Natječaj za diplomanate medicine (pripravnički staž) min. pet puta godišnje


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Natječaj za diplomanate medicine (pripravnički staž) min. pet puta godišnje

Priopćenjem od 23.01.2017. HZZO se obvezuje  da će u ovoj kalendarskoj godini raspisati minimalno 5 natječaja  za financiranje pripravničkog staža:

 • doktora medicine,
 • doktora dentalne medicine,
 • magistara farmacije i
 • magistara medicinske biokemije.

Pripravnički staž provodit će se u ugovornim zdravstvenim ustanovama  koje s HZZO-om imaju sklopljen ugovor za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

To su ugovorne zdravstvene ustanove čiji su osnivači Republika Hrvatska kao i jedinice regionalne samouprave i grad, zatim u poliklinikama i ljekarničkim zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači jedinice regionalne samouprave, isto tako kod poliklinika i ljekarničkih zdravstvenih ustanova čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe,kao i kod privatnih zdravstvenih radnika.

Broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrđivat će se prema Pravilniku o mjerilima za primanje zdravstvenih radnika na pripravnički staž, na temelju podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova.

Javne natječaje provodit će zajedničko povjerenstvo koje čine predstavnici Ministarstva zdravstva, HZZO-a, ugovornih zdravstvenih ustanova i drugih ugovornih subjekata HZZO-a.

 

Podsjetimo, tijekom 2016. godine je bio zaustavljen ili  usporen  proces primanja diplomiranih liječnika na staž. Izmijenila su se 3 ministra zdravstva i 2 ravnatelja HZZO dok je raspisivanje natječaja za financiranje pripravničkog staža (neuspješno) prebačeno s HZZO-a na bolnice.

 

Krajem listopada, odmah po preuzimanju  resora,  ministar zdravstva Milan Kujundžić je objavio kako mu je prioritet sačuvati ljudske resurse i zaustaviti odljev zdravstvenih  djelatnika u inozemstvo. Da bi ubrzao proces zapošljavanja stažista, naložio je HZZO-u da žurno raspiše natječaj za zapošljavanje 300 mladih liječnika koji su dulje vrijeme nakon završenog fakulteta čekali na obavljanje pripravničkog staža.

 

HZZO je 09.11.2016. raspisao natječaj za  financiranje pripravničkog staža doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije  za 2016. godinu i to  za ukupno 956 slobodnih pripravničkih mjesta u  128 ugovornih zdravstvenih ustanova - bolnicama, poliklinikama i ljekarnama, čiji su osnivači županije i Grad Zagreb, zavodima za hitnu medicinu, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo zdravstvenih ustanovama. Od toga:

 • 605 doktora medicine,
 • 197 doktora dentalne medicine,
 • 94 magistra farmacije i
 • 60 magistara medicinske biokemije.

 Jedan kandidat mogao je do 18.11.2016. podnijeti zahtjev za financiranje pripravničkog staža samo kod jedne ugovorne zdravstvene ustanove (i drugu  kao  alternativu). Za utvrđivanje prednost  u izboru kandidata - HZZO je najavio primjenu kriterija izvrsnosti :

 • prednost će imati oni  koji su ranije diplomirali,
 • u slučaju da su 2 ili više kandidata diplomirala tijekom istog mjeseca u istoj godini, prednost će imati kandidat s kraćim trajanjem studiranja.
 • u slučaju istog trajanja studiranja, prednost će imati kandidat s višim prosjekom ocjena

Podsjetimo, HDZ je još 2011. u svoj predizborni program uključio obećanje da će  osigurat  pripravnički staž i to za gotovo 5.000 pripravnika u zdravstvu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.