitnih kašica (jabuka, kruška, kukuruz, riža, proso).
 2. Pri kupnji birajte proizvode koji su u potpunosti prilagođeni bebi, sukladno kalendaru dohrane.
 3. Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste izbjegli dodani šećer i prisustvo glutena u proizvodima u samom početku dohrane
 4. Namirnice koje sadrže gluten uvodite postepeno u dobi od 6 mjeseci, preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih)
 5. Ukusnim, zdravim i hranjivim obrocima napunite trbuščić i izmamite osmijeh na lice vaše bebe

 

 

Izvori:

http://www.espghan.org/fileadmin/user_upload/guidelines_pdf/Hep_Nutr/Gluten_Introduction_and_the_Risk_of_Coeliac.32.pdf

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1400697

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1404172

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.