Dijagnoza? Neka je postavi netko drugi!


Autor/Izvor: Večernji list 060411, kolumna Otvorena vrata, Ružica Cigler

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dijagnoza? Neka je postavi netko drugi!

   

Zašto lječnici  bježe od odgovornosti  pa bolesne šalju na pretrage od nemila do nedraga. Rijetki su danas liječnici koji će se na poćetku liječenja usuditi reći svoj sud o tome što vam je.  Radije se uzdaju u u tehnologiju, šalju na mnoge pretrage ne bi li ustanovili ono što su već na početku znali. A nisu rekli jer ne žele biti odgovorni. Mi medicinski analfabeti shvaćamo da je jedno tehnologija, a drugo dijagnostika, a dobrom kombinacijom stiže se do brze i pouzdane dijagnoze i onda liječenja. Ili? Gdje su novinari u ovoj priči?

Slučaj Medikol, koji je prvi  otvorio Večernji list, primjer je ­prave životne teme i stoga ne čude mnogobrojne  reakcije čitatelja. Tek je sad svima jasno da ni jedna bolnica ne obavlja pretrage PET/CT-om i da  to HZZO stoji lijepe novce. Neki od čitatelja bili su na pretragama u Medikolu, sretni što su pretragu uopće  obavili, a neki su odlazak u Medikol doživjeli kao svojevrsnu privilegiju. Privatna poliklinika ipak je privatna, a to odmah podrazumijeva dobru organizaciju i nama  pacijentima najvažnije - pridržavanje dogovorenog ter­mina.

 Ipak, evo mišljenja čitateljice, nažalost, prebogate isku­stvom stečenim odlascima k raznim liječnicima, ali, na  sreću, s dobrim završetkom. Ona slučaj Medikol gleda  šire i traži izvor uzroka za tu aferu. Ukratko, liječnici su  joj rekli da na plućima "ima nešto", ali nitko nije znao  reći što. U tri mjeseca četiri su je puta slali na CT.   "Koštala sam zdravstvo barem 100.000 kuna, možete si misliti koliko sam ozračena, ali to mi nije bilo važno, bilo mi je stalo da doznam što mi je i kako se liječiti. Prošla sam pet zagrebačkih bolnica i uvjerila se da nam  je zdravstvo neorganizirano. Znate kako to ide? Spe­cijalist sumnja u neku bolest, šalje me k liječniku opće prakse, a ovaj me upućuje u Medikol. Onda istim putem natrag. U Medikolu samo čitaju nalaze, ne daje dijagno­zu. Čak ni radiolozi. Tražila sam pomoć na sve strane i završila u inozemstvu. Ustanovljeno je da imam plijesan na plućima i sve što mi treba je posebna prehrana. Pi­tam se uče li naši uvaženi profesori studente na medi­cinskim fakultetima kako postaviti dijagnozu.

Točno je, rijetki su danas liječnici koji će se na poćetku liječenja usuditi reći svoj sud o tome što vam je.  Radije se uzdaju u u tehnologiju, šalju na mnoge pretrage ne bi li ustanovili ono što su već na po­četku znali. A nisu rekli jer ne žele biti odgovorni. Mi me­dicinski analfabeti shvaćamo da je jedno tehnologija, a drugo dijagnostika, a dobrom kombinacijom stiže se do brze i pouzdane dijagnoze i onda liječenja. Ili? Gdje su novinari u ovoj priči? Urednik i novinar odluču­ju kada će koji slučaj za njih završiti, a koji će se pratiti dalje. Ako procijene da je priča dovoljno važna ili zani­mljiva, odnosno, ako događaj i njegove posljedice i dalje izazivaju pažnju publike, priča će sigurno ići dalje. Na primjeru Medikola vidimo da svaki dan, a tako je već dva tjedna, iskrsavaju novi elementi, širi se krug igrača u aferi i svaki novi dan nadmašuje jučerašnji. Jednom će doći dan kad će ekskluzivne informacije presušiti, kad više neće biti za prvu stranicu, a slučaj još neće biti definitivno riješen. Novinari tu ne bi smjeli stati nego nastaviti s analizom specifičnih aspekata slučaja. Paci­jent dobiva glavnu ulogu.

Iskustvo naše čitateljice ide u red tih specifičnih segme­nata. Sigurna sam da bi ljudi rado pročitali kako se na fakultetima buduće liječnike uči postaviti dijagnozu, koliko se novca potroši na nepotrebne pretrage (oko 20 posto), koliko se pacijentovih radnih sati izgubi samo zato što liječnik nije bio dovoljno odgovoran da stane iza onog što kaže.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.