Hokejaši dali podršku kampanji Lige protiv raka


Hokejaši Matija Miličić, Ivan Janković, Marko Vrban

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.02.2017.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hokejaši dali podršku kampanji Lige protiv raka

Marko Vrban, osmogodišnji junior KHL Medveščaka glasno je poručio “Želim biti sportaš, a ne pušač”. On je zajedno s hokejašima prve momčadi KHL Medveščak Matijom Miličićem i Ivanom Jankovićem te čelnikom kluba Damirom Gojanovićem podržao kampanju “Reci rukama”.  Riječ je o  kampanji Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICC) koja nosi poruku „Mi možemo, ja mogu“, odnosno da  svaki pojedinac, institucija i zajednica - pa tako i sportski klubovi - mogu pridonijeti smanjivanju broja **oboljelih i ***umrlih od raka.

 

U subotu, 4. veljače, na *Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day), održan je Dan širom otvorenih vrata koji je organizirala Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj. Toj su prigodi prisustvovali

 

 • izaslanik predsjednice RH   dr.sc. Tomislav Madžar,  
 • gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,
 • predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, dr.sc. Andrija Mikulić,
 • pomoćnica ministra zdravstva  prim. Vera Katalinić-Janković, dr.med.
 • hokejaši i čelnici kluba Medveščak

 

„Dan otvorenih vrata je prilika za izravno druženje s pacijentima oboljelima od raka koji mogu posvjedočiti o doprinosu Lige u njihovoj psihološkoj potpori, rehabilitaciji i resocijalizaciji. Liga ovim putem ponovno želi naglasiti važnost donošenja realnog i ostvarivog Nacionalnog plana borbe protiv zloćudnih bolesti u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na one najčešće koje je moguće spriječiti“ – izjavio je  prof.dr.sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

 

Nakon 4.veljače, još je nekoliko značajnih događanja spojeno u obilježavanje  Hrvatskog tjedna borbe protiv raka:

 • 7. veljače će biti održati gala koncert „Četiri tenora i prijatelji“ u KD-u Vatroslav Lisinski.
 • 11. veljače na Svjetski dan bolesnika  bit će održana Svečana akademija  i promocija Monografije povodom 50. obljetnice Hrvatske lige protiv raka (u Starogradskoj vijećnici),
 • Tom će prigodom biti uručena Terry Fox Run donacija za istraživanje raka u iznosu od 203.000 kuna za istraživanja  Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu..

 

 

* Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day)

Svake godine 4. veljače Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zajedno s Međunarodnom unijom protiv raka (UICC) sponzorira kampanje za promicanje borbe protiv raka. Vodeće teme su prevencija nastanka raka i podizanje kvalitete života oboljelih.

 

**Prema posljednjim službenim podacima Registra za rak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj su 2014. godine:

 • od zloćudnih bolesti oboljele 21.434 nove osobe (11.389 muškaraca i 10.045 žena),
 • najzastupljenije zloćudne bolesti kod muškaraca su rak pluća (2128 novih slučajeva), debelog crijeva i rektuma (1884 nova slučaja) i rak prostate (1708 slučajeva),
 • kod žena na prvom je mjestu rak dojke (2.644 slučaja), debelog crijeva (1.243 slučaja) i rak pluća (787 novih slučajeva).

 

***Posljednji podaci o smrtnosti pokazuju da je 2015. godine:

 • od malignih bolesti umrlo 14.012 osoba (8.030 muškaraca i 5.982 žene),
 • najčešći uzroci smrti kod muškaraca bili su rak pluća (2.101 umrla osoba), rak debelog crijeva i rektuma (1.202 umrle osobe) i rak prostate (824 umrle osobe),
 • zloćudne bolesti koje su prouzrokovale najveći broj smrti su rak dojke (1.038 umrlih žena), rak debelog crijeva i rektuma (854 umrle osobe) i rak pluća (720 umrlih osoba).

 

Nedavno objavljeni podaci (iz listopada 2016.) Svjetske zdravstvene organizacije o ključnim indikatorima zdravlja u europskoj regiji za 2016. godinu postavili su Hrvatsku, odmah iza mađarske,  na neslavno drugo mjesto po dobno standardiziranoj stopi smrtnosti -standardna europska populacija- od zloćudnih bolesti koja iznosi 208,3/100.000 stanovnika.

(Izvor:dr. sc. Mario Šekerija, dr. med., epidemiolog, voditelj Odsjeka za praćenje malignih bolesti s Registrom za rak iz HZJZ-a)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.