Ravnatelji javnih bolnica - 1sluga, 2 gospodara? (smjena dr. Zember)


Autor/Izvor: Priopćenje za medije HLK 20170127

Objavljeno: 31.01.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ravnatelji javnih bolnica - 1sluga, 2 gospodara? (smjena dr. Zember)

U hrvatskim javnim bolnicama politički se kadrovira već  70 godina, praksa iz socijalističke SFRJ je nažalost preslikana na demokratsku  RH.  Najnoviji slučaj smjene dr. Sanje Zember, iz Opće bolnice Varaždin - u kojoj politika smjenjuje ravnateljicu koju je postavila - izazvao je  žestoke reakcije  strukovnih udruga liječnika.

 

HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika) je u Otvorenom pismu od 28.01.2017. zatražila od DORH-a (Državnog odvjetništva) da istraži postupke smjene dr. Sanje Zember. U HUBOL-u su uvjereni da je Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin (UV OB Varaždin) donosilo odluke izvan svojih zakonskih ovlasti i da se radi o nepoštivanju zakona u zdravstvenom sustavu.

 

"Unatoč tome što niti jedan od javno dobro poznatih, a zakonski u najmanju ruku, problematičnih slučajeva o kojima smo učestalo progovarali do sada nije temeljito istražen, dužni smo javno istupiti štiteći interes kako naših članova bolničkih liječnika tako i onih zbog kojih postoji zdravstveni sustav, a to su naši pacijenti", - poručio je HUBOL u Otvorenom pismu koje je potpisala predsjednica Ada Barić Grgurević. Podsjećajući kako su od ranije poznati njihovi stavovi o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu, HUBOL poziva DORH da istraži poslovanje i odluke koje je donijelo UV OB Varaždin.

 

HLK (Hrvatska liječnička komora) se oglasila  Priopćenjem za medije 27.01.2017., u kojem su  izrazili zgroženost te nezakonitom ocijenili odluku UV OB Varaždin o smjeni ravnateljice, pozivajući se na tumačenje Ministarstva zdravstva*) da ravnateljicu, zbog isteka zakonskog roka u kojemu ju je moglo smijeniti UV, može smijeniti samo ministar.


„HLK najoštrije osuđuje činjenicu da se kao razlog smjene navodi ravnateljičino poštivanje pozitivnih zakonskih propisa. Podsjetimo, dr. Zember je kao odgovorna osoba, poštivala važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine te je mladim kolegama, sukladno zakonskoj obvezi, ponudila dodatak ugovoru o specijalizaciji.

 

Zbog navedenog, Upravno vijeće bolnice (UV OB Varaždin) izašlo je iz svojih nadležnosti te je provelo smjenu kolegice Zember, usprkos protivnom mišljenju Stručnog vijeća bolnice. Ovakav način smjenjivanja ravnateljice zoran je primjer nasilja politike nad strukom, ali i Hrvatskom kao pravnom državom.

 

Posebno zabrinjava činjenica da je smjena ravnateljice izvršena na nezakonit način, pri čemu je narušen i autoritet Ministarstva zdravstva*) i ministra Kujundžića, koji su se jasno očitovali o pravnoj situaciji vezanoj uz pokušaj smjene ravnateljice OB Varaždin. HLK u potpunosti podržava stav ministra Kujundžića te ga pozivamo da ustraje na principima zaštite zakonitosti u svim postupanjima u okviru resora na čijem je čelu.

 

Spoznaja kako se Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ), u situaciji grubog kršenja zakonskih propisa u zdravstvenoj ustanovi, ne oglašava i ne čini ništa u zaštiti prava svoje članice pobuđuje opravdanu sumnju da i ova udruga prešutno podržava političko nasilje…

 

Lokalni županijski moćnici predvođeni županom Varaždinske županije g. Predragom Štromarom poslali su građanima Hrvatske jasnu poruku da se zakonski propisi trebaju poštivati samo ako to politika odobri, a u protivnom je kršenje zakona ne samo prihvatljiv način već i imperativ za zadržavanje dužnosti (op. funkcije). To je nedopustivo i zbog toga trebaju snositi političku odgovornost", ističe predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža. (Priopćenje HLK 20170127)

 

Podsjetimo, informacije o smjeni ravnateljice varaždinske bolnice dr. Sanje Zember objavljene su prije mjesec i pol na varaždinskim portalima. Do napetosti u odnosima između osnivača/vlasnika bolnice (Varaždinska županija), odnosno župana Štromara (HNS) i ravnateljice Zember došlo je krajem ljeta zbog spornog Pravilnika o specijalističkom usavršavanju liječnika zbog kojeg se dr. Zember našla između dvije vatre. S jedne strane, Štromar je otvoreno tražio odgodu aneksiranja ugovora uz obrazloženje da time štite interes Bolnice i pacijenata jer se boje odlaska liječnika iz Varaždina u veće sredine, a dr. Zember je smatrala da je njezina dužnost poštivati važeće zakonske akte pa je stoga potpisala anekse ugovora tj. izmijenjeni su ugovori sa 40-tak specijalista i 80-tak specijalizanata.

 

Dana 16.01.2017. pokrenut je postupak razrješenja ravnateljice Sanje Zember. Na sjednici  UV OB Varaždin su za pokretanje smjene glasovali Zoran Šantek (HNS, predstavnik osnivača), Jasminka Begić (SDP, predstavnik osnivača) i prim. dr. sc. Ranko Stare (predstavnik djelatnika), dok su protiv smjene  ravnateljice glasovali Damir Habijan (HDZ, predstavnik osnivača) i medicinska sestra Ljiljana Levanić (predstavnica djelatnika bolnice).

 

Pokretanje postupka smjene ravnateljice Zember,  popratila je HLK konferencijom za medije: „Sramotno je da je glavni razlog za smjenu to što je ravnateljica dr. Zember postupala po pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Kakvu to poruku šalju UV OB  i Varaždinska županija (op. osnivač/vlasnik bolnice)? Zar oni ovdje poručuju da će oni koji će poštovati zakonske propise biti strogo sankcionirani?! Moram reći da je u Hrvatskoj vladavina prava, a ni župan nije iznad zakona. To je skandalozno!“ – istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik HLK na konferenciji za novinare održanoj  na dan pokretanja smjene dr. Zember.

 

Samo dan kasnije,17.01.2017., varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) smijenio je člana UV OB Varaždin Damira Habijana (HDZ) koji je glasovao protiv pokretanja smjene ravnateljice Zember. Habijan je tvrdio da je ključno da je Stručno vijeće podržalo ravnateljicu te da Upravno vijeće više nije bilo nadležno za smjenu nego da je  za taj slučaj sad nadležan ministar zdravstva*. Naime, Habijan tvrdi da su se događaji, zbog kojih je UV OB smijenilo dr. Zember, dogodili van zakonskog roka od 30 dana unutar kojeg je to vijeće trebalo upozoriti ravnateljicu.
Župan Štromar je na  Habijanovo mjesto u UV OB imenovao umirovljenog fizijatra Zouheira Bitara, koji je svojevremeno obnašao dužnost zamjenika ravnatelja Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi Marof a njegova supruga bila predsjednica novomarofskog HNS-a.

 

U četvrtak 26.01.2017., Ministarstvo zdravstva je objavilo *pravno tumačenje kako dr. Sanju Zember može smijeniti isključivo ministar Kujundžić jer je  istekao zakonski rok u kojem ju je moglo smijeniti Upravno vijeće OB Varaždin.

 

U petak 27.01.2017., na sastanku UV OB Varaždin, okončan je postupak smjenjivanja. Sanja Zember je razriješena dužnosti dok je neurokirurg Nenad Kudelić imenovan  v.d. ravnateljem bolnice i vodit će OB Varaždin do raspisivanja natječaja i izbora novog ravnatelja.

 

Za smjenu Sanje Zember su glasovala 3 člana UV OB - predsjednik Zoran Šantek (HNS), Jasminka Begić (SDP),  i Zouheir Bitar. Protiv smjene je bila predstavnica Radničkog vijeća medicinska sestra  Ljljana Levanić, dok je primarijus Ranko Stare, predstavnik Stručnog vijeća, bio suzdržan. 

Predsjednik UV OB, Zoran Šantek (HNS), obrazložio je da se smijenjenoj ravnateljici između ostalog, na teret stavljalo to što nije predložila novi Statut bolnice (zbog čega Bolnica ima 2 pomoćnika ravnatelja koja ne bi smjela ima) i neizvršavanje odluke UV OB (odnosno Varaždinske županije kao osnivača/vlasnika bolnice) vezano uz  ugovore  80-tak specijalizante i 40-tak specijalista. Doktoricu Zember terete i za to što je svojim istupima u medijima selektivno obavještavala javnost i stvarala nepovoljnu sliku o bolnici a zamjeralo joj se i nedonošenje akata poput plana i programa rada, plana zaštite na radu i javne nabave, kao i izostanak suradnje sa Stručnim vijećem.

 

„Smijenjena ravnateljica Sanja Zember smatra da je njeno razrješenje politički motivirano. Ona je odbacila sve optužbe i ustvrdila kako one nisu razlog za njeno razrješenje. U očitovanju na slučaj oko potpisivanja aneksa ugovora sa specijalizantima i specijalistima,  rekla je da je postupala u skladu s postojećim pravilnicima i u skladu sa zakonom, a da bi svako odgađanje potpisivanja, osim rada suprotno zakonu, dovelo i do nezadovoljstva liječnika.

Na optužbe da nije donijela neke od akata, poput plana i programa, odgovorila je da je takav akt donijet 2014., a za akte poput plana zaštite na radu i nabave rekla je da nigdje nije propisano da ih donosi Stručno vijeće, te da nema ni određenih rokova za njihovo donošenje. Ne stoje, istaknula je Zember, ni optužbe za njen istup u javnosti, upitavši je li tu >riječ o verbalno deliktu>.

U odgovoru na optužbu da nije surađivala sa Stručnim vijećem, dr. Zember  navodi kako je ona redovno o svemu obavještavala to tijelo, te napravila sve što je u njenoj mogućnosti da se organizira rad infektološke ambulante, čije joj se zatvaranje također stavlja na teret.  

>Ne želim da OB Varaždin bude  bolnica slučaj. Smatram da je naša bolnica vrhunska bolnica, isprofilirana u smjeru onkologije, onkokirurgije i neurokirurgije Bolnica nije politički poligon, već se tu govori o zdravlju i interesu pacijenata>- istaknula je Zember koja nije željela odgovoriti na pitanje koji su je politički močnici tražili da zapošljava njihove ljude u bolnici te spekulirati je li to razlog za njezinu smjenu.“ (Izvor: portal regionalni-com“ 201701)

 

 

 

*)"Ministarstvo zdravstva, koje je limitirano aktivno djelovati u slučaju nepoštivanja zakona, kaže da su člankom 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja i prije isteka vremena na koje je imenovan, upravno vijeće ga može razriješiti i prije isteka mandata iz razloga propisanih stavkom 2. iz toga članka Zakona u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga za razrješenje. Ako Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u navedenom roku, tada rješenje o razrješenju donosi isključivo ministar zdravstva“ (Izvor: HUBOL 20170128)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.